Haberler

Uü İmzasını 30'dan Fazla Ülkede Attılar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörlüğü, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) yönergesinde değişikliğe giderek, daha önce uluslararası toplantı ve seminerlere sunum yapmak için 4 yılda bir gitme hakkı bulunan akademisyenlerine, yurt dışı kapılarını tamamen açarken 30'dan fazla ülkede çalışma...

VEDAT YÜCEBAŞ - Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörlüğü, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) yönergesinde değişikliğe giderek, daha önce uluslararası toplantı ve seminerlere sunum yapmak için 4 yılda bir gitme hakkı bulunan akademisyenlerine, yurt dışı kapılarını tamamen açarken 30'dan fazla ülkede çalışma imkanı sağladı.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "yeni nesil üniversite" hedefleri doğrultusunda akademisyenlerin uluslararası alanda kendilerini geliştirmeleri için yönetim olarak gerekli her türlü çalışmayı yürüttüklerini söyledi.

Yurt dışında sunum yapan akademisyenlerin hem kendilerini geliştirme hem de alanlarında dünyanın önde gelen akademisyenleriyle tanışma imkanı bulduğuna işaret eden Ulcay, aynı zamanda toplantı için hazırlanan yayınlarda UÜ'nün kimliğinin yer almasıyla üniversitenin akademik puanlama ve sıralamada artı puan aldığını kaydetti.

Ulcay, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) yönergesinde, akademisyenleri ve öğretim üyelerini bilimsel araştırma yapmaya, yeni bilimsel projeler yazmaya teşvik etmek için değişiklik yaptıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bunun meyvelerini de almaya başladık. Akademik projelere desteği de yükselttik. Projelere, büyüklüklerine göre 30, 70 ve 150 bin lira gibi kaynak aktarabiliyoruz. Daha önce bilimsel araştırma komisyonu yılda iki kez toplanıyordu, şimdi her ay toplanıyoruz. Dolayısıyla proje havuzuna biriken parayı her ay dağıtıyoruz. Parayı bankada tutmak yerine projede kullanır hale getirdik. Bu da proje sayısının ciddi şekilde artmasına destek verdi. Her ay yaklaşık 2 milyon TL bütçe ile projeleri destekliyoruz. Bizim şu anda ve daha önce başlamış projelere desteğimiz 29 milyon lira civarında. TÜBİTAK'a başvurmayan bir doçent veya profesöre BAP'ı kapattık. En az bir kez TÜBİTAK veya kamu projelerine başvurma şartı getirdik."

Üniversite-sanayi işbirliği

Rektör Danışmanı Prof. Dr. Aslı Hockenberger de ekim ayında BAP yönergesinde yaptıkları revizyonla bazı maddelerde iyileştirme yaptıklarını ve "doktora destek projeleri, tamamlayıcı destek projeleri ve üniversite-sanayi iş birliği projeleri" gibi hiç olmayan yeni proje tanımları ilave ettiklerini söyledi.

Dünyadaki üniversite sıralamalarında yayın ve proje sayılarının önemli olduğunu vurgulayan Hockenberger, şunları kaydetti:

"Üniversitenin içinde bulunduğu toplum ve dünyayla ne kadar etkiletişim halinde olduğu da üniversite sıralamalarında çok önemli. Uluslararası projeler ve saygın dergilerde yayınlar yapmak istiyorsak bunun sadece UÜ ile olması mümkün değil diğer üniversitelerin ortaklığı gerekiyor. Bu amaçla daha önce 4 yılda bir öğretim üyelerine yurt içinde veya dışında herhangi bir kongreye katılma fırsatı verilirken biz bunu her yıl yapmaya başladık. Çok ilgi gördü. Yurt dışına giden akademisyen sayılarında ciddi artış oldu. Ulusal, uluslararası kongre katılım desteğinden faydalanan öğretim üyesi, 2013'te 100 iken bu yıl 520'ye çıktı ve 30'dan fazla ülkesiyle etkileşim halinde oldu. Dünya haritası üzerine gidilen ülkelere iğneler koydum ve her yerdeydik."

Arjantin'den Japonya'ya kadar hemen her bölgede öğretim üyelerinin bulunduğunu dile getiren Hockenberger, "Biz sadece sunum yapmalarını istemiyoruz. Bir kitapçıkta UÜ'nün adının yazdığı bir yerde de yayınlanmasını da istiyoruz. Bir taşla iki kuş vurduk. Hem sunum yapıyoruz hem de yayın yapmış oluyoruz. Üniversitede 2 bin akademik personel var ve bunların 520'si, bir yıl içinde en az bir ülkeye giderek meslektaşlarıyla etkileşim içinde bulunuyor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close