Usulsüz Taltif " Davası
"Bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verdikleri" iddiasıyla 17 kişinin yargılanmasına devam edildi.
"Bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verdikleri" iddiasıyla 17 kişinin yargılanmasına devam edildi.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Halil Dumanlı, Bekir Akarsu, Muhammed Hamarat, İsmail Çiçekçi, Hüseyin Şimşek, Hakkı Okumuş ve Gökhan Kabukcu ile sanık ve müdahil Emniyet Genel Müdürlüğünün avukatı katıldı.
Duruşmada, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş, tanık olarak dinlendi.
Polislere taltif verilme sürecine ilişkin bilgi veren Baş, şunları kaydetti:
"Eğer taltifi Güvenlik Dairesi Personeli hak etmiyorsa, kimsenin hak etmediğini düşünüyorum. Güvenlik Dairesi Başkanı, Ankara'da değil de başka ilde olsa da görevdedir. Başkan, yılın en az 1 buçuk ayı illere denetime gider, Başbakanın ve seçimle ilgili toplantıların denetimini yapar. Sürekli illeri dolaşırlar. Taltifler genellikle yılda üç kez verilir. Dolayısıyla bu taltifler 4'er aylık dönemleri kapsar. Ağırlıkla 5-10 olayla ilgili verilir. Daireler teklifte bulunurlar. Kurul uygun görürse taltif alınır. Nihayetinde onaya gider."
Taltif Ön Komisyonunun yalnızca taltif verilecek polislere ilişkin teklifte bulunduğunu, bunun imzalanarak Taltif Komisyonuna gittiğini bildiren Baş, "Bazen tekliflerimizin üçte biri onaylanmıyordu. Genelde de örneğin arz edilen 10 liraysa, 3 ya da 4 lira taltif veriliyordu. Bir olayla ilgili 24 taltif de verilebilir 10 taltif de. Personel belki 100 önemli olay takip etmiştir ama en önemli 10 olayla ilgili taltif verilmiştir" ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Savcısı Levent Savaş, sahtecilik suçunun önemli unsurlarından birinin sahte belgenin "aldatma yeteneği" olduğunu belirterek, Taltif Komisyonunda değerlendirilen bilgelerin aldatıcı nitelikte olup olmadığının belirlenmesi için bu belgelerin getirtilmesini istedi.
Savaş, bu talebin reddi halinde, esas hakkında görüşünü hazırlamak üzere dosyanın tarafına verilmesini talep etti.
Bazı sanık avukatları, dosyadaki belgelerin yeterli olduğunu savundu.
Mahkeme heyeti, Emniyet Genel Müdürlüğüne müzekkere yazılarak, iddianameye konu edilen taltif dosyalarındaki birim taltif teklif formu, taltif teklif personel listesi, taltif ön komisyon özet formu ve diğer belgelerin asıllarının istenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
İddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığında çalışan sanıkların 2011-2013 yıllarında ülke genelinde meydana gelen olaylarla ilgili 27 personel için hazırlanan taltif teklif dosyalarında, senelik veya mazeret izinli, geçici görevli, doktor raporlu ve henüz birime ataması yapılmamış, olay tarihinden sonra atanan personelin göreve başlamasından önceki olayda görevliymiş gibi gösterilerek, taltif listesine dahil edildiği belirtiliyor.
Bazı polis memurlarına hak etmedikleri halde taltif verildiği ileri sürülen iddianamede, sanıkların ayrı ayrı "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.