Üstün Yetenekler ve Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler Konseri
Salı 29 Nisan saat 19.30'da Güher & Süher Pekinel Önderliğinde Üstün Yetenekler ve Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler Konserine davetlisiniz
Güher & Süher Pekinel Önderliğinde Üstün Yetenekler ve Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler Konseri
Salı 29 Nisan Saat 19.30'da
TEVİTÖL Güher & Süher Pekinel Müzik Bölümü
Müzik Bölümü'ndeki öğrenciler, Müzik Bölümü Yöneticisi Soley Akalın ve Uygulama Koordinatörü Ayşegül Kirmanoğlu idaresinde, konservatuvarlarda öğretim görevlisi ve orkestra sanatçısı olan hocalarının desteği ve disiplinli bir çalışma ile, enstrüman hâkimiyetine ulaşmak üzere, müziğin ilham verici ve dinlendirici etkisi ile yetiştirilmektedirler.
Öğrenciler, bölüme müzikal duyum sınavı sonrasında seçilerek; genel müzik eğitimi, solfej ve müzik tarihi derslerini kapsayan programa dâhil oluyorlar. Güncel bir eğitim ile müzik derslerini mümkün olan en üst seviyeye çıkarmak, yeni eğitim sistemleri oluşturmak ise Müzik Bölümü'nün ana hedefini teşkil etmektedir.
Müzik Bölümü'nde bu yıl MEB Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylanan müzik eğitim programı kapsamında müzik dersi haftada iki saate çıkarılmış ve notla değerlendirme yapan e-okul not sistemine geçiş yapılmıştır. Bölümün öğrencileri müziğin kendileri olduğunu bu konserlerde vurgulayacaklardır.
Tüm öğrencilerin eğitim sistemi dolayısıyla içinde bulundukları sınav yarışında, müzik yaparak ve paylaşarak ruhsal anlamda rahatlamaları, yaratıcılıklarını daha dengeli ve istikrarlı yaşamaları, iç disiplinlerini geliştirmeleri, müzik ile genel ve evrensel kültüre bakış açılarının zenginleşmesi hedeflenmektedir.
TEVİTÖL bir müzik okulu olmamasına rağmen, öğrencilerin içinde bulundukları ortam yarı zamanlı konservatuvarın ilk seviyesi ile kıyaslanabilir. Bunun en önemli kanıtlarından biri, Müzik Bölümü'nde iki yıl kompozisyon eğitimi aldıktan sonra Siyaset Bilimi ve Kompozisyon dallarında tam burs kazanarak çalışmalarını Minnessota ve Texas – Colorado'da sürdürüp birincilikler alan Egemen Kesikli ile bölümde üç yıl Fagot eğitimi aldıktan sonra Li Pu Chun United World College'de öğrenim görmeye hak kazanan Cengiz Cemaloğlu, Hong Kong Gençlik Senfoni Orkestrası'nda ilk ve tek Türk Fagot öğrencisi olarak seçilmesi, TEVİTÖL'de verilen eğitim kalitesini yansıtıyor. Cengiz Cemaloğlu aldığı referanslar sonucu üniversite öğrenimi için, Harvard, Princeton ve Yale'dan 100% burs almıştır.
TEVİTÖL Müzik Bölümü çerçevesinde düzenlenen konserler ile, öğrencilerin ulaştıkları seviye ve gösterdikleri gelişimi sizlerle paylaşmayı arzu ediyoruz.
Dünya Sahnelerinde Genç Yetenekler Projesi
1948 yılında Türkiye'de üstün yetenekli çocukların en iyi şekilde eğitilmesi için her türlü olanağı sağlamak amacıyla devletin yürürlüğe koyduğu "Harika Çocuk Yasası"nın son on beş yılda işlevini yitirmesi, bu alanda büyük boşluk yaratmıştır.
Bu duruma yönelik bu formda ne yazık ki örgütlenmiş özel bir girişim bulunmamaktadır. Kendi çabalarıyla yollarını bulmaya çalışan genç yetenekler ise maddi ve manevi zorlukların yanı sıra, dünya platform ve pazarı hakkında bilgi ve birikim eksikliği içindedirler.
Bu bağlamda, 2010 senesinde Onduline Avrasya'nın finansal desteği ile başlattığımız "Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler" projesinin hedefi, dünya çapında sanatçıların yetişmesi amacıyla, üstün yetenekli müzisyenler için dünyaya açılan bir pencere yaratarak, eğitimlerini, her biri kendi alanında isim yapmış pedagog ve müzisyenlerle gerçekleştirmelerini sağlamaktır. Yetenekler, Türkiye'nin dört bir yanındaki konservatuvar ve üniversitelerden seçilerek, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'de bir eleme sınavı da içeren üç etaptan geçtikten sonra projeye alınıyor.
Profesyonel bazda kariyerlerini doğru planlayabilmeleri için, uluslararası yarışmalar ve tanınmış müzisyenlerin masterclass'larında yer almaları, projenin en önemli unsurlarından biridir.
Projenin ilk yılı, 2011'in sonunda düzenlenen İstanbul, Ankara ve İzmir konserlerine kısa bir süre zarfında hazırlanan genç yetenekler, beklentilerin üstünde bir performans sergileyerek, medya ve dinleyicilerin son derece olumlu reaksiyonları yanı sıra, konser esnasında kaydedilen CD / DVD ile bu başarıyı kanıtlamışlardır. CD / DVD seti, bursiyerlerin kariyerlerindeki basamaklarında geniş dinleyici kitlesi ile iç içe olmalarını ve tanınmalarını amaçlamaktadır. Sanatçılar, her açıdan birikimli ve bilinçli bir solist olarak müziği anında diğer sanatçılarla paylaşırken, değişik yorum olanaklarına kapı açan Oda Müziği aracılığıyla, ortak müzik bilinçlerini ve bireysel yaratıcılıklarını ortaya koymuşlardır.
Kasım 2013'de Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile birlikte çaldıktan sonra Nisan 2013'te Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'de konser verdiler. Veriko Cumburidze'nin Eylül 2012'de "7.Uluslararası Tchaikovsky Genç Müzisyenler Yarışması"nda jürinin ortak kararı ile en yüksek puanı elde ederek kazandığı birincilik ile birlikte genç yetenekler, uluslararası yarışmalarda altı birincilik ve üç ikincilik kazanmışlardır.
2013-14 sezonundan itibaren Tüpraş tarafından sponsorlanan proje, on iki genç yeteneğe burs sunarak Viyana, Paris, Milano, Berlin, Münih, Leipzig, Köln, Zürih ve Brüksel'de dünyanın en iyi konservatuvar ve üniversitelerinde eğitimlerine devam etmelerini sağlıyor. Uluslararası kariyerlerine adım atarken, genç yetenekler bu sene Türkiye'deki konserlerin yanı sıra Avrupa'nın en saygın konser salonlarından olan Tonhalle Zürich ve KKL Luzern'de konser verecekler. Türkiye'deki performansları arasında İstanbul Süreyya Operası'nda, İstanbul Alman Konsolosluğunda yılbaşı kültür programlarının bir parçası olarak ve İstanbul Martı Oteli'nin konser serilerinde konserler bulunuyor.