Üsküp'te, 'Balkanlarda Türk Kültürü ve Ahilik' Sempozyumu
Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Uluslarası Balkan Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 'Balkanlarda Türk Kültürü ve Ahilik' sempozyumu düzenlendi.
Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Uluslarası Balkan Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 'Balkanlarda Türk Kültürü ve Ahilik' sempozyumu düzenlendi.
Başkent Üsküp'te Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kırşehir Valiliği ve Atatürk Kültür Merkezi'nin katkılarıyla, Uluslarası Balkan Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 'Balkanlarda Türk Kültürü ve Ahilik' sempozyumu düzenlendi. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şinasi Gündüz, Balkanların çok kültürlü ve çok kimlikli bir yapıyı barındırdığını ifade etti. Gündüz, Balkanların dört bir tarafında mimariden sanata kadar, gelenek görenekten dile kadar, her alanda bu etkinin görüldüğünü söyledi. Türk - İslam geleneğinin önemli bir ögesinin de Ahilik teşkilatı olduğunu ve Ahi geleneğinin Ahi evranın 13. yüzyılda, Tasavvuf ve İslam ahlakı temeline dayalı olarak geliştirdiği bir yapı olduğunu vurguladı. Özellikle esnaf denilen sosyal yapıda en önemli bir rolü üstlendiğini de ifade etti.
Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı Şaban Abak ise Ahilik'in Osmanlı ve Selçuklu döneminde Anadoluda ortaya çıkmış olan bir büyük sufi esnaf teşkilatlanması olduğunu söyledi. Abak, Ahilik teşkilatının, şehirlerin, kasabaların, imar ve ihya edilmesi, mesleklerin sınıflandırılması, meslek ahlakının ve meslek etiğinin belirlenmesi ve korunması, üretilen mamüllerin standartların belirlenmesi gibi hizmetlerin olduğu bir müessese olarak, kültürümüzün önemli bir unsuru olduğunu belirtti.
Sempozyum, Türkiye ve Balkan ülkelerinden katılan çok sayıda bilim adamı ve araştırmacının konuşmaları ile devam etti. - P