Üsküdar Üniversitesi'nde Bilim İnsanları Buluştu
"Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni kuran Üsküdar Üniversitesi, bu alandaki çalışmalarını uluslararası boyuta taşıdı.
Turkiye'nin davranış bilimleri ve sağlık alanında ilk ve tek tematik universitesi olan Üskudar Üniversitesi'nde TÜBİTAK'ın da desteği ile Üskudar Nöropsikofarmakoloji Sempozyumu düzenlendi.
TÜBİTAK tarafından bu yıl için ilan edilen "Türk – Alman Bilim Yılı" kapsamında düzenlenen sempozyumda, Nörobilim alanında dünyanın önde gelen bilim insanları ile uzman akademisyenler konuk oldu.
Sempozyumda Almanya'daki Magdeburg Otto von Guericke Üniversitesi'nden Prof. Hans-Gert Bernstein ve Berlin Üniversitesi'nden Prof. Gregor Laube başta olmak üzere, alanında uzman akademisyenler konuşmacı olarak yer aldı.
Erken teşhis edilen şizofreninin tedavisi var!
Sempozyum açılış konuşmasında Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu yılki teması "şizofreniyle yaşamak" olarak belirlenen Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde şizofreniyi "erken teşhis edildiğinde tedavisi olan bir hastalık" olarak nitelendirdi ve sempozyumdaki bilgi paylaşımının hastalığa yol açan nedenleri anlamada önemli katkı sağlayacağını söyledi. Tarhan, "Bugün tek bir hastalık olarak nitelendirdiğimiz şizofreninin belki 8 ayrı nedeni var. İlerleyen dönemlerde gelişmeye paralel bunlar ortaya çıkabilecek. Şizofreni beynin bir bölgesinin diğer bölgesi ile bağlantı kuramaması sonucu gelişir. Hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda büyük ölçüde tedavi edilebilir" dedi.
Beyin sesiz organ olmaktan çıkıyor!
2014 yılı Nobel Tıp ödülünün beyin alanında çalışma yapan psikolog kökenli sinirbilimcilere verildiğini hatırlatan Tarhan, dünya genelinde beyin çalışmalarına ABD başta olmak üzere ülkelerin ciddi kaynak ayırdığına dikkat çekti. Tarhan, beynin sessiz organ olmaktan çıktığını da sözlerine ekledi.
Türk Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat'ın da açılış törenine katıldığı sempozyumda, Üsku?dar Üniversitesi ile Alman u?niversiteleri arasında Nörobilim alanına özgu?n yeni işbirliği imkânları ve projelerin de geliştirilmesi planlandı.
Sempozyumun ikinci gününde, Berlin Tıbbi Biyoloji Enstitüsü'nden Dr. Oktay Kaplan tarafından bir çalıştay düzenlenecek. Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi laboratuvarlarında gerçekleştirilen çalıştaya, sempozyum komitesi tarafından seçilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen 36 yüksek lisans öğrencisi ücretsiz katılacak.
Çalışmalarımızı bilimsel platformda paylaştık
Üsküdar Üniversitesi Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFUAM) Müdürü Prof. Dr. Tayfun Uzbay konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları şöyledi:
"Üsküdar Üniversitesi NPFUAM'de beyin hastalıkları için ilaç araştırmaları yapılıyor. Bu merkezden elde edilen ilk sonuçlar şizofreninin tanı ve tedavisinde dünya çapında ses getirecek nitelikte…
NPFUAM ülkemizde Nöropsikofarmakoloji alanında özgün bilimsel araştırmalar yapmaya odaklı olarak kurulmuş ilk merkez olmakla birlikte dünyada da bu işleve sahip sayılı merkezlerden biri olma özelliğini taşıyor. Çalışmalarımızı bilimsel platformda paylaşmak adına büyük önem taşıdığını düşündüğümüz Üsküdar Nöropsikofarmakoloji Sempozyumu etkinliğimizde de dünyada bu alanda önemli çalışmalara imza atmış değerli akademisyenleri ağırladık. Bu başlık altında Türkiye'de ilk kez Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen sempozyumun Türk-Alman Bilim Yılı kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmesi de bizi ayrıca onurlandırmıştır."