Uşak'ta Göletlerde Su Seviyesi Düştü
Uşak Belediye Başkanı Erdoğan: "Kente içme suyu sağlayan Küçükler Göleti'nde 15 günlük suyumuz kaldı, kuyulardan kente su vermeye başladık, halkımız suyu tasarruflu kullanmalı" Uşak Meteoroloji Müdürü Işıklı: "Uzun yıllar ortalamasına göre kasım, aralık ve ocak aylarında ilimizde metrekareye ortalama.
Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, kış aylarında yeterli yağış meydana gelmemesi nedeniyle kente içme suyu sağlayan Küçükler Göleti'nde15 günlük su stoğunun kaldığını ve kente kuyulardan su sağlanmaya başladıklarını belirterek, suyun tasarruflu kullanılması çağrısında bulundu.
Erdoğan, makamında düzenlediği basın toplantısında, yağış azlığı nedeniyle kente içme suyu temin edilen göletlerde su seviyesinin giderek azaldığını belirtti.
Kentte saniyede 400 litre su tüketiminin bulunduğunu kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:
"Küçükler Göleti'nde ve Çokrağan su kaynağından çok az su kullanabiliyoruz. Normal şartlarda kentin tüm su ihtiyacını buralardan sağlıyorduk. Bugün itibariyle Kente içme suyu sağlayan Küçükler Göleti'nde 15 günlük suyumuz kaldı, kuyulardan kente su vermeye başladık, halkımız suyu tasarruflu kullanmalı. Saniyede 400 litre olan su ihtiyacımızın 130 litresini Küçükler ve Çokrağan'dan geri kalan 270 litreyi ise kuyulardan sağlıyoruz. İlave olarak 3 yeni kuyu açıyoruz. Şu an için içme suyu sıkıntımız yok ancak önlemlerimizi alıyoruz."
Erdoğan, yağış azlığının yol açtığı kuraklık sorunuyla ilgili Türkiye genelinde olduğu gibi Uşak'ta da ciddi bir durumla karşı karşıya olduklarını dile getirerek, "Küçükler Göleti'nin dışında yeni barajlardan kentimize su getirmemiz gerekli. Ekiplerimiz çalışıyor. İleride sıkıntı yaşamamak için doğru planlama yapmamız gerekli. DSİ yetkilileri, 'il genelindeki barajlardaki doluluk oranlarının yüzde 20'lere düştüğünü' ifade ediyor. Yer altı su seviyelerinde şu an için sıkıntı yok" diye konuştu.
Normal değerin yaklaşık dörtte biri yağış düştü
Uşak Meteoroloji Müdürü Musa Işıklı ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, il genelinde son 3 ayda, uzun yıllar ortalamasının çok altında yağış meydana geldiğini belirtti.
Işıklı şunları kaydetti:
"Uşak'ta uzun yıllar ortalamasına göre kasım, aralık ve ocak aylarında ilimizde metrekareye ortalama 200 kilogram yağış düşerken, bu yıl sadece 63 kilogram yağış düştü. Beklediğimiz yağışları alamadık. Uşak'ın kar yağdığı gün sayısı ortalaması 22 iken, bu yıl 2 günde kaldı. Hem kar hem yağmur yağışları çok az gerçekleşti. Umut ediyoruz ki yağışlar artar."
Şu an için tarımsal risk yok
Uşak Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Güngör ise yağışlardaki azalmanın, bugün itibariyle tarıma herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını dile getirerek, "İstenilen yağışları alamadık ancak hububat üretiminde şu an için sıkıntı yok. Şubat ve mart aylarında yağış alırsak yılı sıkıntısız tamamlarız. Tabi su seviyesinin azalması nedeniyle barajlardan tarımsal sulamadan daha az faydalanılması gibi bir durum var. Umut ediyoruz yağışlar artar ve üreticimiz bu durumdan çok etkilenmez" dedi. - Uşak