Haberler

Üroloji Uzmanı Kar: Yakınınızda Prostat Varsa Risk Altındasınız

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÜROLOJİ Uzmanı Op. Dr. Aytan Kar, 40 yaş üstü erkeklerde sık görülen prostatın kontrolsüz büyümesinin kaynağı olarak prostatın erkeklik hormonuna fazla yanıt vermesi dışında ailevi yatkınlığın olabileceğini belirtti.

ÜROLOJİ Uzmanı Op. Dr. Aytan Kar, 40 yaş üstü erkeklerde sık görülen prostatın kontrolsüz büyümesinin kaynağı olarak prostatın erkeklik hormonuna fazla yanıt vermesi dışında ailevi yatkınlığın olabileceğini belirtti. Kar, ancak kontrolsüz prostat büyümesinin farklı yöntemlerle kolay tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu kaydetti.

İLAÇLARLA KONTROL ALTINA ALINABİLİYOR

Prostat kelimesini her duyulduğunda akıllara sürekli hastalıklarla ilişkilendirilen bir organ geldiğine dikkat çeken Op. Dr. Aytan Kar, "Oysaki prostat, erkek üreme sisteminin vazgeçilmez bir ögesi. Özellikle 40 yaş üstü erkeklerde görülen kontrolsüz prostat büyümesi günümüzde uygulanan pek çok tedavi yöntemiyle geriletilebiliyor. Prostat büyümesinin yol açtığı ve erkeklerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen idrar şikayetleri çoğunlukla ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor. Şayet şikayetler sona ermezse cerrahi tedavi seçeneği değerlendiriliyor" dedi.

PROSTAT NEDEN BÜYÜR

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Aytan Kar, prostat hakkında bilinmeyenleri ve izlenecek tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Kar, "Prostat erkek üreme sisteminin bir parçası olup, salgı görevi olan bez yapısında bir organdır. Kestane büyüklüğündedir ve ters armut şeklinde mesane çıkışında bulunur. Meninin içine verdiği özel bazı maddelerle meninin sıvılaşmasını ve spermin canlanmasını sağlar. Genç erkeklerde ortalama 15-25 cm3 boyutlarında olan prostat bezi, 40 yaşlarından sonra kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlayabilir.

50 yaşından sonra erkeklerin yüzde 30 ila 40'ında idrar yapmaya yönelik şikayetler artar. Bu durumun ilk nedeni; erkeklik hormonuna prostatın fazla yanıt vermesidir. İkinci faktör ise ailevi yatkınlıktır. Ailede prostat büyümesi olan kişilerin normale göre 4 kat daha fazla bu hastalıkla tanışma riski vardır" dedi.

KIŞ AYLARINA DİKKAT EDİN

Prostatla ilgili şikayetlerin genelde kış aylarında arttığının görüldüğünü belirten Aytan Kar, "Prostata bağlı idrar yapmaya yönelik sıkıntıları olan hastalar soğuk havalarda daha sık ve daha az idrar yapabildikleri için, kış aylarında şikayetleri artar. Bunun nedeni ise vücut ısısının özellikle bacak ve ayaklarda düşmesini takiben mesane rahatsızlık hissi artması ve daha az idrar miktarı olmasına rağmen mesanenin boşaltılma isteğinin artmasıdır. Bu tip şikayetleri olan hastalarımıza özellikle ayak ve bacaklarını üşütmemelerini ve kahve ya da çay tüketimlerini azaltmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

PROSTAT BÜYÜMESİNDEN EŞLER DE ŞİKAYETÇİ

Op. Dr. Kar, "Büyüyen prostatın idrar akımını zorlaştırdığı için hastalarda idrar yaparken zorlanma, tam idrar yapamama, gece sık idrara çıkma, idrar yapıp rahatlayamama, yeniden idrar yapma hissi, idrar yapmaya başlamada zorlanma, kesik kesik yapma ve idrar kaçırma gibi birtakım yakınmalara yol açar. Bazen idrarda kanama, sık idrar yolu enfeksiyonu, tam tıkanma, idrar kesesinde taş oluşumu ve çok ihmal edilmesi durumunda böbrek fonksiyonunda bozulmalara yol açarak yaşamı tehdit edici durumlara yol açabilir. Prostat büyümesi ciddi şekilde hayat konforunu azaltan bir rahatsızlıktır" dedi.

PROSTAT KANSERİ İLE KARIŞTIRMAYIN

Prostat büyümesini, prostat kanseriyle karıştırmamak gerekir. Pek çok insan prostat büyümesinin kansere yol açtığını düşünür, oysa bu düşünce gerçeği yansıtmaz. Prostat büyümesinin prostat kanseriyle uzaktan yakından bir ilişki yoktur. Evet, prostat kanserinde doku kontrolsüz büyür ama iyi huylu prostat büyümesinden kaynaklanmaz. Ülkemizde 5 milyondan fazla 50 yaş üzeri erkeğin var olduğu düşünülürse, prostat büyümesi aslında oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Bu tip hastalarda karşılaştığımız bir diğer problem ise; hastaların yakınlarına rahatsızlık vermemek amacıyla şikayetlerini gizli tutmaya yönelmeleridir" dedi.

PROSTAT BÜYÜMESİ TEDAVİ EDİLEBİLİR

Prostat büyümesine yönelik ilaçlı ve cerrahi tedaviler olmak üzere gruplandırılabileceğini belirten Kar, "Prostat büyümesinde kullanılan ilaçlar hormon blokajına ve alfa reseptör blokajına dayalı olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılır. Hormon blokajına dayalı ilaçlar erkeklik hormona etki eder ve prostatta ortalama yüzde 30 oranında küçülme sağlayabilir. Ancak klinik çalışmalarda etkinliğinin hem geç olarak ortaya çıktığı, hem de başarısının istenilen düzeyde olmadığını gösterir. Alfa reseptör blokajı ise prostatta bulunan düz kas hücreleri üzerine uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak klinik başarıları yüksek değildir ve kullanıldıkları süre içerisinde faydalı olur. Tansiyon ilaçları gibi tedavi edici özellikleri yoktur. Cerrahi tedaviler bilinen en etkin tedavi yöntemleri olarak kabul görür. Henüz hiçbir ilaçlı tedavi ile cerrahiye eş değer sonuçlar elde edilememiştir. Açık prostat ameliyatı hastaya verdiği rahatsızlık ve sıkıntılar nedeniyle teknolojisi yeterli merkezlerde sadece isim olarak kalan bir yöntemdir. Kapalı prostat ameliyatları ise günümüzde 30-60 dakika içinde kolaylıkla tamamlanabilen, hastanın genel anestezi bile almasına gerek duyulmaz. Kalp hastaları ve kanamaya meyilli ilaç kullanan hastalar için uygundur" dedi.

- Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Belediyenin kira zammını duyan işletmeci isyan etti: HDP'ye oy atacağım artık

Belediyenin yaptığı kira zammı, kadın işletmeciyi isyan ettirdi

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

title