Urla'da Denizden Ne Çıkar, Ne Yenir Söyleşileri" Gerçekleşti
İlk kez gerçekleştirilen "Urla'da Denizden Ne Çıkar, Ne Yenir Söyleşileri" İskele Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Anfi Salonunda yapıldı.
Etkinlikte konuşan Başkan Sibel Uyar : "En eski liman kentlerinden bir taneyiz o zaman hem sportif anlamda denizden daha çok yararlanmalı hem de denizle uğraşmanın keyfini çocuklarımıza hissettirebilmemiz lazım. Dolayısıyla bu toplantıyı çok destekliyorum ve bu toplantıların devamının fazlasıyla gelmesini ümit ediyorum" dedi.
Urla Kent Konseyi öncülüğünde Urla Belediyesi, Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Urla İskele Su Ürünleri Kooperatifi ve POSEİDON işbirliğiyle gerçekleşen etkinliğe Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Tanıtım Grubu, İzmir Balıkçılar İl Kooperatifi, İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği, Urla Kent Konseyi Su Ürünleri Komisyonu üyeleri ve Urlalılar katıldı.
"ÇOCUKLARIMIZI DENİZDEN UZAK TUTMAYALIM"
Urla; 111 km sahili ve 12 adasıyla deniz ve denizcilik bakımından özel bir yere sahip diyerek konuşmasına başlayan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar: "Bizler deniz kenarında büyüdük. O gün canımız sıkkınsa çıkar balığa gideriz. Ama maalesef yeni gelen neslin balık tutma ve balık yeme alışkanlığının olmadığı bir zamandayız. Urla'nın yerlisinde balık kültürü var. Fakat yeni nesilde bu kültür yok. Biz bu kültürü yeniden ortaya çıkarmalıyız. Çocukları denizden uzak tutmamamız lazım. Benim çocuğum elinde oltayla büyüdü. Hiç oyuncağı olmadı. Tek oyuncağı oltasıydı. Birçok psikoloğa göre de balık avlamak insana sabrı ve hedefe yönelmeyi öğretir" ifadelerini kullandı.
Egenin sadece bilinen deniz ürünlerini değil, az bilinen deniz ürünleri ile tanışırken, unutulan deniz lezzetlerinin de yeniden kazanma yolunda olan ilk adımı bugün atıyoruz diyen Urla Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır ; "Kaybolan deniz canlılarını yeniden kazanabilmenin yolu, onlara tekrardan üreme alanı sağlamamızdan geçiyor. Bu söyleşilerde ki hedefimiz; Tema olarak deniz ürünleri gibi bir ihtisas konusunda beldemizi tanınır yapmak, Türkiye'de marka yapmaktır. Urla halkını deniz lezzetleriyle buluştururken aynı zamanda esnafımıza ve balıkçımıza yer açmaktır. Taklit edileceğiz ama ilk olmanın da gururunu yaşıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Etkinlik, konuşmaların ardından, Prof. Dr. Canan Balkır'ın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Cengiz Metin Doç. Dr. Gülnur Metin, Tolga İlem ve İbrahim Temiztepe tarafından "Urla'da Denizden Ne Çıkar?" söyleşisi ile devam etti.