Urfa Kalesi'nin Restorasyon Çalışmaları Devam Ediyor
Şanlıurfa'daki bin 200 yıllık kalenin bir bölümünde meydana gelen çökmenin ardından başlatılan restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Şanlıurfa'daki bin 200 yıllık kalenin bir bölümünde meydana gelen çökmenin ardından başlatılan restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Yağışlar nedeniyle 2013 yılında bir bölümü çöken kalenin yeniden turizme kazandırılması için inşaat çalışmaları sürüyor. Tarihi Urfa Kalesi'nin restore edilmesi için İl Özel İdaresi tarafından 17 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirilen ihaleyle başlatılan çalışmaların, Temmuz ayına kadar bitirilmesi gerekiyor. Bazı vatandaşlar ise çalışmaların uzadığını belirterek, ihaleyi alan firmanın çalışmaları yetiştiremeyeceği ileri sürüyor. İnşaat çalışmalar nedeniyle zaman zaman yaşanan küçük çaplı toprak ve moloz kaymaları, kalenin alt kısmındaki Balıklıgöl Yerleşkesi'ndeki insanları tedirgin ediyor.
Göçüğün ardından inşaat çalışmaların başladığı Urfa Kalesi'nde Roma, Selçuklu ve İslami dönemlere ait olduğu tahmin edilen zindan, cephanelik, konak, ahır, tünel ve gizli geçitlerle taştan yapılmış top mermilere rastlanılması inşaat durdurulmuş, yapılan kazı çalışmalarının ardından ise tekrar başlamıştı.
URFA KALESİ
Urfa Kalesi'nin M.Ö. 9500 yıllarına ait neolitik bir yerleşim höyüğü üzerine kurulduğu tahmin edilmektedir. Kalenin yanı başında çıkarılan ve Şanlıurfa Müzesinde sergilenen 11.500 yılık Balıklıgöl Heykeli ve kale Balıklıgöl havzasının tarihine bilimsel olarak da ışık tuttuğu biliniyor. 6.yüzyıla ait kayıtlarda bahsedilen kale ile ilgi ilk kayıtlar ise 11.yüzyıla ait olduğu belirtiliyor. Netice itibariyle kale ilgili kabul edilen görüş ise M.S. 812-814 yılları arasında Abbasiler döneminde yapıldığıdır. Kalenin üzerindeki korint başlıklı iki sütun Edessa Karalı IX. MANU döneminde, M.S. 240-242 yılları arasında birer anıt sütun olarak yapılmıştır. Kaledeki iki sütunun yükseklikleri 17.25 m. sütunların çevresi ise 4.60 metredir. Doğudaki sütunun kente bakan yüzünün 3 metre yukarısındaki Süryanice kitabede ise "Ben askeri komutan BARŞAMAŞ (Güneşin oğlu)'in oğlu AFTUHA. Bu sütunu ve üzerindeki heykeli veliaht Prens MANU kızı, kral MANU eşi, hanımefendim ve velinimetim kraliçe ŞALMETH için yaptım" yazılıdır. Urfa Kalesi'nin, üç tarafı kayadan oyma derin savunma hendeği ile çevrilidir, kuzey tarafı ise sarp kayalıktır. - ŞANLIURFA