Haberler
Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Üretici Yeni Bir Ürün Denemeye Karar Verdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya’nın Kumluca ilçesinde üretici, pitahaya bitkisi üretmeyi deniyor.

Antalya'nın Kumluca ilçesinde üretici, pitahaya bitkisi üretmeyi deniyor.

Kumluca ilçesine bağlı Beykonak Mahallesi'nde örtü altı turfanda sebze üreticisi Bilal Bayram, seralarında pitahaya bitkisi üretmeye başladı. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, pitahaya bitkisi üreten Bayram'ın serasında incelemelerde bulundu. Son iki yıldan beri biber ve domateslerde kontrol edilemeyen virüs ve Tuta Absoluta domates güvesi yüzünden normalin üstünde haraca yapıldığını belirten Bilal Bayram, "Örtü altı turfanda sebze üretiminden hak ettiğimiz kazancı elde edemiyoruz. Fiyatlar sürekli dalgalanıyor. İşçilik ve zirai mücadele çok fazla oldu. Bitki besleme ve koruma ürünleri her yıl katlamak kaydıyla artıyor. Bu yüzden seralara domates ve biber ekmekten vazgeçtim. Artık pitahaya yetiştirmeye başladım. Bu bitkilerin diğer sebzeler gibi fazla işçiliği yok. Herhangi bir zirai ilaç ve gübre de istemiyor. Hatta çok aşırı su bile istemiyor. Bu bitkilere salyangoz böceğinin dışında zarar veren canlı da yok. Vietnam, Endonezya ve Mayanmar ülkelerinde yetişen bu bitki yılda çok sayıda meyve veriyor. Piyasada pitahaya bitkisi meyvesinin tanesinin 15 TL olduğu söyleniyor. Bu şartlarda satabilirsem sebze üretiminin en az 10 katı daha fazla kazanırım. Tüm üreticilere tavsiye ederim. Fidanım var. Çoğaltmak da kolay. Çelikleme usulüyle üretilebiliyor" dedi.

Pitahaya bitkisi eken üreticiyi ziyaret eden Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan ise, "Üreticimiz seralarında değişik bir bitki denemek istemiş. Üreticimize yardımcı olacağımız bir konu var mı diye ziyaret ettik. Daha deneme aşaması olduğu için ortada bir şey yok. Üreticimize kolaylık ve başarılar diliyoruz. İnşallah emeğinin karşılığını alır. Her yenilik zor olur. Ama sonucunda başarı olursa daha iyi olur. Diğer üreticilerimize de yeni bir kapı açılmış olur."

Pitahaya

Kaktüsgillerden bir meyve. İçi kırmızı ya da beyaz olabiliyor. Kivideki gibi küçük çekirdekleri var ve bunlar meyveyle birlikte yeniyor. Görüntüsü değişik olduğu için süsleme amaçlı da kullanılabiliyor. Salatalara, tatlılara ve kokteyllere ilave edildiği gibi tek başına da yenebilir. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title