Haberler
Sahte dolarların piyasaya sürüldüğü iddiasına ilişkin soruşturma başlatıldı

Piyasaları sarsan sahte dolar iddiası için harekete geçildi

Halep'te taarruz başlatan Esed karşıtı Heyet Tahrir Şam 32 bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtı grup 32 bölgeyi ele geçirdi, 10 bin sivil evlerini terk etti

Muhtarın yerine kayyum atandı

Muhtarın yerine kayyum atandı

İstanbul'a ne zaman kar yağacak? Canlı yayında tarih verildi

İstanbul'a kar yağışı için tarih verildi

Üreten El" Oldular

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir'de, toplumla bütünleşmeleri ve istihdam olanaklarının artırılması amacıyla kurulan atölyede çalışan 16 zihinsel engelli, buzdolabı yapımında kullanılan çeşitli malzemelerin montaj ve paketleme aşamalarına katılarak, ekonomiye katkı sağlıyor Engelliler Montaj Atölyesi'nin sorumlusu, öğretmen Özermiş: "Atölyemizde günde bin 400 montaj ayak takımı lastiği, bin 200 de kamçı kablosunun paketlemesi yapılıyor.

HİCRET ÖZKAN - Eskişehir'de, toplumdan soyutlanmamaları ve istihdam olanaklarının artırılması amacıyla kurulan atölyede çalışan 16 zihinsel engelli, buzdolabı yapımında kullanılan çeşitli malzemeleri montajlayıp paketliyor.

Engelliler Montaj Atölyesi'nin sorumlusu, öğretmen Metin Özermiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu mekanın, Tepebaşı Belediyesi tarafından 9 ay önce Engelliler Sosyal Yaşam Merkezi'nde "Üreten Eller" projesi kapsamında açıldığını söyledi.

Özermiş, engellilerin, buzdolabı yapımında kullanılan bazı malzemelerin montajlanması ve paketlenmesine katkıda bulunduğunu anlatarak, "Atölyemizde günde bin 400 montaj ayak takımı lastiği, bin 200 de kamçı kablosu paketlemesi yapılıyor. Hepimiz, birer engelli adayıyız. Çocuklarımızı, engellerinden soyutlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Kimse evindeki çocuğunu saklamasın, biz burada onlar için hizmet ediyoruz" dedi.

Projede, Anadolu Üniversitesi ve Türkiye İş Kurumu ile iş birliği yaptıklarını ifade eden Özermiş, şöyle konuştu:

"Eskişehir Sanayi Bölgesi'nde anlaştığımız firmadan temin ettiğimiz ürünleri, işledikten sonra firmamıza iade ediyoruz. Yaklaşık 9 aydır çalışmalarımızı sürdürdüğümüz atölyemizde, engelli arkadaşlarımız 4 farklı parçanın montajını yapıyor. Yaptıkları çalışmalar sayesinde, el becerileri ve sosyal ilişkileri oldukça iyi duruma geldi. Çocukların elleri çok yavaştı ve elleriyle zihinleri arasında iletişim kurmakta zorlanıyorlardı. Şu anda çocuklarımız yaptıkları işi hiç unutmuyorlar ve standart bir işçinin yaptığına yakın iş çıkarıyorlar. Bu da bize memnuniyet veriyor. Fabrikalara ürünleri teslime gittiğimizde orada bir takım sosyal aktiviteler de yapıyoruz. Onlar, bu durumdan çok memnun. Kendileri gibi üretim yapan insanlar arasına girdiklerinde, bundan büyük haz duyuyorlar."

"Kalite kontrol de yapıyorlar"

Özermiş, montajlama çalışmalarını yaptıkları dersliği, bir atölye şeklinde dizayn ettiklerini ve duvarlara uyarı yazılarını astıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Herhangi bir fabrikaya başladıklarında, zorluk çekmemeleri için atölyemizde fabrikasyon sistemini aşılamaya çalıştık. Arkadaşlarımız, montajlama sırasında her zaman aynı işi yapmıyor. Herkes birbirine, malı tamamlayarak veriyor ve sonunda bitmiş olarak alıyoruz. Sık sık yaptıkları işleri değiştiriyoruz. Bu şekilde hem zihinleri gelişiyor hem de ellerinin pratikliği artıyor. Yani sabit bir işle stabil kılmıyoruz. Zamanla hatalı ürünü ayırma özelliğine sahip oldular, bir nevi kalite kontrol de yapıyorlar. Bu, çok gurur verici. Kendilerini kanıtlamaya yönelik her işi yapıyorlar."

Atölyedeki gençleri engelli olarak adlandırmanın doğru olmayacağını dile getiren Özermiş, "Öğrencilerimiz çalışıyor ve paralarını kazanıyor. Normalde yapabileceklerinin üstünde bir iş yapıyorlar. İşleri teslime gittiğimiz de onlara belirli miktarda ödeme yapılıyor. Çalışanlara göre daha az para alıyorlar ama burada önemli olan bir iş yapmaları ve karşılığında bedel almalarının onlarda uyandırdığı neşe, gurur" diye konuştu. - Eskişehir

Kaynak: AA / Güncel
title