Ürdün'ün "Bağımsızlık ve Ordu" Günü
Başbakan Yardımcısı Arınç: ''Bölgemizde Türkiye ve Ürdün, iki huzur adası, iki huzurlu ülke olarak göze çarpmaktadır.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bölgemizde özellikle son yıllarda yaşanan krizlerde Türkiye ve Ürdün, bölge halklarının masum ve mazlum insanlarına kucak açmıştır" dedi.
Ürdün'ün Ankara Büyükelçiliği tarafından "68. Bağımsızlık ve Ordu Günü" nedeniyle Marriott Otelde resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, diplomatik misyon temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Arınç, resepsiyonun açılışında yaptığı konuşmada, Ürdün ve Türkiye halklarının tarihten bu yana hep dostluk ve kardeşlik duyguları içinde olduğunu, tarihi ve kültürel bağların, inanç bağının, coğrafyanın iki ülkeyi her zaman birbirine kardeş ve dost yaptığını söyledi.
Ürdün ve Türkiye arasında hem siyasi ilişkilerin hem de parlamenter ilişkilerin "mükemmel" olduğunu ifade eden Arınç, şunları kaydetti:
"Bölgemiz barışı konusunda aldığımız kararlarda fikir birliği ve uyum içindeyiz. Unutmayalım ki bölgemizde Türkiye ve Ürdün iki huzur adası, iki huzurlu ülke olarak göze çarpmaktadır. Bölgemizde özellikle son yıllarda yaşanan krizlerde Türkiye ve Ürdün, bölge halklarının masum ve mazlum insanlarına kucak açmıştır. Bugün sadece Suriye'den 600 bine yakın sığınmacının Ürdün'de bulunduğunu biliyoruz. Ürdün halkı büyük bir konukseverlikle bu mazlum ve masum insanları kucaklamıştır."
Türkiye ve Ürdün arasında en üst düzeyde siyasi ilişkilerin bulunduğunu belirten Arınç, geçen yıl mart ayında Ürdün Kralı Abdullah'ın Türkiye'yi ziyaret ettiğini, daha önce de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretlerinin bulunduğunu söyledi.
İki ülke arasındaki bakanlar düzeyinde çalışmaların da geliştiğine işaret eden Arınç, Ürdün'de Türk yatırımcıları ve işadamlarının yaklaşık 3 milyar dolar civarında müteahhitlik hizmetini yüklendiğini kaydetti.
İki ülke arasındaki dış politikaya da değinen Arınç, şöyle devam etti:
"Dış politikamız açısından Türkiye, bildiğiniz gibi 2009-2011 yılları arasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde geçici üye statüsünde bulunmuş, bu üyeliğe Ürdün'ün desteğiyle seçilmiştir. Şu anda da Ürdün, Türkiye'nin desteğiyle Güvenlik Konseyi'nde aynı görevi başarıyla sürdürmektedir. Umuyoruz ki 2015-2016 dönemi için aday olan Türkiye yine Ürdün'den kardeşane bir destek içerisinde bulunacaktır."
İki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 600 milyon dolar olduğunu bildiren Arınç, bu potansiyeli daha da aşacaklarını ve güçlendireceklerini söyledi.
Arınç, "Önemli olarak ülkelerimiz arasındaki, hem hükümetler arası ilişkilerin hem de halklarımız arasındaki ilişkilerin geçmişten bu yana olduğu gibi her zaman güçlü ve kuvvetli olmasıdır" dedi.
Ürdün Kralı Abdullah'ın da Türkiye ile çok iyi dostane ilişkiler içerisinde olduğunu ifade eden Arınç, bölgedeki barışın sağlanması konusunda yeni gelişmelerde Ürdün'ün çok önemli roller oynayacağına inandıklarını ifade etti.
Arınç, sözlerini, "Şahsım adına, hükümetim adına ve halkım adına Ürdün, dost ve kardeş ülke Ürdün'ün Bağımsızlık Günü'nü yürekten kutluyorum, tebrik ediyorum ve nice yıllar Türk ve Ürdün halklarının kardeşlik ve dostluğu için hepimizi dua etmeye davet ediyorum" diyerek tamamladı.
-Ürdün'ün Ankara Büyükelçisi
Ürdün'ün Ankara Büyükelçisi Emced el-Adayile de Türkiye ve Ürdün arasındaki ilişkinin örnek verilecek nitelikte olduğuna dikkati çekerek, iki ülke arasındaki işbirliğini tüm alanlarda ilerletmeye kararlı olduklarını dile getirdi.
Kral Abdullah'ın geçen yıl Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretin stratejik diyaloğu daha da ileriye taşımak için bir fırsat olduğunu belirten el-Adayile, iki ülke liderleri tarafından çizilen ve ekonomik, ticari ve endüstri alanında işbirliğini geliştirecek yol haritasını hayata geçirmek için çalıştıklarını ifade etti. Arap-Türk işbirliğine yürekten inandığını belirten el-Adayile, Ürdün'ün Türkiye'nin Arap ve Afrika piyasalarına açılan kapısı olduğunu söyledi. - Ankara