Urania ile Marmara'da Depreme Gözaltı
İTÜ Doğu Akdeniz Oşinografi ve Limnoloji Araştırma Merkezi (Emcol) ile İtalyan Ulusal Araştırma Kurumu'na (Cnr) Bağlı Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüsü (Ismar) Bilim Adamları, Bugünden Başlayarak, 12 Ekim'e Kadar Urania Gemisiyle Marmara Denizi'nde Depreme Yönelik Araştırma Yapacaklar.
İTÜ Doğu Akdeniz Oşinografi ve Limnoloji Araştırma Merkezi (EMCOL) ile İtalyan Ulusal Araştırma Kurumu’na (CNR) bağlı Deniz Bilimleri Araştırma Enstitüsü (ISMAR) bilim adamları, bugünden başlayarak, 12 Ekim’e kadar Urania gemisiyle Marmara Denizi’nde depreme yönelik araştırma yapacaklar.
İTÜ EMCOL’den Prof. Dr. Naci Görür, Fransız L’Atalante gemisiyle 2002-2007 arasındaki çalışmalarda, deniz tabanındaki canlı faylar boyunca gaz ve su çıkışları olduğunun saptandığını hatırlatarak, şunları söyledi:
“AB, 2004 Güneydoğu Asya’da tsunami felaketinden sonra kendi ülkelerinin de Akdeniz’de deprem, tsunami, volkanik patlama ve heyelan gibi doğal felaketlerle karşı karşıya kalmaması için Avrupa Denizleri Gözlem Ağı (ESONET) projesi oluşturmuştur. İTÜ EMCOL’ün çabalarıyla büyük bir deprem beklenen Marmara Denizi de bu projenin içerisine dahil edilmiştir. 12 Ekim’e kadar sürecek çalışma bu kapsamdadır.”
Çalışmayla sabit gözlem istasyonları için uygun yer seçimini yapılacak ve Marmara Denizi’nden Körfeze girişte pilot denizaltı gözlem istasyonu kurulacaktır.