Ünlü Türk Denizci Sadun Boro Hayatını Kaybetti
Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olan 87 yaşındaki Sadun Boro, Muğla’nın Marmaris ilçesinde tedavi gördüğü hastanede bugün sabah 09.15’te tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olan 87 yaşındaki Sadun Boro, Muğla'nın Marmaris ilçesinde tedavi gördüğü hastanede bugün sabah 09.15'te tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Efsane denizci Sadun Boro, geçtiğimiz günlerde aniden fenalaşarak Marmaris'teki Özel Ahu Hastanesi'ne kaldırıldı. Boro, Mesanesinde kanser bulgusu nedeniyle 2 yıldır İstanbul ve Marmaris'te zaman zaman tedavi görüyordu. Durumu sabaha karşı ağırlaşan Boro, doktorların tüm çabalarına rağmen yaşamını yitirdi.
Özel Ahu Hastanesi ve yakın dostu Başhekim Sahir Ökten, Sadun Boro'nun ölümü hakkında yaptığı açıklamada, yakalandığı amansız hastalığın ileri bir safhada olduğunu kaydetti. Ökten, " Sadun Boro, uzun zamandır kanser tedavisi görmekteydi ve hastalığı ilerlemişti. Burada bulunduğu dönemlerde bizim gözetimimizde takip ediliyordu.14 Mayıs'ta yaşamımın geri kalan bölümünü teknesinde geçirmek üzere Marmaris'e geldi. 2 gün öncede durumunun ağırlaşması üzerine hastanemize yatırıldı. Sabah 09.15 sıralarında tüm çabalarımıza rağmen maalesef kurtaramadık" dedi.
Sadun Boro'nun ölüm haberini alan yakın dostları hastaneye koştu.Hastanede bir odada toplanan Can Polat ve Cumhur Gökova'nın,Boro'nun ölümü nedeniyle oldukça üzgün oldukları gözlendi.Duygularını gazetecilere aktaran denizci Cumhur Gökova, "Bütün denizcilerin dostuydu. Onun açtığı yoldan gitmeye devam edeceğiz.İlk defa dünyayı dolaşan bir Türk olarak tarihe geçen Sadun Boro, yaşam tarzıyla da denizcilere örnek bir kişiydi. Ruhu Şad olsun "diye konuştu.
"BENİ MARMARİS'TEKİ İNGİLİZ LİMANI'NA GÖMÜN
Ünlü denizcinin yakın dostu gazeteci Can Pulak, hastanede gazetecilere yaptığı açıklamada, Boro'nun ölmeden önce ailesi ve yakın dostlarına, Marmaris Karacasöğüt'teki İngiliz Limanı'na teknesini bağladığı yere gömülmesini vasiyet ettiğini söyledi. Pulak sözlerini şöyle sürdürdü: " Sadun Boro bu ülkenin en büyük denizcilerindendi. Dünya sularında Türk bayrağını dalgalandıran ilk denizci olmuştur. Hem büyük bir denizci hem de en iyi çevreciydi. Yıllarca koylarımız ve sahillerimizin temiz tutulması için çok büyük mücadeleler verdi.Şimdiye kadar tanıdığım en iyi denizciler Sadun abimizin tezgahından geçmiştir. 2 yıldır amansız bir hastalıkla mücadele ediyordu. Bununda duyulmasını istemiyordu. Tek dileği sevdiği Gökova denizinde ölmekti. Bu dileğide yerine gelmiş sayılır. İstanbul'daki tedavisinin ardından ben denizimi çok sevdiğim toprağımı istiyorum diyerek Marmaris'e dönmüştü. Vasiyeti üzerine gömülmemesini istediği yer için yakın dostları ve ailesi girişimde bulundu. Gazeteci Fatih çekirge,bu konuda hükümetle temasa geçti.Umarım yakın bir tarihte bakanlar kurulu kararıyla, onun bu arzusu yerine getirilir.
PAZARTESİ GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK
Can Pulak, ünlü denizcinin defnedilmesi konusunda ailesinin kararını da açıkladı. Polat, ailesinin isteği üzerine ünlü denizcinin Pazartesi günü, Karacasöğüt mahallesinde kılınacak ilkindi namazı sonrası burada toprağa verileceğini açıkladı.
SADUN BORO KİMDİR?
İstanbul'da 1928 yılında doğan Sadun Boro'nun çocukluk ve gençlik yılları Caddebostan ve Marmara kıyılarında geçti. Denizcilik hayatına önce sandalla başladı; liseye geçtiği yıllarda ilk yelkenli teknesine sahip oldu. 1952'de Ling adlı 11 metrelik bir yelkenliyle İngiltere'den Karayip Adaları'na kadar uzanan ilk açıkdeniz, Atlantik aşırı yolculuğunu bir İngiliz ile birlikte gerçekleştirdi. En büyük hayalini 1965'te Alman asıllı eşi Oda Boro ile birlikte gerçekleştirdi. Üç yıl süren dünya turu anıları Hürriyet gazetesinde yayımlandı. Bu anılar, daha sonra 'Pupa Yelken' adlı kitapta toplandı.
Boro ailesi 1977-1979 arasında, o zaman 8 yaşında olan kızları Deniz'le beraber Karayip Adaları'nı, Amerika'nın doğu sahillerini gezdi. 1980'den beri Bodrum'da yaşayan Sadun Boro; özellikle gökova, Göcek gibi güney Ege koylarının korunması için çaba harcadı. Sadun Boro, 46 yıl boyunca bindiği ve yaklaşık 150 bin deniz mili yaptığı 'Kısmet' adlı teknesini İstanbul'daki Rahmi Koç Müzesi'ne bağışladı. Ardından 'Sonbahar' isimli katamaran tipi tekneyi satın aldı. - MUĞLA