Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Ünlü Felsefe Profesöründen "Can" Eğitimi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en önemli felsefecilerinden Prof. Dr. Ahmet İnam TEDMEM Kürsü'nün konuğu oldu.

Sınav sistemlerinde önemli değişikliklerin tartışıldığı günlerde Prof. İnam, herkesin göz ardı ettiği bir gerçeği hatırlattı: "Eğitim anlayışımızın temelinde çok farkına varmadığımız insan ve hayat anlayışı bulunmalı. Her can biriciktir. Öğretmen kimi yetiştiriyorsun? –O bir can. Hekim kimi tedavi ediyorsun? –Hayır o bir hasta değil o bir can. Biz canız!"

Türk Eğitim Derneği'nin düşünce kuruluşu TEDMEM, Türkiye'nin bugününü daha iyi anlamamıza ve geleceğe ilişkin öngörüler geliştirebilmemize katkı sağlayacak paylaşımlarda bulunmak için alanında öncü isimleri ağırlamaya devam ediyor. TEDMEM Kürsü'nün Ekim ayı konuğu ülkemizin en önemli felsefecilerinden Prof. Dr. Ahmet İnam oldu.

Eğitimi bir insan anlayışı olarak gören Ahmet İnam; TEDMEM Kürsü'deki "Can Eğitimi" başlıklı konuşması ile "can" kavramı üzerinde durarak bu kavramın insanı şekillendiren eğitim içindeki yerini vurguladı. "Can, özlediğimiz bir bütünlüktür. İnsanın beden, duygu, akıl, çevre ve evrenle ilişkilerini sentezleyebilme özelliğidir" diyen Ahmet İnam, kendi öykümüzü yazabilmemiz için "can"ı yakalayabilecek bir nesil arayışında olmamız gerektiğini ifade etti.

PROF. İNAM, ŞUNLARI SÖYLEDİ:

"Vereceğimiz can eğitimi ufuk açacak, can olmanın enginliğini duyuracak bir eğitim olmalı. Can olmak aynı zamanda güzel insan olmak. Üniversiteye geldiklerinde içleri çıkmış, posaları kalmış bir gençlikle karşılaşıyoruz. Oysa gençlerimiz bizim can tomurcuklarımız. Onların enerjilerine ihtiyacımız var. Yalnızca para kazanmak için matematik öğreten, yaşam sevinci duymayan bir öğretmen ne öğretebilir gençlere? Yaşama sevincini duyamayan, can olmayan, yaşama beceriksizi insanlar eğitim alanından uzaklaştırılmalı. Çocuklarımıza eğitim adı altında zarar veriyoruz. Eğitimin, müfredattaki kazanımların ötesine geçerek insana dair bir düşünme ve hayata dair bir görüş kazandırması gerekir. Önemli olan matematik veya biyoloji testi çözmek değil, bu dersleri öğrenirken insana dair bir kavrayış edinebilmektir. Eğitim anlayışımızın temelinde çok farkına varmadığımız insan ve hayat anlayışı bulunmalı. Her can biriciktir. Öğretmen kimi yetiştiriyorsun? –O bir can. Hekim kimi tedavi ediyorsun? –Hayır o bir hasta değil o bir can. Biz canız!"

Kaynak: Bültenler / Güncel
title