Üniversitemizde Gençlik ve Suç Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Üniversitemizde Gençlik ve Suç Konulu Konferans Gerçekleştirildi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konferansa Üniversitemiz Genel Sekreteri Ercan Eroğlu'nun yanı sıra çok sayıda akademik, idari personel ve öğrenci katıldı.

Gaziantep Üniversitesi ile Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı arasında imzalanan proje kapsamında, Gaziantep İl Emniyet Müdürü tarafından "Gençlik ve Suç" konulu konferans gerçekleştirildi. Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa; Gaziantep Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özkan Yıldız, Cumhuriyet Savcısı Sami Çete ve Hırsızlık Büro Amiri Muhittin Karabaş konuşmacı olarak katıldı.

'Birlikte Güzel Yarınlara' adlı proje hakkında bilgi veren Gaziantep Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özkan Yıldız, "Geçen yıl SODES'ten bir proje almıştık. Bu 'Birlikte Güzel Yarınlara' adlı projeydi. Üniversitemiz Toplumsal Duyarlılık Merkezinin üstlendiği bir projeydi. Projedeki temel hedefimiz suç işleyen çocuk ve gençlerin topluma entegrasyonunun sağlanması konusundaydı. Biz bu anlamda bir araştırma yürüttük. Gaziantep cezaevinde bulunan 21 yaş altı 160 çocukla cezaevinde yüz yüze anket tekniği gerçekleştirdik.

Çocuklara sorduğumuz her biri soru aslında onların bize karakteristik özelliklerini gösterdi" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Yıldız, "Çocuk suçlular diyoruz ama aslında bunların büyük çoğunluğu erkek. Kız çocuklarının suçluluğu çok az. Geleneksel bir toplum olmamız, kız çocuklarına yüklenen geleneksel anlam bunun nedenleri arasında olabilir. Spesifik olarak bunu erkek çocuk suçluluğu olarak da tanımlayabiliriz. Eğitim durumlarına baktığımız zaman her 10 çocuktan 9'unun mutlaka eğitim sisteminin içinde bir süre kaldığını görüyoruz" diye konuştu.

Ceza mevzuatı hakkında bilgi veren Cumhuriyet Savcısı Sami Çete, "Daha önce uygulanan ceza mevzuatımız 80 yıla yakın bir uygulamadan sonra yeni ihtiyaçlar nedeniyle değiştirilmesi gündeme geldi. Bu nedenle yıllar süren hazırlık çalışmaları yapıldı. Sonunda 2005 yılında ceza mevzuatında köklü değişiklikler hayata geçirildi. Cezanın başlangıcından infazına kadar olan ve yargılamayı gerektiren hallerde uygulanacak hükümlerde dahil olmak üzere yürürlüğe girdi. Suç ve suçluya yeni bir bakış gündeme geldi" şeklinde konuştu.

"Yeni düzenlemeyle infaz hukukunda cezaların infaz süresi fazlalaştırılmıştır" diye konuşan Çete, "Gelişen hukukun dinamizmi, gelişen suç tipleri yeniden gözden geçirilip ihtiyaçlara göre yeni suç tiplerine yer verilmiş ve yargılamanın hızlanması yolunda yeni önlemler getirilerek infaz rejimi yeniden belirlendi. Daha önceki dönemlerde cezaların infaz oranı düşüktü. İçeri giren kişi neden bu kadar çabuk çıkıyor diye serzenişte bulunulurdu.

Daha önce 10 yıllık bir hükümlülük süresinde infazı gereken süre 4 yıl 5 gündür. Yeni infaz sistemimizde ise bu süre 6 yıl 8 ay 3 gündür. Görüldüğü gibi yarıdan fazla bir oranda infazın artırılması söz konusu olmuştur" ifadesinde bulundu.

Günümüzde suç yaşının giderek düştüğüne dikkat çeken Hırsızlık Büro Amiri Muhittin Karabaş, "Suç genel anlamda yanlış ya da zararlı olduğu için yasaklanan, bazı durumlarda cezalandırılan davranış bütünüdür. Ülkemizde işlenen suçların büyük çoğunluğu asayiş suçudur. Asayiş suçu kişilere ve mala karşı işlenen suçları ifade eder. Bizler polis olarak iki temel göreve sahibiz. Bunun birincisi suçun oluşmadan önce önlenmesi, ikincisi ise oluşan suçların aydınlatılmasıdır" ifadesinde bulundu.

Karabaş, "Suçun hem önlenmesinde hem de aydınlatılmasında en önemli husus bizim arşivimizin sağlıklı olması, suçu ve yöntemlerini iyi bilmemiz, suçun ve suçlunun analizini iyi yapmamızdan geçer. Suç analizi suç ve toplumdaki diğer düzensizliklerin yanı sıra bizi ilgilendiren sosyal, nüfusla alakalı zamansal ve mekansal konularla ilgili suçu ve toplumdaki düzensizlikleri azaltma, önleme ve aydınlatma konularında yardımcı olan sistematik bir çalışmadır" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title