"Üniversiteler, Kontenjan Rekabeti Yeri Değildir"
Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Han, "Vakıf üniversitelerinde mezunların, uluslararası iş piyasalarında işe yerleşebilme konusunda rekabet edilmeli." dedi.
Kadir Has Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Kasım Han, bazı vakıf üniversitelerinde "ticari" kaygılarla kontenjanlarda yaşanan nicelik artışının mezun öğrencilerde nitelik kaybına neden olduğunu belirterek "Vakıf üniversitelerinde, mezunların uluslararası iş piyasalarında işe yerleşebilme konusunda rekabet edilmeli. Kontenjan konusunda değil" dedi.
İzmir'de gazetecilerle sohbet toplantısında buluşan Han, doğru üniversite seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterleri anlattı.
Han, öğrencilere üniversite seçimi yaparken, geleceklerini doğru şekillendirecek, kendilerini iş hayatına hazırlayacak ve bir dünya vatandaşı olmaları konusunda yollarını açacak kurumları tercih etmeleri önerisinde bulunarak, "Üniversiteleri, sadece basit anlamda eğitim veren, diploma kazandıran ya da araştırma yapan kurumlar olarak tanımlamak çok kısıtlayıcı ve dar bir yaklaşım olacaktır" diye konuştu.
"Gerçek üniversitenin" bilim ile şekillenen ve öğrencilerine dünya çapında bir gelecek hazırlayan yapıda olması gerektiğini ifade eden Han, şunları söyledi:
"Üniversitelerin felsefesinin, eğitim ve araştırma çalışmaları kadar toplumdaki ve dünyadaki gelişmeleri sürekli izleyen, gelişmelere önceden tahmin ederek yeni açılımlar tasarlayan, yenilikler geliştiren ve öncülük eden, yaşamın her alanında toplumun nabzını tutarak sosyal projeler üreten, topluma, ülkeye ve insanlığa katkı sağlayan kurumlar olarak şekillenmesi zaruridir."
"Üniversiteler, kontenjan rekabeti yeri değildir"
Vakıf üniversitelerin temelinde eğitim olan bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu kaydeden Han, şöyle devam etti:
"Üniversitemiz, vakıf kimliği ile uyumlu biçimde, üzerine düşen toplumsal sorumluluğun hakkını vermeyi önemsemektedir. Bu çerçevede aldığımız bir kararla, İstanbul dışına çıkarak, dünyada ve Türkiye'de üniversite kavramı nedir, üniversite eğitiminde hakim trendler nelerdir, küresel istihdam piyasasının gereksinimleri çerçevesinde sağlıklı üniversite eğitimi nasıl olmalıdır, üniversite ve meslek seçiminin kriterleri nedir, başlıkları temelinde ebeveyn ve öğrencilerimizi bilgilendirmek üzere bir program başlattık. Amacımız üniversite tanıtımından ziyade, ne yazık ki eğitim meselesinin ciddiyetine uygun olmayan biçimde piyasalaşan üniversite "satış" rekabetinin dışına çıkarak velilerimizi, öğrencilerimizi ve eğitim alanındaki paydaşlarımızı olan sayın öğretmen, idareci ve rehber hocalarımızı bilgilendirmek. Tanıtım zihniyetiyle değil, bilinçlendirme hedefiyle hareket ediyoruz."
Han, kontenjan arttırmanın, öğrencilere "müşteri" olarak bakmanın mezunların niteliğinde kayba neden olduğunu savunarak, "Vakıf üniversitelerinde mezunların, uluslararası iş piyasalarında işe yerleşebilme konusunda rekabet edilmeli. Kontenjan konusunda değil. Biz mezunlarımızla bu konuda rekabet ediyoruz. Bizde 'gel vatandaş' mantığı yok. Mezunlarımızı dünyadaki iş olanaklarına cevap verecek şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Han, Kadir Has Üniversitesi'nin çok sayıda öğrenciden ziyade, nitelikli sayıda öğrenci yetiştirmeyi hedeflediğini, üniversitelerinde okuyan öğrencilerin yüzde 82'sinin burslu olduğunu sözlerine ekledi. - İzmir