Haberler

Üniversiteler Bölünüyor

Üniversiteler Bölünüyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Öğrenci Sayıları 40 Bini Aşan Üniversiteleri Yönetmek Zorlaşınca Bölünmesi Gündeme Geldi.

Öğrenci sayıları 40 bini aşan üniversiteleri yönetmek zorlaşınca bölünmesi gündeme geldi. İlk aşamada İstanbul, Marmara, Gazi, Selçuk ve Uludağ için YÖK’te komisyon kuruldu.

YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan, öğrenci sayısı 40 binin üzerinde olan üniversitelerin bölünerek, tekrar yapılandırılacağını açıkladı. Ancak YÖK’ün bu önerisi daha hayata geçirilmeden tepkilere neden oldu. YÖK üyeleri ve rektörler karara karşı çıktı.

YÖK Başkanı Prof.Dr.Özcan, giderek büyüyen ve idaresi zorlaşan İstanbul, Marmara, Gazi, Selçuk ve Uludağ gibi üniversitelerin bölünmesi için YÖK’te komisyon oluşturulduğunu söyledi. Özcan, araştırma yapmak üzere oluşturulan komisyonun, hangi üniversitenin kaça bölüneceği, isimlerinin aynı kalıp kalmayacağı gibi konular ile önerilerin dile getirildiği bir rapor hazırlayarak Genel Kurula sunacağını, konu üzerinde uzlaşma sağlanması halinde kanun teklifi hazırlanacağını bildirdi. Özcan, şöyle konuştu:

"Özellikle nüfusu 40 bini geçen üniversiteleri değerlendireceğiz. Hangi üniversiteyi uygun görürsek, bu konuda öneri getireceğiz. İlk aşamada 5 üniversiteyi düşünüyoruz. Bunlar kocaman üniversiteler. Öğrenci nüfusları fazla ve idare etmek çok zor oluyor. Ayrıca dağınıklar, şehrin her tarafına dağılmış durumdalar. Kendi başlarına bir üniversite olacaklar. Eskisi olduğu gibi kalacak. Ayrılana da yeni rektör seçilir, idari kademelerin hepsi olur. Yani yeniden teşkil edilecek. Yeni bir üniversite gibi düşünün. Mesela Paris’teki Sorbonne Üniversitesi-1, Sorbonne Üniversitesi-2 gibi Gazi-1, Gazi-2 de olabilir, başka isimler de verilebilir. Bunu Selçuk ve İstanbul Üniversitesi başta olmak üzere üniversiteler istedi."

Bileşenlere sorulmalı

YÖK Üyesi Prof. Dr. Şenses, öneriye "Bu karar sadece öğrenci sayısına göre verilmez. ABD’de de bazı üniversitelerin öğrenci sayıları çok büyük ama tek bir yönetim altında tutuluyorlar. Bu üniversitelerin, başında bu kadar genişlemelerine izin verilmemesi gerekirdi. Genişledikten sonra bölmek çok anlamlı bir şey değil. Öğrenciler var, mezunlar var, şehir var. Bütün bileşenlerine sorulması gereken bir şey" diyerek tepki gösterdi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan ise "geçen yıl kontenjan artırıldı, ardından af kanunu çıktı. Kendileri artırıp sonra da ’öğrenci sayınız çok fazla’ demek mantıkla pek uyum göstermiyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close