Üniversiteden Uzaklaştırılan Doçentin Hak Arama Mücadelesi
Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. İnan'ın, üniversite yönetimini YÖK'e şikayet etmesi ve bir televizyon kanalında yaptığı konuşmalar nedeniyle, sahte tutanakla üniversiteden atıldığı iddia edildi.
Diyarbakır Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet İnan'ın, üniversite yönetimini YÖK'e şikayet etmesi ve bir televizyon kanalında yaptığı konuşmalar nedeniyle, Disiplin Kurulu tarafından iki kez kademe cezası verilip, sahte tutanakla üniversiteden atıldığı iddia edildi.
Cumhuriyet Savcılığı, sahte evrak düzenlemekten haklarında soruşturma açılan Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Sabri Eyigün hakkında görevsizlik kararı vererek dosyayı YÖK'e gönderdi.
Dicle Üniversitesi'nde Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, 22 Temmuz 2007 tarihinde Ak Parti'den, o dönem Yard. Doç. Dr. olan Ahmet İnan ise kapatılan DTP'den millevekili adayı oldu, ancak ikisi de seçilemedi. Daha sonra her iki bilim insanı da üniversiteye döndü ve Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç rektörlüğe getirildi.
Üniversitelerarası Kurul tarafından Doçent ünvanı verilen İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi İnan, Rektör Prof. Dr.Saraç'ın kendisine kadro açmaması üzerine YÖK'e şikayet etti. YÖK şikayet dilekçesini üniversiteye gönderince, yönetim ile Doç. Dr. İnan arasında yargı süreci başladı. Bu sırada Üniversite Disiplin Kurulu, şikayet nedeniyle Doç. Dr. İnan'a kademe durdurma cezası verdi. İddiaya göre Disiplin Kurulu kararı Doç. Dr. İnan'a tebliğ edilmedi.
Daha sonraki günlerde bir yerel televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ahmet İnan, iddiaya göre Fetullah Gülen ve üniversite yönetimini eleştirdi. Programın yayınlanmasından bir gün sonra 18 Eylül 2009 tarihinde toplanan Üniversite Disiplin Kurulu, Doç. Dr. İnan'a bir kez daha kademe durdurma cezası verdi. İkinci kez kademe durdurma cezası alan Doç. Dr. İnan, disiplin yönetmeliğine göre üniversiteden uzaklaştırıldı.
'SAHTE TUTANAK İDDİASI
Üniversiteden ikinci kez kademe durdurma cezası alıp uzaklaştırılan Doç. Dr. Ahmet İnan, Diyarbakır 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurup Disiplin Kurulu'nun aldığı karar için yürütmenin durdurulması talebinde bulundu. Dava dosyası ve dosyaya gönderilen yazı ve tutanaklar üzerinde incelemelerde bulunan Doç. Dr. İnan, disiplin kurulunun toplantı imza tutanağının sahte olduğu iddiasıyla, mahkemeden tutanağın incelenmesi için de ayrıca talepte bulundu.
21 Eylül 2010 günü ara kararı veren mahkeme, Disiplin Kurulu'nun toplantı tutanağında Üniversite Senatosu'nca seçilmiş 3 üyenin ismi bulunması gerekirken, davalı idare tarafından sunulan tutanakta neden bir ismin bulunduğu, tutanakta ismi olan Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Sabri Eyigün'ün disiplin kurulu üyesi olup olmadığını sordu. Mahkeme ayrıca, karar özetinin yer aldığı kararın, incelenmesinden sonra iade edilmek üzere imzalı asıllarının mahkemeye gönderilmesini istedi. Dicle Üniversitesi'nin Disiplin Kurulu karar tutanağı olarak bir tutanağı mahkemeye gönderdi.
İki tutanağın incelenmesinde, ikinci gönderilen tutanağın birinci gönderilen tutanağın aslı olmadığı, atılan imzaların sonradan atıldığı, imzaların imza bölümündeki yer değişikliğinden ortaya çıktı. Mahkemeye gönderilen iki tutanakta da adı olan, ancak imzası olmayan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Çelik'in ise imzaladığını söylediği tutanağın değil, başka bir tutanağın mahkemeye gönderildiği ortaya çıktı.
Prof. Dr. Çelik'e yazılı bir başvuru yapan Doç. Dr. İnan, toplantılara katılıp katılmadığını ve tutanakları imzalayıp imzalamadığını sordu. Üniversiteden Disiplin Kurulu kararı ile uzaklaştırılan Doç. Dr. İnan'a, 10 Ekim 2010 tarihinde cevap yazan Prof. Dr. Çelik, "Söz konusu tarihteki disiplin kurulu toplantısına oturum iki'ye katıldım ve toplantı tutanağını imzaladım" dedi. Ancak, mahkemeye gönderilen iki tutanakta da Prof. Dr. Çelik'in adının olduğu ancak imzasının bulunmadığı görüldü.
GÖREVE İADE KARARI VE YİNE UZAKLAŞTIRMA
Mahkeme, Üniversite Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Eyigün'ün disiplin kurulu üyesi olmamasının ortaya çıkmasından sonra, tutanaktaki imza sayısının yeterli olmamasını gerekçe göstererek Doç. Dr. İnan'ın görevine iade edilmesine karar verdi. Mahkeme kararı ile Kasım 2010'da yeniden göreve başlayan Doç. Dr. İnan, bir ay sonra tekrar Üniversite Yönetim Kurulu'nun toplanarak, mahkemenin usul eksikliğini yerine getirdiğini belirtip, Disiplin Kurulu kararlarını yürürlüğe koyması ile bir kez daha 2 Şubat 2011 tarihinde üniversiteden uzaklaştırıldı.
SAVCI DOSYAYI YÖK'E GÖNDERDİ
Doç. Dr. Ahmet İnan, disiplin kurulunun tutanaklarının sahte olduğunun ortaya çıktığını belirterek, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ve Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Sabri Eyigün hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcısı Hünkar Ersen Kırlangıç tarafından yürütülen soruşturmada görevsizlik kararı verilerek, dosya YÖK'e gönderildi.
Doç. Dr. İnan "YÖK, bugüne kadar evrakta sahtecilik yaptıkları kesinleşen Rektör ve Genel Sekreter Vekili hakkında bir işlem yapmadı. Benim başvurularıma da bir cevap vermedi" dedi. Kendisine yapılanların nedeninin siyasi olduğunu ve 2007 seçimlerinde kapatılan DTP'den milletvekili adayı olmasından kaynaklandığını öne süren Doç .Dr. Ahmet İnan, "Sayın Rektör benim o zaman DTP'den aday olmamı hazmedemedi. Kendisi de AKP'den aday olmuştu. Sonra BDP'de ile anlaşamadım ve yollarımız çoktan ayrıldı. Olayı Cumhurbaşkanlığı'na kadar götürdüm. Ben sahte evrak hazırlayanlar hakkında işlem yapılıncaya kadar mücadelemi sürdüreceğim" dedi.
- Diyarbakır