Üniversiteden "Mardin İşrak Günleri" Çalıştayı
Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe Bölümü ve Mimarlık Fakültesi'nin işbirliğinde düzenlenecek, "Mardin İşrak Günleri" çalıştaylarının ikincisi, 26-28 Eylül 2014 tarihleri arasında Yay Grand Otel'inde gerçekleştirilecek.
Geçen yıl yapılan ve İşrâkîlik Ekolü'nün , "Sühreverdî" özelinde ele alınarak gündeme getirildiği çalıştayın ardından bu yıl İşrakiliğe ilişkin dakik bir literatürün oluşturulması amacıyla düzenlenecek 2. Mardin İşrak Günleri Çalıştayı'nın birinci gününde; 'Sühreverdî'nin ilk Dönem Şârihlerinde Mantıksal Bilginin Kökeni Sorunu', 'Sühreverdî'den Şârihlerine İşrâkî Dilin Meşşâî Dile Tercümesi Problemi', 'Sühreverdî'nin Yaşadığı Dönemde Tarihsel ve Siyasî Koşullar' , 'Kadîm İran Dinleri ve Sühreverdî'nin İşrak Felsefesi', 'İşrâkîlik Bir Tavır mıdır Yoksa Müstakil Bir Ekol müdür? ', 'Sühreverdî'de Nefs Teorisi ve Ruh Göçü' temalı oturumlar şeklinde yapılacak.
"Mardin İşrak Günleri" çalıştayına katılacak olanların; Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden, kendi alanlarında uzmanlaşmış çok değerli akademisyen ve araştırmacılardan oluştuğunu kaydeden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, İslam felsefesi geleneği, tarihsel süreçte oluşmuş Meşşâîlik, işrâkîlik ve felsefî tasavvuf olmak üzere üç temel ekolün epistemolojileri ile okunabildiğine işaret ederek İşrâkîlik' in İslam felsefesinin en dinamik ve özgün bir ekolü olduğu bilgisini verdi.
Rektör Omay, İşrâkîlik düşüncesinin bir "ekol" olarak isimlendirilmesinin büyük oranda Sühreverdî şârihleriyle ilişkili olduğunu ifade ettiği açıklamasında:"Bu düşüncenin bir "ekol" olarak anlaşılması ancak Sühreverdî şarihlerinin katkılarının anlaşılmasıyla mümkündür." dedi
"Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde ele alınan işrâkîliğin araştırılması, sadece bu ekolün anlaşılması İçin değil bir bütün olarak islam felsefesi geleneğinin de anlaşılması yolunda atılmış önemli bir adımdır." sözleriyle sürdüren Mardin Artuklu Üniversitesi Kurucu Rektörü:
"Bir şehrin, ancak ve ancak fikirsel dinamiklerini harekete geçirmesi durumunda maddi ve manevi alanlarda cazibe odağı haline gelebileceğini söyledi.
Omay iki gün sürecek seminer programı ve ele alınacak konular hakkında ayrıntılı bilgi vererek:
"Mardin'in marifet dünyasını zenginleştirecek böylesine nitelikli bir çalışmaya imza attıkları için Mardin Artuklu Üniversitesi Felsefe ve Mimarlık Bölümü akademisyenlerini kutluyorum" dedi.
26-28 Eylül tarihleri arasında Yay Grand Otel'inde gerçekleştirilecek ve ikinci gün oturumlarında 'Suhreverdî ve ibn Kemmune'deVarlık ve Şeylik Kavramları', 'ibn Kemmune'de Nur Kavramı' 'Kutbuddîn Şîrâzî'de Varlık-Mahiyet ilişkisi ', 'Kutbuddîn Şîrâzî'nin Misal Âlemine ilişkin Görüşleri'gibi başlıkların sunulacağı "Mardin İşrak Günleri" Çalıştayı tartışma ve müzakerelerle sona erecek.