Üniversitede yılda 1 milyon yavru balık üretiyorlar -
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, hem Doğu'daki vatandaşlara balık tüketim alışkanlığı kazandırmak hem de üreticilerin balık ihtiyacını karşılayabilmek için yılda 12 ton alabalık, bir milyon da yavru balık üretiyor.
AYŞE YILDIZ - Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, hem Doğu'daki vatandaşlara balık tüketim alışkanlığı kazandırmak hem de üreticilerin balık ihtiyacını karşılayabilmek için yılda 12 ton alabalık, bir milyon da yavru balık üretiyor.
Fakülte bünyesinde faaliyet gösterin İç Su Balıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde öğrencilerin uygulama eğitimlerinin yanı sıra üretimi yapılan balıklarla bölgenin ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor.
Sahile uzaklığı 320 kilometre, rakımı ise 2 bin metre civarında olan Erzurum'da, sofralara taze balık imkanı sunuluyor. Alabalık üretiminin yanı sıra yavru balıklar beslenerek, üreticilerin de ihtiyacı karşılanıyor.
Fakültenin dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'nin balık ihtiyacını karşıladıklarını belirterek, tesiste yetiştirdikleri alabalık yavru ve yumurtasını, çevredeki üreticilere belli dönemlerde topluca sattıklarını ifade etti.
- "Canlı alabalığın bulunması yöre insanı için büyük bir şanstır"
Bölge illere ve ilçelere yavru balık yüklemesi yaptıklarını anlatan Atamanalp, şunları kaydetti:
"Hem fiyat avantajından ötürü hem tesisimizin hastalıktan ari olmasından dolayı üreticiler tarafından çok tercih görüyor. En yakın sahile 320 kilometre uzaklıkta, denizden 2 bin metre yükseklikteyiz. Buna rağmen Doğu'nun balık ihtiyacını karşılıyoruz. Canlı alabalığın bulunması gerçekten yöre insanı için büyük bir şanstır. Yıllık yavru üretimimiz bir milyon civarında. Tabii bunu öncesinde yani sezon başlamadan üreticilerden talep alıyoruz. Talebe göre bir milyonsa bir milyon üretiyoruz, iki milyonsa bu rakamı hedefliyoruz. Bu sene bir milyon civarında balık üretimi yapıp, sattık."
Atamanalp, yaptıkları araştırmada, bazı tüketicilerin kılçığından korktuğu için ve koku yaptığını düşündüklerinden dolayı balık tüketiminden çekinebildiğini belirterek, "Bu kılçık sorununu, vakum pakette balık satarak aşıyoruz. Sıfır kılçıklı, bildiğimiz tavuk eti, kırmızı et gibi balık satıyoruz. Diğer bir kaygı ise balık pişerken evde koku oluyor yönünde. Biz şunu iddia ediyoruz, 'taze balık evde koku yapmaz' diye" şeklinde konuştu.