"Üniversite-Sanayi İşbirliğine Önem Veriyoruz"
AKTİSAD tarafından gelenek haline getirilen sabah oturmalarının bu haftaki konuğu, Selçuk Üniversitesi Rektörü Hakkı Gökbel oldu.
Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) tarafından gelenek haline getirilen sabah oturmalarının bu haftaki konuğu, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel oldu.
AKTİSAD Başkanı Soner Cesur ve yönetim üyeleri tarafından karşılanan Gökbel "sabahın erken saatlerinde bir araya gelerek Konya'nın güncel meselelerini ve sorunlarını masaya yatıran işadamlarını yürekten kutluyorum" dedi.
Davet edildiği için AKTİSAD Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerine teşekkür ederek sözlerine başlayan Gökbel, tarihi süreç içinde Selçuk Üniversitesinin çalışmaları ve projeleri hakkında önemli mesajlar verdi.
"Üniversite-Sanayi işbirliği olmalı "sözünün sürekli dile getirildiğini kaydeden Gökbel, bu söylemin artık hayata daha fazla geçirilmesinin gerektiğini söyledi.
Ülkemizin nüfus artış hızının azaldığına dikkatleri çeken Gökbel, sözlerinin devamında şunları söyledi: "Nüfus eskisi kadar artmıyor, üniversite kontenjanları ise artıyor. Üniversitelerin bazı programları öğrenci bulamadığı için kapanabilir. Eskiden üniversite sayısı azdı ve öğrenci bulmakta zorluk çekilmiyordu. Yeni durum birçok üniversiteyi farklı alanlara yöneltecek ve Sanayi ile işbirliği daha çok gündeme gelecek. Ar-Ge çalışmalarına bugüne kadar önem vermeyenler, bundan sonra önem verecek ve sanayi ile iş birliği içinde olmak zorunda kalacaklar. Aynı şekilde sanayinin de 2023 vizyonuna ayak uydurması gerekiyor. Bu düzenle bir yere kadar gelindi ama bundan sonra Ar-Ge'ye daha fazla önem verilecek. Sanayi ile işbirliği yapmak için yeni bir birim kuracağız. Artık sanayici bizden istediği yardımı alabilmek için nereye başvuracağını bilecek. Sanayinin isteği doğrultusunda zaten danışman öğretim elemanı görevlendirilebiliyor. Devlet Araştırma –Geliştirme (Ar- Ge) Projelerine çok ciddi destekler vermeye başladı. Bu destekleri almak için ortaya önemli projeler çıkarmanız gerekiyor. Bundan dolayı Sanayici ile işbirliğine ihtiyacımız var.
Tezsiz Yüksek Lisansta ALES adlı sınava girme mecburiyeti kalktı. Artık isteyen fakülte mezunları ALES'e girmeden tezsiz yüksek lisansa başvurabilir. Bu çok önemli bir fırsattır. Bence yüksek lisans yapmayan üniversite mezunu kalmamalı".
Cesur: "Taşın altına elimizi koymaya hazırız".
Gökbel'in vermiş olduğu mesajların önemine değinen AKTİSAD Başkanı Soner Cesur, en büyük sorunun "akademik bir meselede sanayici olarak üniversitelerden istenilen faydanın alınamamasıdır" dedi.
Özellikle Ar-Ge çalışmalarında sanayicinin yalnız kaldığını sözlerine ekleyen Cesur "Bu konuda taşın altına elimizi koymaya hazırız, yeter ki somut adımlar atılsın" dedi.