Üniversite Öğrencilerinin Yüzde 74'ü Siyasi Haberleri Okuyor
Selçuk Üniversitesi'nde okuma alışkanlıklarıyla ilgili yapılan ankette öğrencilerin yüzde 74'ünün siyasi haberleri okuduğu ortaya çıktı.
Konya'da Selçuk Üniversitesi'nde okuma alışkanlıklarıyla ilgili 500 öğrenciyle yapılan ankette öğrencilerin yüzde 74'ünün siyasi haberleri okuduğu, yüzde 24'ününde hiç okumadığı ortaya çıktı. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitim Öğretmenliği Bölümü öğretim görevlisi Orhan Şener danışmanlığında öğrenci Yasemin Çelik tarafından geçen yıl öğrencilerin okuma alışkanlıklarına yönelik anket çalışması yapıldı. Anket çalışmasının 'Araştırma Projesi' dersi kapsamında hazırlandığını belirten öğretim görevlisi Orhan Şener, Selçuk Üniversitesi'nde öğrenim gören 20-25 yaş arası 266'sı kız 500 öğrenciyle anketin gerçekleştiğini belirtti. Bu çalışmanın YÖK tarafından bütün üniversitelerde yaygınlaştırılması gerektiğini savunan Şener, şunları söyledi:
"Burada sadece okuma alışkanlığı değil, boş zaman değerlendirmesinde ne yapıyorsunuz diye soruyoruz. Kitap, gazete, dergi okuma alışkanlarını ayrı ayrı ele aldık. Ayrıca okudukları alanın sosyal alan mı, siyasi mi, spor mu, eğlenmek için mi, yoksa bilgi edinmek içinde mi onları da anketimizde yer verdik."
'Boş zamanlarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz' şeklindeki soruya öğrencilerden sadece yüzde 11'nin internet kullanarak vakit geçirdiklerini söylediklerini ifade eden Şener, "Yüzde 89'u da kitap, gazete, dergi okuyarak, müzik dinleyerek ve sporla uğraşıyor. Bu sonuç bizi mutlu kıldı. Çünkü son dönemlerde insanlarda öğrencilerin çoğunun internette sosyal medya da sohbet ettiği ağlısı vardı, bu araştırma öğrencilerin vakitlerini daha verimli geçirdiğini ortaya çıkardı."dedi.
ÖĞRENCİLERİN SİYASİ HABERLERE İLGİSİ
Orhan Şener, 'kitap okuma alışkanlığı' ile ilgili soru üzerine öğrencilerin yüzde 42'sinin her zaman kitap okuduğu, diğer yüzdelik oranınında az ya da zaman zaman şeklinde olduğunu 'gazete okuma alışkanlığı' hakkındaki soruya ise yüzde 35.2'sinin sürekli gazete okuduğu yönünde sonucun çıktığını, diğer yüzdelik oranının da yine az ve zaman zaman şeklinde belirlendiğini söyledi. Şener, öğrencilerin hangi konuları okumayı tercih ettiği yönünde de konuları ayrı ayrı ele alarak araştırma yaptıklarını belirterek, "Siyaset alanı okuma sıklığı hakkında sorumuzda öğrencilerin yüzde 74'ü siyasi haberleri okuduğunu söylerken yüzde 24 hiç ilgilenmediğini söylemiş. Kalan yüzde 2'lik kısımda az okumaktadır. Spor alanı okuma sıklığında ise yüzde 54.2'sı sürekli okurken, yüzde 12.2'si hiç okumadığını söyledi. Kalan diğer oranı ise ara sıra ve bazen gibi şıkları yanıtlamış."dedi.
HANGİ GAZETEYİ TERCİH EDİYORLAR
Anket çalışmasında öğrencilerin hangi gazeteyi okumayı tercih ettiklerini de araştırdıklarını belirten Şener, "Katılımcıların en çok okuduğu gazete sorusuna ise verdikleri cevapta yüzde 25.2'sinin Hürriyet, yüzde 22.4 Milliyet, yüzde 19.8 Sabah, yüzde 19.6 Zaman ve yüzde 12.8 de Vatan gazetesini cevabı verdiği, yüzde 0.2'side fark etmez şeklinde cevap verdiği görüldü. Böylelikle öğrencilerimizin marjinal olarak hitap edilen gazeteleri de okumadığı da ortaya çıktı."diye konuştu.