Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Üniversite Öğrencileri Mülteciler İçin Sistem Geliştirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üniversite öğrencileri mülteciler için sistem geliştirdiSİİRT - Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde okuyan biri Kazak 4 öğrencinin, mülteciler için geliştirdiği "Acil Belge Tarama Sistemi" sayesinde, mültecilerin bilgilerine daha çabuk ulaşmaları hedefleniyor.

Üniversite öğrencileri mülteciler için sistem geliştirdi

SİİRT - Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde okuyan biri Kazak 4 öğrencinin, mülteciler için geliştirdiği "Acil Belge Tarama Sistemi" sayesinde, mültecilerin bilgilerine daha çabuk ulaşmaları hedefleniyor.

Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2'nci sınıf öğrencileri Yasin Fırat, Halil Şahin, Hüseyin Biçer ve Kazakistan uyruklu Sheroz Sharipov adlı öğrenciler, mülteciler için "Acil Belge Tarama Sistemi" adını verdikleri bir sistem geliştirdi. Öğrenciler, geliştirdikleri sistem ile mültecilerin kamu kurumları ve yardım kuruluşlarında bilgilerine daha çabuk ulaşmalarını hedeflediklerini belirtti. Öğrencilerden Yasin Fırat, sistemin maliyetinin çok ucuz olduğunu belirterek, projenin yardım kuruluşlarıyla mülteciler arasındaki sıkıntıyı da gidermek amacıyla yapıldığını söyledi. Sistemi tanıtan Fırat, "Sistemin üzerinde küçük bir kamera var. Işık sensöründe parmak izi sensörü bulunuyor. Sensör mülteciyi algıladığında 'lütfen belgeyi yerleştiriniz' diye komut veriyor. Belge yerleştirdikten sonra 'parmak izinizi basınız' diye ikinci bir komut da veriyor. Parmak izi okuttuktan sonra hangi mülteci ise data bezine bu veri gönderiliyor ve ardından 'bu belgeyi niçin ve hangi kuruma gönderiyorsunuz?' diye seçim yapıldıktan sonra hızlı bir şekilde talep edilen belge söz konusu kuruma gönderiliyor" dedi.

"Tüm işlemlerini parmak iziyle yapacaklar"

Bazı mültecilerin bir kuruma giderken saatlerce beklediğini anlatan Halil Şahin, "Çoğu da internette kullanmıyor ve kullansa bile kendi bilgilerine ulaşamıyor. Bürokraside de kimlik bulma da zorlanıyorlar. Bazen bir belge için 5 ile 10 kurum dolaşmak zorunda kalıyorlar. Burada tek bir parmak iziyle bir saniyede tüm işlemleri yapma imkanı bulunuyor. Mesela bir mülteci ilaca mı ihtiyaç duydu, bu sistemle belgeyi yardım kuruluşuna ulaştırması gerekiyor. Biz de bunu kendilerine ulaştırma imkanı sağlıyoruz" diye konuştu.

"Turistlerin de hayatını kolaylaştıracak"

Sistemi geliştiren ekibin içinde yer alan Kazakistan Uyruklu Sheroz Sharipov ise, "Ben Türkiye ilk geldiğimde ikamet ve diğer sorunlar noktasında çok uğraştım. Bir sürü bürokrasiye takıldım. Yasin arkadaşım bana bu projesi sunduğunda çok sevinmiştim ve mantıklı buldum. Bu proje sayesinde sadece benim değil Türkiye'ye gelen mülteci, hatta turistlerin bile hayatlarını kolaylaştıracağına inanıyorum" ifadelerinde bulundu.

Üniversite Öğrencileri Mülteciler İçin Sistem Geliştirdi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title