Unesco Listesindeki Eser Sayımız Artmaya Başladı"
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, son yıllarda yapılan çalışamalar ve UNESCO'ya yapılan başvurularla Türkiye'nin UNESCO Somut ve Somut Olmayan Miras Listeleri'nde yer alan eser sayısının arttığını söyledi.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, son yıllarda yapılan çalışamalar ve UNESCO'ya yapılan başvurularla Türkiye'nin UNESCO Somut ve Somut Olmayan Miras Listeleri'nde yer alan eser sayısının arttığını söyledi.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Halkbilimi Ana Bilim Dalı tarafından "UNESCO ve Üniversite" konulu konferans düzenlendi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Öcal Oğuz, Türkiye'nin zengin bir kültürel mirasa sahip olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin UNESCO'da somut listede 18 somut olmayan listede ise 17 kültürel mirasa sahip olduğunu belirten Oğuz, şunları kaydetti:
"Türkiye kuzey - güney ve doğu - batı konumunda bir kavşak ülkesi. Birçok imparatorluğa ve devlete başkentlik yapmış şehirlerimiz var. Güçlü bir kültürel mirasa sahibiz. UNESCO Dünya Miras Listesi'ne baktığımızda 54 eserler İtalya'yı ilk sırada görüyoruz. İtalya zengin bir kültürel mirasa sahip, bu konuda haksızlık edemeyiz. Ancak onların zengin kültürel mirasıyla bizim mirasımızı karşılaştırdığımızda bizim 18 eserimizin listede bulunması haksızlık gibi duruyor. Ama burada kimse bize haksızlık yapmamış. Biz üstümüze düşen görevi yeteri kadar yapmamış ve UNESCO'ya yeterli sayıda dosya sunmamışız. Dolayısıyla sayı olarak azız. Ama son yıllarda yapılan çalışmalarla kalıcı listede bulunan eser sayımız artmaya başladı. Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde ise 17 mirasımız var. Bu alanda da dünyada ilk 5 içinde yer alıyoruz."
Prof. Dr. Oğuz, Edirne'nin hem somut hem de somut olamayan kalıcı listede mirasa sahip olan dünyadaki ender şehirlerden biri olduğunu dile getirdi.
Selimiye Camisi ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin kalıcı listede olmasının yanı sıra kentteki 2 eserin de geçici listede olduğunu hatırlatan Oğuz, şöyle devam etti:
"Selimiye Camisi ve Külliyesi 2011 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde. Bu hem Edirne hem de Türkiye için sevindirici bir durum. Geçici listede 2. Beyazıt Külliyesi ve Uzun Köprü bulunuyor. Bunlar önemli çalışmalar geçici listede olmaları bile kent mobilizasyonu ve akademik üniversite çalışmaları gerektiriyor. En kısa sürede bu iki eserin de asıl listeye alınmasını diliyoruz. Somut olmayan listede de 2012 yılından beri Kırkpınar Yağlı Güreşleri bulunuyor. Edirne hem somut hem de somut olmayan miras listesinde iki önemli mirasa sahip. Dünyada bu şekilde çok az şehir var. Bu Edirne için çok önemli bir motivasyon kaynağı. Edirne'nin bundan çok iyi şekilde yararlanması lazım."
Konferansa, TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, akademisyen ve öğrenciler katıldı.