Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Unesco ile Kadir Has Üniversitesi Arasında Ortaklık

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Dünya Miras Alanlarının Yönetimi ve Tanıtımı: Yeni Medya ve Toplumsal Katılım UNESCO Kürsüsü", tarafların imzasıyla çalışmalarına başladı UNESCO Genel Direktörü Bokova: "Kültürel alanları şiddet ve çatışmaya karşı korumak, iklim değişiminin yarattığı tehlikeleri hafifletmek, sınır ötesi projeleri büyütmek.

UNESCO ve Kadir Has Üniversitesi tarafından dünya miras alanlarının korunması ve tanıtımı amacıyla yapılacak çalışmalar için imza konulan ortaklık kapsamında "Dünya Miras Alanlarının Yönetimi ve Tanıtımı: Yeni Medya ve Toplumsal Katılım UNESCO Kürsüsü", çalışmalarına başladı.

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Türkiye'nin UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın'ın katılımıyla düzenlenen törende, Bokova ve Aydın tarafından Kadir Has Üniversitesi'nde "Dünya Miras Alanlarının Yönetimi ve Tanıtımı: Yeni Medya ve Toplumsal Katılım konulu UNESCO Kürsüsü" kurulmasına ilişkin protokol imzalandı.

Irina Bokova, törendeki konuşmasında, "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" ile "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu" alanlarının Dünya Mirası Listesi'ne alınmasından dolayı hazırlanan beratları Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e sunduğunu hatırlatarak, hükümeti ve Türkiye halkını kutladı.

Kadir Has Üniversitesi'nde kurulan UNESCO Kürsüsü'nün Dünya Miras Alanı'ndaki ilk, Türkiye'deki dördüncü kürsü olduğunu dile getiren Bokova, "Bu, kültürü nasıl gördüğümüzü ve düzenlediğimizi yeniden düşünmek ve araçlarımızı yeni denemelere uyarlamak için uygun bir platform sağlamaktadır. Kültürel alanları şiddet ve çatışmaya karşı korumak, iklim değişiminin yarattığı tehlikeleri hafifletmek, sınır ötesi projeleri büyütmek zorundayız. Tüm bu yeni vasıf ve yaklaşımlar konusundaki gereksinimler açısından bunu daha ileri taşıyabilecek Türkiye'den daha iyi bir yer düşünemiyorum" dedi.

Bokova, Kadir Has Üniversitesi'nde kurulan UNESCO Kürsüsü'nü, "Türkiye'nin kendi mirasını koruma konusundaki kararlılığının yansıması" olarak gördüğünü belirterek, "Kültürel miras, yegane insanlık bağlarını kuvvetlendirecek, parçalanmanın baskılarına karşı koyacak, hepimiz için daha iyi bir gelecek yaratmak için ortak bir geçmiş inşa edecek bir güçtür. Hiçbir toplum kültürsüz zenginleşemez. Onsuz hiçbir gelişme sürdürülebilir olamaz. Bu, UNESCO'nun Türkiye ile birlikte yeni 2015 sonrası gündemini biçimlendirme mesajıdır" diye konuştu.

-  UNESCO Kürsüsü

Prof. Dr. Mustafa Aydın, imza töreninde yaptığı konuşmada, dünyada birçok kültür ve medeniyetin kuruluş ve tarihini simgeleyen kültür varlıklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda üniversite olarak UNESCO ile çalışmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Kadir Has Üniversitesi'nde kurulacak UNESCO Kürsüsü'nün çalışmalarını araştırma, eğitim ve danışmanlık alanlarında sürdüreceğini vurgulayan Aydın, şu bilgileri verdi:

"İlk etapta uluslararası yüksek lisans öğrencilerine yönelik bir yaz okulu çerçevesinde, Türkiye'deki Dünya Mirası Alanları'nın tanıtılması ve toplumsal katılımı yeni medya aracılığı ile sağlayacak projeler üretilecektir. Böylelikle dünya miras alanlarının tanıtılması, korunması ve yönetimi konusundaki bilinç geliştirilirken, öğrenme sürecini dijital araç ve yöntemlerle (tablet ve akıllı telefon uygulamaları, üç boyutlu canlandırmalar, bilgi sistemleri vb.) gerçekleştirerek katılımın artırılması hedeflenmektedir. UNESCO'nun en temel söylemlerinden biri, barışın tesisi için kültürü kullanmaktır. Bu yolda bu kürsünün faaliyetleri de UNESCO'nun 2014-2021 için açıkladığı strateji ile paralel yapıdadır. Kürsümüz, sürdürülebilir kalkınma politikaları için bilim, toplum ve etik değerlerin ara yüzünü desteklemek, barış, sürdürülebilirlik ve toplumsal kapsayıcılık adına uluslararası bilimsel işbirliği sağlamak ve kültürel mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak, yaratıcılığı desteklemek, bilgiye evrensel erişim konularının desteklenmesi konusunda önemli araştırma ve disiplinler arası çalışmalara ev sahipliği yapacaktır."

Aydın, Türkiye'de UNESCO Dünya Miras Listesi'nde 13 alan bulunduğunu kaydederek, "Türkiye'nin zengin kültürel, arkeolojik değerleri arasından Dünya Miras Listesi'ne girmek için aday olan varlıkların sayısı ise 52. Söz konusu alanların tamamı Kadir Has Üniversitesi UNESCO Kürsüsü için birer çalışma alanı olacak" dedi.

Kadir Has Üniversitesi'ndeki UNESCO Kürsüsü, Kürsü Başkanı Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan yürütücülüğünde, Prof. Dr. Füsun Alioğlu, Doç. Dr. Murat Çetin, Doç. Dr. Levent Soysal, Yard. Doç. Dr. Ayşe Coşkun Orlandi, Yard. Doç. Dr. Taner Arsan ve İsmail Hakkı Polat'tan oluşan disiplinler arası bir ekiple hizmet verecek.

Türkiye'de UNESCO Dünya Miras Listesi'nde Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Bursa ve Cumalıkızık-Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu, Çatalhöyük, Edirne Selimiye Camisi ve Külliyesi, Truva Antik Kenti, Safranbolu Şehri, Xanthos-Letoon, Nemrut Dağı, Hattuşaş Hitit Başkenti, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, İstanbul'un Tarihi Alanları, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Pamukkale-Hierapolis yer alıyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title