Unesco'dan 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Çalıştayı
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, "Türkiye'de yaşayan Suriyeli vatandaşların çocuklarına da eğitim vermek adına ülke olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik." dedi.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, " Türkiye'de yaşayan Suriyeli vatandaşların çocuklarına da eğitim vermek adına ülke olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik." dedi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu tarafından, Ankara'da bir otelde "Sivil Toplum Kuruluşları Bilgi Paylaşımı ve İş Birliği Çalıştayı" düzenlendi. Toplantının amacı, Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedeflerinin tartışılması ve sivil toplum kuruluşlarıyla deneyim paylaşımının sürdürülmesi olarak açıklandı.
Erdem, burada yaptığı konuşmada, 2015 yılında Türkiye'nin de kabul ettiği 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde gençlerin meslek edinmesi ve cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılması gibi konuları önemsediklerini söyledi.
Orhan Erdem, işsizlik, yoksullukla mücadele, enerji ve çevreyle ilgili meselelerde bu hedefler çerçevesinde mücadele edileceğini belirterek "BM üyesi tüm ülkeler adına taahhüt edilen ve belirlenen göstergeler, milli eğitim hedeflerine de ulaşmak için büyük katkı sağlayacaktır." ifadesini kullandı.
Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye gelen sığınmacılar konusuna da değinen Erdem, "Türkiye'de yaşayan Suriyeli vatandaşların çocuklarına da eğitim vermek adına ülke olarak tüm imkanlarımızı seferber ettik. Türkiye dünyada en fazla mülteci kabul eden ülke konumunda." diye konuştu.
Böyle büyük bir kitleyi barındırmanın zorluklarına değinen Orhan Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de eğitim çağında 833 bin Suriyeli çocuk bulunmaktadır. Bunun yüzde 58'ine tekabül eden yaklaşık 500 bin çocuğu eğitime kavuşturduk. Ancak bu bizim için yeterli değildir. Amacımız tüm Suriyeli çocukların eğitime kavuşmasını sağlamaktır."
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, yaptığı konuşmada, komisyonun çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Oğuz, eğitim, bilim, kültür ve iletişim işleriyle yükümlü kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşları, UNESCO tarafından yürütülen çalışmalar konusunda bilgilendirdiklerini ifade ederek bunların faaliyetlere katkı ve katılımlarını sağlamak, eğitimin yaygınlaştırılması, kültürün korunması ve yaygınlaştırılması, bilgi ve bilimin desteklenmesi konularında UNESCO idealleri doğrultusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Prof. Dr. Oğuz, "UNESCO'nun Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Hedefleri bu çalıştayın önceliğini oluşturmaktadır. Bilgi ve deneyim paylaşımı sayesinde Birleşmiş Milletler ve UNESCO'nun kabul ettiği 2030 hedeflerini kısa sürede tutturması için birlikte çalışmamız gerektiğine inanıyoruz." ?dedi.