Umut Yolcuları"Na Serhat Şehrinde Türk Misafirperverliği
CİHAN DEMİRCİ - Yasa dışı yollardan Avrupa'ya geçmek isterken Edirne'de yakalanan göçmenler, kentteki Geri Gönderme Merkezi'nde işlemleri süresince Türk misafirperverliğiyle konuk ediliyor.
SALİH BARAN - CİHAN DEMİRCİ - Yasa dışı yollardan Avrupa'ya geçmek isterken Edirne'de yakalanan göçmenler, kentteki Geri Gönderme Merkezi'nde işlemleri süresince Türk misafirperverliğiyle konuk ediliyor.
Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan güzergahta yer alan serhat şehri Edirne'de güvenlik güçleri, düzensiz göçle mücadelesini etkin bir şekilde sürdürüyor.
Yasa dışı geçişlerin Avrupa rotasındaki en bilindik lokasyonu Edirne'de son yıllarda çoğunluğu savaş mağduru Suriyelilerden oluşan binlerce göçmen yakalanıyor.
Ülkelerindeki iç savaş, ekonomik kriz, siyasi karışıklık gibi nedenlerle Avrupa'da iyi bir yaşam sürme hayaliyle yola çıkan "umut yolcuları", anlaştıkları göçmen kaçakçılarının tarifiyle sınırı geçmeye çalışırken güvenlik güçlerince yakalanarak Göç İdaresi görevlilerine teslim ediliyor.
Edirne Geri Gönderme Merkezi'nde işlemleri tamamlanana kadar misafir edilen göçmenlerin burada yeme, sağlık, barınma ihtiyaçları bedelsiz karşılanıyor.
"Göçmenleri en iyi şekilde barındırmaya çalışıyoruz"
Edirne Göç İdaresi Müdür Vekili Enver Tüter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzensiz göç açısından Edirne'nin oldukça hareketli bir sınır kenti olduğunu söyledi.
Yakalanan düzensiz göçmen sayısının her geçen yıl arttığını ifade eden Tüter, "Özellikle yaz aylarında Meriç ve Tunca nehirlerinin biraz daha sularının çekilmesiyle geçişlerin kolay olması dolasıyla yasa dışı geçişler bir hayli artmaktadır." dedi.
Göçmenlerin işlemleri süresince her türlü imkanı Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sunduğunun altını çizen Tüter, şunları kaydetti:
"Devletimiz tarafından göçmenlere günlük yemekleri üç öğün ve sıcak olarak sunulmaktadır. Burada bulundukları süre boyunca sağlık hizmetlerinden 7-24 ücretsiz olarak faydalanabilmektedirler. Bu süreçte ağrısı sızısı olan varsa doktorumuz tarafından muayene edilmekte, gerekli olduğunda da hastaneye sevk uygun görülmektedir. Göçmenlerin iki günde bir çamaşırları yıkanıyor. Hasta olduklarında aldıkları ilaçlar da devletimiz tarafından karşılanıyor. Anne babalarıyla gelen küçük çocuklar, yaş sınırlamasına göre burada mama, bebek bezi ve kıyafeti devletimiz sağlamaktadır. Kıyafet yardımı yapıyoruz. Bazı sivil toplum kuruluşları tutanak karşılığında kıyafet yardımında bulunuyor. Göçmenlere de bu kıyafetler tutanakla teslim ediliyor. Bebekler, çocuklar ve kadınlar hassas gruplardan. Onları en iyi şekilde barındırmaya çalışıyoruz."
Tüter, geri gönderme işlemini en kısa sürede yaptıklarını belirtti. Göçmenin ülke konsolosuyla irtibata geçtiklerini anlatan Tüter, "Pasaportu olmayan göçmenlerin seyahat belgesi temini vakit aldığı için onları bir süre geri gönderme merkezinde tutuyoruz. Seyahat belgesi ve pasaportu olan göçmenler, gerekli bilet ve uçuş hazırlıkları yapıldıktan sonra sevkleri sağlanıyor. Suriye uyruklular, geri gönderme merkezimizde barındırılmıyor. Kendilerini ikamet sahibi oldukları illere ya da ikamet sahibi değillerse, kayıt altında değillerse burada hepsini kayıt altına alıyoruz." diye konuştu.
Tüter, işlemlerin en fazla 1 ay sürdüğünü kaydetti.
"Burada bize iyi bakıyorlar"
Sınırında yakalanan Pakistan uyruklu 23 yaşındaki Muhammet Abzel, Avrupa'ya gitmek istediğini söyledi.
Askeri yasak bölgede yakalandığını anlatan Abzel, "Burada bize iyi bakıyorlar. Allah'a şükür her şey var. 5 gündür burada kalıyorum. Burada yemek ve kıyafet verdiler. İtalya ya da Fransa'ya gitmek istiyorum. Memlekette savaş var, kavga var, onun için gitmek istiyorum. 3 çocuğum ve ailem de Pakistan'da." dedi.
Pakistan uyruklu Şaar Kalvadi Muhammet (40) ise Yunanistan'da yakalanarak Türkiye'ye gönderildiğini belirtti.
Muhammet, "Çocuklarıma rızk kazanmak için Avrupa'ya gitmek istiyorum. Pakistan'daki durumumuz kötü. Tahran'dan Türkiye'ye geldim. Yollar da çok zordu." ifadesini kullandı.