Haberler

Umut Oran, Brüksel'de Türkiye'nin Dostlarıyla Buluştu

Umut Oran, Brüksel'de Türkiye'nin Dostlarıyla Buluştu
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"İnsanlar devletlerinden korkmamalı, devletler insanlarından korkmalı"

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu EşBaşkan Yardımcısı olan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Avrupa Parlamentosu'ndaki " Türkiye'nin Dostları Grubu"nun davetlisi olarak Brüksel'e giderek CHP'nin 2023 Stratejisini anlattı. Oran, "2023 yılında insanların fikirleri ve inançları yüzünden kendi hükümetlerinden korkmayacağı bir Türkiye hayal ediyoruz. İstediğimiz Türkiye'de insanlar hükümeti eleştirebilir ve hükümetin eylemleri sebebiyle hesap sorabilir. ABD'li sol görüşlü filozof Emma Goldman'ın dediği gibi "insanlar devletlerinden korkmamalı, devletler insanlarından korkmalı"

Oran, Avrupa Parlamentosu'ndaki "Türkiye'nin Dostları Grubu"nun davetlisi olarak CHP'nin 2023 Stratejisini anlatmak üzere dün Brüksel'e gitti. Dün akşam Çağdaş Dernekler Federasyonu üye ve yöneticileriyle biraraya gelen Oran, bugün Türkiye Raportörü Ria Oomen Ruijten, Türkiye-AB KPK Eşbaşkanı Helene Flautre, Sosyal Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda ile temaslarda bulundu. Oran'a, Brüksel'de CHP'nin AB Temsilcisi Kader Sevinç eşlik etti.

Emma Goldman'ın dediği gibi

Oran Türkiye'nin Dostları Grubu'nda yaptığı konuşma ana hatlarıyla şöyle:

- 2023 yılında insanların fikirleri ve inançları yüzünden kendi hükümetlerinden korkmayacağı bir Türkiye hayal ediyoruz. İstediğimiz Türkiye'de insanlar hükümeti eleştirebilir ve hükümetin eylemleri sebebiyle hesap sorabilir.

- ABD'li sol görüşlü filozof Emma Goldman'ın dediği gibi "insanlar devletlerinden korkmamalı, devletler insanlarından korkmalı"

- Seçim sistemi değiştirilmeli.

Siyasal Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'nda yapılacak değişiklikler anayasa değişikliği kadar önemli. Yüzde 10 baraj kaldırılmalı. Partileri lider sultasına bağlayan hükümler yok edilmeli. Bu seçim mevzuatıyla Türkiye ancak yeni tip otoriter rejimler üretir. Özgür bir ülke istiyorsak siyaset rejimimizi de özgürleştirmeliyiz.

- Dış politikada CHP tutarlı, ilkeli bir devlet politikası talep ediyor. Hükümet başkanlarının kaprisleri, kısa vadeli hesapları, partizanlık ve iç politik gerekçelerle dış politika belirlenmez.

AB hata yaptı ama olan oldu

- AB Kıbrıs sorunu çözülmeden Güney Kıbrıs'ı tam üye yapmakla hata yaptı.

Ancak olan oldu. Hükümet AB işini daha yapıcı bir şekilde ele almalı. 2005 yılında, hükümet tam üyelik müzakerelerine başlayıp Tandoğan'da gündüz vakti havai fişek patlattığında Güney Kıbrıs Rum Kesimi AB'ye tam üyeydi ve hükümet GKRY'nin dönem başkanlığı yapacağını biliyordu. O imzayı attılarsa, o imzanın da gereğini yapacaklar.

- Daha demokratik bir Türkiye güçlü bir Avrupa ve güvenli bir Ortadoğu'nun garantisidir. Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde daha fazla demokrasi, adalet ve özgürlük istiyoruz. Ancak bu bölgede daha fazla şiddetin doğmasına yol açacak her türlü müdahaleye karşıyız. Moskova sokaklarından Kahire'nin caddelerine kadar demokratik tüm hareketleri destekliyoruz. Güvenli ve barışçıl bir gelecek için işbirliğini derinleştiriyoruz.

- 2023 yılında CHP 650 milyar dolar ihracat yapan, 750 milyar dolar ithalat yapan bir Türkiye hayal ediyor. 2012 – 2015 arasında yüzde 6,1, 2016 – 2019 arasında yüzde 7,2 ve 2020 – 2023 arasında yüzde 7,5 büyüme planlamaktayız. Bu projeksiyonla 2023 yılında kişi başına düşen gelirimiz Avrupa ortalamasının yüzde 85'i düzeyinde olacak, cari açık gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2,5'ine tekabül edecek ve işsizlik yüzde 6 olacak.

- Devleti ekonomide denetleyici ve düzenleyici rolüne geri dönecek. Yüksek vergi oranlarını düşürecek, kayıt dışı ekonomi ile mücadele edeceğiz.

- Bugün Türkiye ekonomik özgürlük bakımından dünyada 73'üncü, 2023'te ise bu alanda dünyanın en iyi 20 ülkesinden birisi olmayı hedefliyoruz.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close