Umke Gönüllülerine Eğitim
Kastamonu'da Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) 9. Bölge Eğitim ve Tatbikat Kampı gerçekleştirildi.
Kastamonu'da Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) 9. Bölge Eğitim ve Tatbikat Kampı gerçekleştirildi.
Pınarbaşı ilçesine bağlı Ilıca köyünde gerçekleştirilen kampta Kastamonu'nun yanı sıra Ankara, Çorum, Çankırı, Kırşehir, Kırıkkale ve Yozgat'tan gelen gönüllü 150 sağlık çalışanı eğitime tabi tutuldu.
Tatbikatlarda senaryo gereği çoklu yaralanmalarda olay yeri yönetimi, olay yeri güvenliği, arazide kriz anını yönetme, doğru zamanda uygun sağlık merkezine hasta nakli gibi konular canlandırıldı.
Kastamonu Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin de dağcılık konusunda destek verdiği eğitim, başarıyla tamamlandı.
Kastamonu Sağlık Müdürü Mustafa Uyanık, AA muhabirine, Sağlık Bakanlığına bağlı gönüllü timlerden oluşan bir kuruluş olan UMKE'nin 21 bölgede faaliyetlerini gösterdiğini belirterek, "Afetlerde medikal müdahale için önem arz eden UMKE gönüllülerimizi değişen ve gelişen teknolojiye göre donanımlı şekilde yetiştiriyoruz." dedi.
Uyanık, yalnızca Türkiye'de yaşanabilecek afetlerde değil, dünyanın her yerindeki afetlere hızlı ve etkili müdahale için UMKE'ye büyük görevler düştüğünü dile getirerek, "Sağlık çalışanlarımız bu bilinçle aldıkları eğitimleri layıkıyla tamamlayıp donanımlı birer UMKE gönüllüsü olarak meslek hayatlarını sürdürüyor." diye konuştu.
"Medikal kurtarmada dünyanın en çok tercih ettiği ülkeyiz"
Ankara UMKE Bölge Sorumlusu Enver İnce de afetlere hazırlıklı olmak, UMKE gönüllerini değişen ve gelişen teknolojiye göre gelişmesini sağlamak amacıyla tatbikat senaryoları hazırladıklarını aktardı.
Tatbikatlarda verilen eğitimlerin özel kuvvetler düzeyinde olduğuna dikkati çeken İnce, şunları söyledi:
"UMKE gönüllülerine verilen eğitimler özel kuvvetlerin yaptığı eğitimlerin hepsini kapsıyor. Zorlu koşullarda hayatta kalma, yaşamı sürdürme, aynı zamanda hasta ve yaralılara en hızlı ve etkili şekilde müdahale edip sağlık kurumlarına sevk etme gibi. Afetlere hazırlık konusunda Türkiye'de son yıllarda gelişen koordinasyon var. AFAD, UMKE ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) uyum içinde. Ülke olarak bu konuda her geçen gün daha da ileriye gidiyoruz. Değişen ve gelişen teknolojiyi alıp kullanıyoruz, bilgilerimizi geliştiriyoruz."
İnce, UMKE'nin 2004'te kurulduğunu hatırlatarak, 1999 depremde afetin ve kriz ortamının bilinçli yönetilemediğini öne sürdü.
UMKE'nin bugün dünyanın en iyi medikal kurtarma ekibi olduğunu ifade eden İnce, şunları kaydetti:
"1999 depremi bu alanda Türkiye için bir milat oldu. Yaşadığımız bu üzücü olayın ardından 2003'te İran depremine müdahaleye gittik. Burada yaşadıklarımız tecrübe olarak geri döndü. Ülkemizde bu işin profesyonel anlamda yapılması gerektiğinin kanısına vardık. 2004'te de bu oluşumun temellerini attık. İlk başlarda amatör bir ruh olan bu ekip, bugün dünyanın en iyi medikal kurtarma ekibi konumuna geldi. Dünyada medikal kurtarma bazında bu kadar geniş bir ekibe sahip olan başka hiçbir ülke yok. Dünyanın en kalabalık ve en donanımlı ekiplerden biriyiz. Özellikle dünya ülkelerinin afetlerde medikal kurtarma açısından en çok tercih ettiği ülkeyiz."
Programın ardından eğitimlere katılan gönüllülerine sertifika verildi.