Ümit Benan'dan Tap Vakfı İçin 'Özgürlük' Temalı Özel Bir Koleksiyon
*türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAP Vakfı), vakfın çalışmalarına dikkat çekmek ve çalışmalarına kaynak yaratmak için dünyaca ünlü tasarımcı Ümit Benan ile iş birliğine gitti.
*türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAP Vakfı), vakfın çalışmalarına dikkat çekmek ve çalışmalarına kaynak yaratmak için dünyaca ünlü tasarımcı Ümit Benan ile iş birliğine gitti. Ümit Benan, TAP Vakfı için hazırladığı koleksiyonda özgürlüğü tasarımla buluşturdu. Beymen ve Haremlique mağazalarında satışa sunulacak koleksiyondan elde edilecek gelir, TAP Vakfı'nın kız çocuklarına yönelik gerçekleştireceği eğitim projelerine aktarılacak.
Haber : Taner YENER - Kamera: İdris TİFTİKÇİ/ İSTANBUL DHA
27 yıldır gençlerin ihtiyaçları doğrultusunda onların yaşam becerilerini geliştirecek eğitim programlarını hayata geçiren Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAP Vakfı), çalışmalarına dikkat çekmek ve kaynak yaratmak amacıyla dünyaca ünlü tasarımcı Ümit Benan ile işbirliğine gitti. Ümit Benan, TAP Vakfı için özgürlük teması kapsamında çanta, şal ve şemsiyeden oluşan bir koleksiyon tasarladı. Ümit Benan'ın koleksiyonu, Rahmi Koç Müzesi'nde gerçekleşen özel davet ile tanıtıldı. TAP Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Caroline Koç'un ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grubu Başkanı Haluk Dinçer eşi Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Bülent Eczacıbaşı eşi Oya Eczacıbaşı, Doğan Haber Ajansı (DHA) Genel Müdürü Uğur Cebeci, Vakko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko, Atıl Kutoğlu, Emre Ergani, Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ve eşi Ayşe Polat, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner eşi TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Burhan Öçal, Ece Sükan, Dilara Endican, Selma Ergeç, Azra Akın'ın da aralarında bulunduğu iş, moda ve sanat dünyasını bir araya getirdi.
GELİR KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ İÇİN HARCANACAK
TAP Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Caroline Koç, vakfın çalışmalarına dikkat çekmek ve kaynak yaratmak amacıyla bu yıl özgün bir tasarımcı olan Ümit Benan ile işbirliğine gittiklerini söyledi. Caroline Koç, 'Ümit Benan yurt dışında yaşamasına rağmen Türkiye'nin sorunlarına karşı çok duyarlı bir tasarımcı. TAP Vakfı için bir koleksiyon hazırlamasını istediğimizde çok olumlu baktı ve çalışmaya başladıkTürkiye'de kız çocuklarının ve kadınların yaşadığı eşitsizlikler TAP Vakfı'nın temel çalışma alanı. Kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmeyi hedefleyen çalışmalarımızı yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu projeden elde edilecek gelir özellikle kız çocuklarının eğitimine katkı sağlayacak projeler için kullanılacak. Kız çocukları haklarını bilerek yetişmeli, kendi gelecekleri için kendileri karar verebilmeli. Böylece erken evlilikleri, çocuk yaşta anneliği ve kadına yönelik şiddet gibi sorunları önleyebiliriz" dedi.
ÖZGÜRLÜĞÜ TEMSİLEN KELEBEK YAPMAYI TERCİH ETTİM
Vakfın amaçlarını çok anlamlı bulduğunu ifade eden ünlü tasarımcı Ümit Benan, tasarladığı koleksiyonu için özgürlük temasını seçtiğini belirterek, ? Kadınlara fazla hak ve imkan verilmediğini gördüm. Onun için ilk başta aklıma gelen kelebek teması oldu. O yüzden kadınlara Türkiye ve Dünya'da daha fazla özgürlük sağlanması gerektiği için üç adet prodakt (ürün) yaptık satış amaçlı. Şemsiyenin insanı yağmura karşı, şalın soğuğa karşı koruduğu; çantanın ise kişinin kimliğini koruduğu metaforundan hareketle ürünleri tasarladım. Tasarladığım çanta, şal ve şemsiyenin bir anlamı var. Daha negatif yönünden değil de, daha eğlenceli ve pozitif bir şekilde bakmaya çalıştım. Ülkenin vermiş olduğu kontrastı göz önünde bulundurarak renkli bir şekilde özgürlüğü temsilen kelebekleri yapmayı tercih ettim. Uçmak özgürlüktür, bu nedenle kelebeği seçtim. Özgürlük haklarını kullanabilmektir. Kız çocukları daha iyi bir eğitim ve gelecek için seçme özgürlüğüne sahip olmalılar" diye konuştu.
TAP VAKFI İş adamı Vehbi Koç önderliğinde 1985 yılında kurulan TAP Vakfı, 27 yıldır bireylerin ve ailelerin yaşam kalitesini yükseltmek, kadınların aile ve toplum içindeki statülerini geliştirmek için bilgilendirme, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Anne ve bebek sağlığını geliştirmeyi hedefleyen güvenli annelik programı ile gebe ve lohusalara yönelik çalışmalar sürerken, dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınları desteklemeyi amaçlayan kadın sağlığı eğitim programları yerel yönetimlerin işbirliği ile yaygınlaşmaktadır. Büyüme ve değişim başlığı altında gelişim süreçlerini destekleyen programlar ergen, ebeveyn ve öğretmenlerin işbirliği ile devam etmektedir.
ÜMİT BENAN KİMDİR?
Ümit Benan 1980 yılında Stutgart'ta doğdu, iki yaşında İstanbul'a taşındı. 15 yaşına kadar İstanbul'da yaşayan Ümit Benan, vaktini okul ve ev arasında geçirirken bir yandan da ailesinin sahibi olduğu tekstil şirketinde moda endüstrisine dair temel bilgileri babasından edindi. 18 yaşında İsviçre'nin Logano şehrinde liseyi bitiren Ümit Benan, marketing ve halkla ilişkiler okumak üzere Bostan'a taşındı. Bu dönemde Ümit Benan'ın kozmopolit ve çok kültürlü karakteri ortaya çıkmaya başladı. ABD'de yaşadığı süre içerisinde bir moda tasarımcısı olmaya karar verdi ve yaz tatillerini Milano'da çizim dersleri alarak geçirdi. Lisans diplomasını aldıktan sonra Milono'ya taşındı. Burada Marangoni Institute'de moda tasarımı master programına yazıldı. Milano'da iki yıl boyunca Central Saint Martin's College of Art ve Design in London'da stil kursları aldı. Bir yandan da tekstil ile ilgili tüm bilgileri ilk öğretmeni olan babasından öğrenmeye devam etti. 24 yaşında ABD'ye geri dönen Benan, Parson The New School for Design'da dizayn üzerine dersler almaya devam etti. Bir süre uluslararası alanda önde gelen tasarımcılarla çalışan Ümit Benan, 2009 yılında Ümit Benan ismini lanse etti ve kendi ismiyle iş yapmaya başladı. Benan bu dönemde ilk ödülünü Pitti Immagine and L'Uomo Vogue tarafından Alta Roma işbirliği ile düzenlenen yarışmada aldı. Ümit Benan'ın yaratıcılık vizyonu somutluk üzerine kuruluyor. Ümit Benan öncelikle insanları gözlemliyor, fotoğraflarını çekiyor ve çektiği fotoğraflar bakarak bu kişilerin kim oldukları ve üzerlerine ne giymeleri gerektiği üzerine çalışıyor. Benan bütün bu çalışmaların ardından yaratım sürecine giriyor.
Beymen ve Haremlique mağazalarında satışa sunulacak koleksiyondan elde edilecek gelir, TAP Vakfı'nın kız çocuklarına yönelik gerçekleştireceği eğitim projelerine aktarılacak.