Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi Sona Erdi

Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi Sona Erdi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay Birinci Başkanı Gerçeker: "Her ülkenin elbette kendi koşullarına göre yargı sistemleri farklılık göstermektedir. Türkiye de bu anlamda kendine özgü bir model oluşturmuş durumdadır"

Yargıtay Birinci Başkanı Gerçeker: "Her ülkenin elbette kendi koşullarına göre yargı sistemleri farklılık göstermektedir. Türkiye de bu anlamda kendine özgü bir model oluşturmuş durumdadır"

"Bu modelde elbette ki Yüksek Mahkemeler olarak benimseyemediğimiz, temel ilkelere aykırı bulduğumuz birçok husus da bulunmaktadır. Bu modelin yararlı olup olmayacağı yapılacak uygulamalarla ileride belli olacaktır"

Yargıtay Başkanlığı, Birleşmiş Milletler Teşkilatı, Kalkınma ve İş Birliği Ajansı (UNDP) Türkiye Temsilciliğince Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi, Yargıtay Birinci Başkanı Hasan Gerçeker'in yaptığı kapanış konuşması ile sona erdi. Gerçeker, her ülkenin kendi koşullarına göre yargı sistemlerinin farklılık gösterdiğini, Türkiye'nin de bu anlamda kendine özgü bir model oluşturduğunu ifade ederek, "Bu modelde elbette ki yüksek mahkemeler olarak benimseyemediğimiz, temel ilkelere aykırı bulduğumuz birçok husus da bulunmaktadır. Bu modelin yararlı olup olmayacağı yapılacak uygulamalarla ileride belli olacaktır" dedi.

Zirvede daha çok işin esasına ilişkin konuların dile getirildiğini, çok güzel ve çok gerçekçi düşüncelerin ortaya konduğunu ifade eden Gerçeker, "İşin esasının en iyi şekilde çözümlenebilmesi ve adaletin en doğru şekilde sağlanabilmesi için öncelikle sistemin çok iyi kurulması,sorunların en alt düzeye indirilmesi, gereken tüm olanakların sağlanması,nitelikli, yetenekli eleman, araç, gereç her türlü fiziksel gereksinimlerin sağlanması gerekmektedir. Ancak o zaman adaleti gerçekleştirecek olan yargı sistemini sağlıklı bir biçimde çalıştırabilirsiniz. Temel ilkeler aynı olmakla birlikte -ki bunlar kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti, yargı bağımsızlığıdır- her ülkenin elbette kendi koşullarına göre yargı sistemleri farklılık göstermektedir. Türkiye de bu anlamda kendine özgü bir model oluşturmuş durumdadır" şeklinde konuştu.

Aslında yargının yapılanması konusunda evrensel ilkelerin gözetilmesi ve büyük ölçüde toplumsal uzlaşmanın da sağlanması gerektiğini vurgulan Gerçeker, "Türk yargısı çok ağır iş yükü sorunu altında mevcut sistem içerisinde adalet dağıtma görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmaktadır. Yasası 2005'de çıkarılan ara mahkemeler denilen Bölge Adliye Mahkemeleri henüz çalışmaya başlamamıştır. Şu anda adli yargı iki dereceli olarak çalışmaktadır. Bu da Yargıtayın iş yükünü altından kalkılamaz hale getirmiştir. Bu yıl sonuna kadar faaliyete geçmesi beklenen İstinat Bölge Adliye Mahkemelerinin çalışmaya başlamasıyla belli bir süreç içerisinde bu ağır iş yükü ancak azaltılabilecektir" ifadelerini kullandı.

Gerçeker, ayrıca alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının geliştirilmesinin mahkemelerin iş yükünün azaltılması konusunda büyük katkı sağlayacağını, bu yolla uyuşmazlıkların büyük bölümünün Kanada ve Avusturya örneğindeki gibi mahkemelere intikal etmesinin önlenmiş olacağını da belirtti. Gerçeker, yargı bağımsızlığı konusunda ortaya konulan ortak düşüncelerin BM nezdinde tüm ülkeler için olumlu bir baskı unsuru oluşturacağını da dikkati çekti. Gerçeker, zirvenin rapor ve sonuçlarının, zirve kapsamında hazırlanan ve hukuk dünyasına kazandırılan web sitesinde yayımlanarak Türk ve dünya kamuoyunun bilgisine sunulacağını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title