Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu Açıklaması
Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, 2014 yılında batı üniversitelerle yapılacak işbirliğiyle toplumlararası eşit işbirlikleri doğu ile batı arasındaki politikacılar, askerler ve diplomatlar içinde barış ve eşitliği sağlayacak bir şekilde medeniyetler köprüsünün kurulacağını söyledi.
Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, 2014 yılında batı üniversitelerle yapılacak işbirliğiyle toplumlararası eşit işbirlikleri doğu ile batı arasındaki politikacılar, askerler ve diplomatlar içinde barış ve eşitliği sağlayacak bir şekilde medeniyetler köprüsünün kurulacağını söyledi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Orhan Hikmet Azizoğlu, batılı dostların 'biz güçlü, zengin ve ileri teknoloji ile eğitim sistemlerine sahibiz. Zayıf ve güçsüz doğu toplumları üniversitelerinden ne kazanırız' mantığı ve mantalitesi ile yaklaşmamaları gerektiğini kaydetti. Yönetim Kurulu toplantılarının 4 ayda bir farklı bir ülkede ve 11 Yönetim Kurulu üyesi ülkelerinde yapılacağını vurgulayan Azizoğlu, "Ayrıca Akademik Kurul ile Bilim Kurulları da başkanlarının yönetiminde projeler üreterek Yönetim Kurulunun onay ve bilgisine sunacaklardır. Bu çalışmaların içerisinde batı toplumlarıyla Akademik entegrasyon önemli yer alacaktır" dedi.
Azizoğlu, yükseköğretimin küreselleşmesi ve uluslararasılaştırılmasına dair duyulan ihtiyaçların dünyanın gitgide artmakta olan birbirine bağımlı doğasından kaynaklandığını belirterek, "Teknolojik olanaklar ve dünyaya bakışlardaki algı değişiklikleri uluslararasılaştırmayı, bu da yükseköğretim ile ilgili enstitülere hem içeriden hem de dışarıdan karşı koyulamaz etkilerle değişimi getirmektedir. Bu süreçte üniversitelere çok önemli görevler düşmektedir. Çünkü üniversiteler küreselleşmenin sosyal, kültürel ve çevresel etkilerinde çalışan kişilere ev sahipliği yapmakta ve bu süreci tabandan destekleyen politikaların oluşturulmasına katkıda bulunan liderleri ve karar vericileri yetiştirmektedirler" dedi.
Azizoğlu, "Ancak üniversiteler akademi dünyasına sunulmuş olan kıt kaynaklar ile sınırlıdır. Bu sınırlılık durumu, araştırma ve geliştirme alanındaki ortak çıkarları saptamayı ve ortak amaçları tanımlamayı hedefleyen, kamu kurumları ve özel sektör ile stratejik işbirliklerinin kurulmasını zorunlu kılan bir çağrı niteliğindedir. Nitekim uluslararası odaklı müfredat reformu ve uluslararası araştırma ve geliştirme projelerine katılım, uluslararasılaştırma süreci için olumlu olabilecek birtakım etmenlerdir" dedi.
Bu arada yapılan 2. Olağan Genel Kurulu toplantısı sonrasında oluşan Uluslararası Üniversiteler Konseyi'nin yeni Yönetim Kurulu ise şu şekilde belirlendi:
Orhan Hikmet Azizoğlu (Yönetim Kurulu Başkanı ve IUC Kurucu Başkanı- Türkiye), Obay Dewachi (Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Musul Üniversitesi Rektörü- Irak ), Mohammed Raouf (Genel Sekreter, Lahor Üniversitesi Kurucu Başkanı- Pakistan), Abu Orabi (Sayman, Arap Üniversitesi Birliği Başkanı- Ürdün), Yusuf Abdulghaffer (Yönetim Kurulu Üyesi, Kraliyet Üniversitesi Rektörü- Bahreyn), Mustafa Acar (Yönetim Kurulu Üyesi, Aksaray Üniversitesi Rektörü-Türkiye), Mosleh Duhoky (Yönetim Kurulu Üyesi, Duhok Üniversitesi Rektörü- Irak (Kürdistan), Pour Mohammed (Yönetim Kurulu Üyesi, Tebriz Üniversitesi Rektörü- İran), Hüseyin Gökçekuş (Yönetim Kurulu Üyesi, YÖDAK Başkanı- KKTC), Bakri Osman Saeed (Yönetim Kurulu Üyesi, Uluslararası Üniversitesi Başkanı - Sudan), Sime Arsenovski (Yönetim Kurulu Üyesi, Fon Üniversitesi Rektörü- Makendonya). - ANKARA