Haberler

Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu -

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Niğde Üniversitesi tarafından, Kazakistan Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Rusya Federasyonu Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu" yerli ve yabancı 400 akademisyenin katılımıyla başladı.

Niğde Üniversitesi tarafından, Kazakistan Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Rusya Federasyonu Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "I. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu" yerli ve yabancı 400 akademisyenin katılımıyla başladı.

Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dinar Nöketayeva, Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılışında yaptığı konuşmasında, daima mücadele ve savaştan ibaret olan zamanın, milletlere kendi dil, kültür ve medeniyetini korumak için yeni ve zorlu görevler yüklediğini ifade etti.

1. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu'nun üniversiteler arasındaki akademik işbirliği ve dayanışmayı daha da geliştireceği ümidini verdiğini vurgulayan Nöketayeva, "Türk kardeşlerimizin kutsal toprağında bir araya gelmiş olan bilim adamları ve araştırmacıların Türk dünyasının önemli meselelerini çözmeye esas olacak yeni yöntemler geliştirmek, yeni bilimsel esaslar ve fikirlerle ve yeni bakış açıları bulacaklarını ümit ediyoruz" diye konuştu.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür ise Niğde Üniversitesi Kaşgarlı Mahmud Uygur Çin Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin yürütücülüğünde, Kazak Devlet Kızlar Pedagoji Üniversitesi ve Rusya Federasyonu Başkurdistan Özerk Cumhuriyeti Akmulla Başkurt Devlet Pedagoji Üniversitesi İşbirliği ile gerçekleştirildiğini kaydetti.

400 akademisyenin katıldığı sempozyumun 4 gün süreceğini aktaran Görür, şunları ifade etti:

"Türk Cumhuriyetlerinin yanı sıra ABD, Almanya, İtalya, Çin, Japonya, Rusya, İran, Arnavutluk, Moğolistan, Ukrayna, Afganistan, Makedonya, Ürdün ve Kosova'nın da yer aldığı 20 ülkeden, Türk dünyası üzerine bilimsel çalışma ve araştırma yapan çok sayıda bilim insanı tarafından toplam 817 bildiri gönderildi. Yapılan değerlendirme sonucunda 356 bildirinin sunulması uygun bulundu. Bildiriler Türkiye Türkçesi, Türk lehçeleri veya ingilizce sunulacak."

Sempozyumun Türk devlet ve topluluklarının çeşitli kurumları arasında işbirliği ve dayanışmayı güçlendirerek yeni işbirliklerini teşvik edeceğinin altını çizen Görür, "Sempozyumun Türk dünyası ile ilgili konuların akademik bir anlayışla ele alınıp tartışılmasını, uygun olanların ortak projelere dönüştürülmesini, bu doğrultuda çalışan bilim insanlarını bir araya getirmek suretiyle bilgi üretimine katkı sağlanmasını, çalışma ve araştırmaları paylaşacak etkileşim ortamının oluşturulmasını ve yeni bakış açıları sunulmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

Öte yandan, Çanakkale Zaferi'nin 99. yılı olması nedeniyle sempozyumu özellikle bugün başlattıklarını vurgulayan Görür, " Türk boyları ile bir araya gelerek Çanakkale ruhunu yaşamak istedik. Tarihte eşine az rastlanır nitelikteki bu şanlı zaferin kahramanı aziz şehitlerimizi bir kez daha saygıyla, minnetle ve şükranla anıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından, sempozyum katılımcılarına Rektör Görür tarafından plaket ve hediyeler verildi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close