Haberler

Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Burç Üniversitesi'nce (IBU) düzenlenen Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kongresi (UTEK), Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da başladı.

Uluslararası Burç Üniversitesi'nce (IBU) düzenlenen Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Kongresi (UTEK), Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da başladı.

IBU Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Padem, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Balkanlar'da Türk dil, kültür ve edebiyatının büyük ilgi gördüğünü, üniversite olarak bu konuda başarılı işlere imza attıklarını belirtti.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Ela Beşkardeş, kongrenin düzenlenmesinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Diplomatların sürekli farklı coğrafyalarda bulunduğunu belirten Beşkardeş,

"Dilimiz, kimliğimizin en önemli unsurlarından biri. Dilimizi bilenlerin ve edebiyatımızı okuyanların sayısının arttığını memnuniyetle gözlemliyoruz. Bu çok önemli. Çünkü birbirimizin dilini bilmek, edebiyatını okumak, bizi daha da yakınlaştıracaktır" dedi.

-"Boşnakça, Türkçe dil müzesidir"-

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Saraybosna Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç da Saraybosna'nın, Türkiye'nin geçmişini ve eserini içinde saklayan bir müze olduğu söyledi.

Bosna Hersek ve Türkiye'yi birbirine en çok kelime ve seslerden oluşan his dünyasının bağladığını ifade eden Oruç, "Türkçe'de yazılan bir çok eser Boşnakça'da okundu. Türkçemiz sınırları aşan ve birleştiren bir dil. Saraybosna nasıl bir şehir müze ise, aslında Boşnakça da içinde binlerce Türkçe kelimeyi saklayan bir dil müzesidir" ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ise 21. yüzyılın çok dilli ve çok kültürlü toplumların yüzyılı olduğunu vurgulayarak, Türkçe ve Türk kültürünün, geleceğin çok kültürlü toplumlarının arasındaki yerini alması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de konuşulan diller arasında Boşnakça ve diğer Balkan dillerinin de olduğunu hatırlatan Develi, "Ama tarihte olduğu gibi, bütün Balkan coğrafyasında, Orta Asya'da, yani Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar, Türk dili de konuşulan ve geçerli bir dil olacaktır, olmalıdır, olması için gayret göstermeye devam edeceğiz" dedi.

-Kongrede, 296 bildiri sunulacak-

Konuşmaların ardından kongrede, Saraybosna Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kerima Filan, "Balkanlar'da Türk Dilinin Dünü Bugünü" konulu bir sunum yaptı.

Kongrenin 2. gününde ise Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, "Orhun Yazıtları'ndan Divanü Lugati't-Türk'e, Sarı Saltuk'tan Evliya Çelebi'ye, Türkçe'nin Geçmişten Geleceğe Yolculuğu" konulu konuşma gerçekleştirecek.

Kongre süresince ayrıca, 14 ülkeden çok sayıda akademisyen, farklı konularda 296 bildiri sunacak.

Uluslararası Burç Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü tarafından, Türk dili, edebiyatı, tarihi ve kültürü üzerine yapılan inceleme ve araştırmalara katkı yapmak amacıyla düzenlenen kongreye, Türkiye ve Balkan ülkelerinden 361 Türkolog katılıyor.

Katılımcılar, kongrenin ardından Bosna Hersek'in Mostar, Travnik ve Srebrenitsa şehirlerini ziyaret edecek. - SARAYBOSNA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close