Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Uluslararası Türk Dili Çalıştayı Gerçekleştirildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce Üniversitesi Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (TÖMER) düzenlemiş olduğu “Uluslararası Türk Dili Çalıştayı”, İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (TÖMER) düzenlemiş olduğu "Uluslararası Türk Dili Çalıştayı", İstiklal Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bayram, "Yazının bulunması dönemine kadar yabancı dil öğrenimi ve öğretiminin sözel gerçekleştiği var sayılmaktadır. Yazının kullanılmadığı dönemlerde, yabancı bir dili öğrenmek için izlenecek tek yol, o dili anadil olarak konuşan kişilerle doğal iletişim ortamına girmekti. Ancak teknolojinin ve bilginin dünyada hızla yayılmasına paralel olarak bilgiye ulaşma imkanları ve yabancı dil öğrenme imkanları da hızlı bir gelişme gösterdi. Bilgiye daha kolay ve hızla ulaşılabilmesi beraberinde ikinci dile olan ihtiyacı kat kat arttırmıştır. Bu hızlı değişim içerisinde ulusların dilleri de dünyanın her yerinde öğrenilmeye başlandı. Bu bağlamda küreselleşen dünyada Türkçe'nin ikinci bir dil olarak öğretimi konusu ön plana çıkmaya başladı" dedi.

Dilin aynı zamanda bir kültür taşıyıcısı olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bayram, " Yabancı dil öğrenen kişi ister istemez o dilin kültürünün de içine girmektedir. Bu bağlamda dili öğretilen toplumun kültür öğelerinin, öğrencilere gerekli ölçüde aktarılması ve öğretilmesi de büyük önem arz etmektedir. Bugün de burada uzak yakın pek çok yerden gelen çok değerli katılımcılarımızla birlikte Yabancılara Türkçe Öğretimi, Türk Dilinin Sorunları, Bosna-Hersek, Litvanya, Makedonya ve Azerbaycan'da Türkçenin Öğretimi Sorunları konularında fikir paylaşımında bulunacağız. Bu toplantıyı kendimiz için bir başlangıç olarak görüyor, çalışmalarımızı arttırarak devam etmeyi diliyoruz. Bugün sizlerle, çok kıymetli hocalarımızla birlikte olmaktan gerçekten çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

Programda konuşan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurucusu Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce'yi sosyal bir laboratuvar olarak nitelendirdi. Bu amaçla Sosyoloji ve Tarih Bölümlerini kurduklarını belirten Prof. Dr. Genç, Üniversite olarak bölgeye hizmet etmek amacıyla önemli hamleler yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 4 yıl önce TÖMER'i kurduklarını dile getiren Prof. Dr. İlhan Genç, bir süre zorluk yaşadıklarını ama yılmadan çalıştıklarını ifade ederek şu an bu Merkezi çok aktif hale getirdiklerini belirterek etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, konuşmasının ardından Türk dili alanında yaptığı büyük çalışmalar adına Prof. Dr. Fikret Türkmen'e plaket takdim etti. Prof. Dr. Fikret Türkmen ise verimli bir çalıştay temennisiyle herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının sonrasında Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Müslüm Akdemir yönetimindeki bağlama takımı tarafından müzik dinletisi icra edildi.

Programın son bölümündeyse oturumlara geçildi. Prof. Dr. Doğan Günay'ın başkanlığını yaptığı ilk oturumda; Türk dilinin tarih boyunca öğretimi konusu, Makedonya'da Türkçe öğretimi, Azerbaycan'da yabancı dil olarak Türkçe'nin öğretilmesi ve yabancı dil olarak Türkçe'nin okutulmasında yaşanılan sorunlar ele alındı.

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş'un başkanlığı yaptığı ikinci oturumda, yabancı dil sınıflarında dil ile birlikte kültürel değerlerin öğretilmesi, Litvanya'da Türkçe öğretimi, Türkiye Maarif ve Maarif okullarında Türkçe öğretimi gibi konularda sunumlar gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Fikret Türkmen'in oturum başkanlığı yaptığı son oturumda ise Türkiye Türkçe'sinde yer alan doğu ve batı kökenli kelimelerde A, U, O ünlülerinin varlığı, Bosna Hersek'te Türkçe'nin varlığı, yabancı dil öğretimi olarak Türkçe'nin ölçme ve değerlendirilmesi gibi konulardaki sunumlar katılımcılarla paylaşıldı.

"Uluslararası Türk Dili Çalıştayı", kapanış oturumunun ardından sona erdi. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title