Haberler

Uluslararası Tıp Eğitimi" Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "Coğrafyamız yakın tıp tarihi açısından da son derece önemlidir.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, "Coğrafyamız yakın tıp tarihi açısından da son derece önemlidir. Mesleğe başlarken hepimizin tekrarladığı Hipokrat, İstanköylü'dür. Deneysel fizyolojinin kurucusu kabul edilen Galen, Bergamalıdır" dedi.

Sare Davutoğlu, "Uluslararası Tıp Eğitimi" konferansındaki konuşmasına Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dileyerek başladı.

Dünyanın üzerine karanlık bir sis bulutu gibi çöken terörün, savaşın, çatışmaların en yakın zamanda sona ermesini dileyen Davutoğlu, "Bu acıların bir daha yaşanmamasını, insanlarımızın dost ve kardeşçe mutlu bir geleceğe yürümesini temenni ediyorum. Milletimiz bu zorlukları aşacak tecrübeye sahip, dirayetli ve basiretli bir millettir. Birbirimize destek olarak insani değerlerimizi güçlü tutarak, inşallah geçmişte pek çok engeli aştığımız gibi bugünleri de atlatacağız" diye konuştu.

İnsan, insanlık ve toplumlar için çok önemli bir konu olan tıp eğitimini konuşmak için bir araya geldiklerini aktaran Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Dünyanın en eski meskun alanlarından olan coğrafyamız yakın tıp tarihi açısından da son derece önemlidir. Mesleğe başlarken hepimizin tekrarladığı Hipokrat, İstanköylü'dür. Deneysel fizyolojinin kurucusu kabul edilen Galen, Bergamalıdır. İsmi köklü üniversitelerimizden birine verilen İbni Sina'nın eserleri 17. yüzyıla kadar tüm dünya üniversitelerinde okutulmuştur. İsmini taşıyan bir tıp bilimleri üniversitesi kurulmuş olan Biruni, Ebubekir Gazi ve Huneybin İshak bilim tarihiyle tıp tarihine önemli katkılar yaptı. Antik Yunan'da sağlık mabetleri olup hem de din adamları yetiştiren, hastaların tedavi edildiği aeskulapyonların en önemlisi Türkiye'dedir. Bergama, Kuluca bunun örneklerindendir. Yine önemli merkezlerden Bağdat Nizamiye Medresesi ve Hastanesi, Şam Nureddin Hastanesi ve Tıbbiyesi, Mardin, Kayseri, Sivas, Amasya darüşşifaları, İstanbul'da benim de ihtisasımı aldığım, ilk kuruluşundaki adıyla Süleymaniye Darüşşifası pek çok örnekten aklıma gelenler."

İnsanlık ve tıp tarihine önemli katkılar yapan bu toprakların konferansa ev sahipliği yapmasını önemli bulduğunu belirten Davutoğlu, Nobel Tıp Ödülü'nü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ı anımsatarak Türkiye'deki 75 tıp fakültesinin yılda yaklaşık 7 bin mezun verdiğini kaydetti.

"Gelişmiş ülke standartlarının başında sağlık çalışmaları gelir"

Bu önemli organizasyonun Türkiye'de gerçekleşmesinden ayrıca gurur duyduğunu belirten Davutoğlu, gelişmiş ülke standartlarının başında sağlık çalışmalarının geldiğini aktararak, son yıllarda Türkiye'de sağlık alanında yapılan çalışmalara değindi.

Sare Davutoğlu, "Yakın zamanda onkogen ile kişilerin genlerine özel ilaç ve kanser tedavisi süreci konusunda önemli bir yol katetmeyi düşünüyoruz. İthal edilen kan ürünlerini Türkiye'de üretmeyi hatta ihraç etmeyi hedefliyoruz. Yeni hastane projemiz ulusal ve uluslararası afet ve acil durumlar için planlanan önemli bir başka adım. İlaç takip sistemi, ürün takip sistemiyle halkımız için önemli bir hizmete dönüştürülecek" dedi.

Değişen ve gelişen Türk sağlık sisteminin sadece halkın değil dünyanın da dikkatini çektiğini belirten Davutoğlu, bunun son yıllarda yükselen sağlık turizmi grafiğinde de görülebileceğini, Türkiye'nin sağlık turizmi noktasında ilk 10 ülke arasında yer aldığını ifade etti.

Konferansın en verimli bir şekilde geçeceğini söyleyen Davutoğlu, 30 ülkeden 400 delegenin katıldığı konferansın tıp alanında yapılan tartışmalara önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close