Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu Başladı
Türk Bilgeleri Yolu Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu başladı.
Türk Bilgeleri Yolu Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu başladı. Sempozyuma 5 ülkeden 22 sanatçı katılıyor.
Malatya İnönü Üniversitesinin kuruluşunun 40'ıncı yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ve alanında başarılı heykeltıraşlar tarafından yapılacak olan anlamlı eserlerin ortaya çıkacağı "Türk Bilgeleri Yolu Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu"nun açılışı yapıldı.
İnönü Üniversitesi Kampüsü Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi B Blok binası arkasında gerçekleştirilen açılış programına Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asım Künkül, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve heykeltıraş sanatçıları katıldı.
Programda konuşan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, "Bilgeler Yolu projesi, üniversitemizin hayata geçirmeye çalıştığı, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültemizin katkılarıyla yürüyen bir projedir. Önümüzdeki akademik yılda üniversitemiz 40'ncı yaşına girecektir. Biliyorsunuz, 40 yaş insan yaşamında da olgunluğun yaşı olarak ifade edilir. Üniversite için de aynı anlamı taşıdığını düşünüyorum. Bilgeler Yolu'nu iki kategoride değerlendireceğiz. Birincisi Türk Bilgeleri, ikincisi ise evrensel anlamda dünyaya adını kazımış ve hafızalarımızda yer alan diğer bilgeler olacaktır. Onların özlü sözlerinin ve heykellerinin üniversitemizde olmasını arzu ettik. Her ne kadar sanat ve bilim evrensel olsa da kendi öz değerlerini kendi bilgelerini tanımadan diğer alanlara geçmenin uygun olmayacağını düşündük. Bu nedenle ilk etapta Türk Bilgelerinin özlü söz ve heykellerinin yer alacağı 'Türk Bilgeleri Yolu' projesine başladık. Kampüsümüzün tam ortasında yer alan ve yaklaşık olarak bin 800 metre uzunluğundaki pembe yola sergileyeceğimiz, Orhun Kitabelerinden başlayarak Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre gibi önemli bilgelerimizden Cumhuriyet tarihine kadar iz bırakmış birçok bilgelerimizin yaşamlarına dair bilgi ve özlü sözlerden oluşan eserler yer alacaktır. Projemizin ikinci etabında ise evrensel boyuttaki diğer bilgelerin özlü söz ve heykellerinin yer alacağı bir çalışma yapılacaktır. Hiç olmazsa bu üniversitede okuyan çocuklarımız bu yoldan gelip giderken bizim tarihimizle, değerlerimizle hemhal olsunlar. Aynı zamanda evrensel boyutta değeri olan bilgelerin de özlü sözlerini hayat boyunca kafalarına nakşetsinler diye arzu ettik" dedi.
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer ise, İnönü Üniversitesinin sanat konusunda şanslı bir üniversite olduğunu belirterek, bundan önce de birçok uluslararası nitelikte taş heykel sempozyumu yapıldığını ifade etti. Türk Bilgeleri Yolu Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Sağer, Kırgızistan, Gürcistan, İran, Azerbaycan ve Türkiye'den birçok heykeltıraş sanatçısının katıldığı sempozyumda 25 eser yapılacağını söyleyerek, Bilgeler Yolunun bir nevi sanat yolu niteliği taşıyacağına vurgu yaptı.
İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Kırgız kökenli olan Prof. Dr. Zakir Azizov da, dünyada eşi benzeri olmayan ilk defa Türk bilgelerinin heykelinin yapılacağını belirterek, mermer heykellerin en az 2 bin sene dayanıklılığı olduğunu vurgulayıp, yapılacak heykellerin 2 bin yıl sonraya kadar kalabileceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik mermer bloklara ilk murcu vurarak sempozyumu başlattı.
Kırgızistan, Gürcistan, İran, Azerbaycan ve Türkiye'den birçok heykeltıraş sanatçısının katıldığı ve yaklaşık olarak bir ay sürecek olan sempozyumda Battalgazi, Dede Korkut, Farabi, ibn-i Sina, Kaşgarlı Mahmut, Yusuf Has Hacip, Hoca Ahmet Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Niyazi-i Mısri, Karaca Oğlan, Aşık Veysel, Mimar Sinan, Uluğ Bey, Nasrettin Hoca, Dede Efendi gibi bilgelerin yer alacağı 25 eser oluşturulacak. - MALATYA