Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi Başladı
Sağlık ve bilişim dünyasının liderlerini buluşturan en büyük organizasyon olan ve 3 gün sürecek Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi'13, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde başladı."Sağlıkta inovasyon" ana teması ile sektörün gündemini ve geleceğini...
Sağlık ve bilişim dünyasının liderlerini buluşturan en büyük organizasyon olan ve 3 gün sürecek Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi'13, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.
"Sağlıkta inovasyon" ana teması ile sektörün gündemini ve geleceğini belirleyecek olan zirvede, sağlık bilişimi alanında dünyadaki yeni gelişmeler, sağlık ve bilişim sektörü profesyonelleri ile paylaşılıyor. Ayrıca zirve kapsamında dünyanın ilk ve tek Dijital Hastane Platformu da kapılarını ziyaretçilerine açtı. Sağlık bilişimi alanında yeni gelişmeleri ve son teknolojileri tek bir çatı altında toplayan, 1000 metrekarelik alanda gerçek zamanlı çalışan bir hastane kompleksi olan Dijital Hastane Platformu, zirve süresince ziyarete açık kalacak. Sağlık Bilişim Derneği Başkanı ve Kongre Başkanı Yasin Keleş, Sağlık Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun ve diğer katılımcılara dijital hastaneyi gezdirerek bilgi verdi.
"ÇOK YENİ BİR SEKTÖR"
Sağlık sektöründe büyük ve hızlı bir değişim yaşadıklarını, bu büyük değişimde en çok katkıyı sağlayan ve değişimden en çok etkilenen sağlıkta bilişim olduğunu belirten Sağlık Bilişim Derneği Başkanı ve Kongre Başkanı Yasin Keleş, "Aynı zamanda on yıllık bir sürede yeni bir sektörün yeni bir adı olduğuna inanıyoruz. Bu sektörün adı sağlık bilişimi. Bu alanda emeği geçen tüm bakanlık yetkililerine ve özel sektör yetkililerine teşekkür ediyorum. Sağlık Bilişim Derneği olarak liderliğini üstlendiğimiz Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi bu sene geçen yıldan biraz daha farklı olarak çok daha fazla bir katılıma sahip" diye konuştu.
"BİLİŞİM LİDERLERİNE İHTİYAÇ VAR"
Medipol Üniversitesi Rektörü ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın ise, "Sağlık ve bilişim ortak paydasında toplanmış ve artık bir camia dediğimiz yeni bir oluşum olduğunu gözlemliyorum. Bilişim tek başına kendi alanında ilerlerken, birçok ivme ile sanayi ve üretim sektörüyle iç içe geçmeye başladı. Öyle ki artık bilişimden bağımsız bir ilerleme imkansız hale geldi. Sağlığın son zamanlarda bu kadar hızlı ilerleyişi bir anda bilişimle daha hızlı ve kucaklaşmış bir şekilde oldu. Bu açıdan sağlık bilişimi birçok sektöre farklı olarak ayrı bir branşlaşma olarak ortaya çıkmaya başladı" dedi.
Prof. Dr. Aydın, "Sağlık yönetiminin bilişimden uzak kalması söz konusu değil. Bilişimi iyi kullanamayan, yönetiminin ana unsuru haline getirmeyen sağlık yöneticisinin başarılı olması mümkün değil. Sağlık bilişimi, sağlık yönetiminin en önemli desteği halini aldı. Bilişim yöneticisi vasfını çok iyi kazanmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bilişim liderlerine ihtiyacımız var. Sağlık bilişimi liderlerine özellikle ihtiyaç var. Bu potansiyel, alt yapı var, demek ki bu işi yaparız" ifadelerini kullandı.
"KÜÇÜK BİR HASTANEDE BİLE ALTYAPI VAR"
Sağlık Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, "15 yıl önce sağlık alanında bilişim dediğimizde çoğunluğumuz, başta biz yöneticiler de olmak üzere konudan sadece teorik olarak haberdar olduğu, pratik imkanlarından faydalanmadığı, çok az bilgisayarı olan kişi olduğunu ve onlarında bir odada saklı kaldığını, sistem odası denildiğinde büyük trafoların kapalı olduğu bir yerden geliyoruz. Eskiden bilişim, elektronik ile ilgili çok az veri olan hastanemiz vardı. Bugün en ücra, en küçük hastanelerimizde bile bilişim alt yapısı var" diye konuştu.
"TEKNOLOJİK PLATFORM SUNULUYOR"
Global Healthcare&Solutions CEO'su Jeff Bohnson, "Küresel pazarda mobil iletişim, televizyon ve internet dahil bütün iletişim araçlarına uygulanabilir, mevcut sağlık hizmeti sistemlerine entegre edilen, web tabanlı bir platform sunuyoruz. Bu yüzden de ürünümüzün adı 'Sağlık Hizmeti Portalı (Healthcare Portal)'. Ürün, dinamik bir sağlık riski analiz sistemi Hgage, yaşam tarzı iletişim yönetim platformu Wellife ve istediğiniz yere beraberinizde götürebileceğiniz kişisel sağlık kayıtlarını içeren My Care Plan yer alıyor. Amacımız, sağlık ve zindelik, yaşam tarzındaki değişikler gibi konularda, insanların hayatını kolaylaştırmak için, medya ve teknolojiyi birleştiren teknolojik bir platform sunmak" dedi.
"SEKTÖR İLERİYİ GÖRÜYOR"
Küresel anlamda diğer ülkelerdeki sağlık sektörlerinde olduğu gibi Türkiye'deki sağlık sektöründe de bir patlama yaşandığını belirten Bohhson, "Sektör ileriyi görüyor ve sınıfında en iyilerle çalışıyor. Diğer gelişen ülkelerde olduğu gibi sağlık hizmetlerinde sorunlar var. Bu sorunların getirdiği maliyetleri azaltmak için yeniliklerin gerisinde kalmamalılar. Obezite, diyabet, yüksek tansiyon ve diğer kronik hastalıklar gibi yaşam tarzlarındaki değişikliklerin getirdiği hastalıkların önüne geçmek için yöntemlerini değiştirmeliler. Burada yapmaya çalıştığımız şey, tedaviye ihtiyaç duyulmasını önlemek, daha sağlıklı bir yaşam tarzı için davranış değişikliklerini teşvik etmek. Bununla beraber eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa ve tedaviye ihtiyaç duyuyorsanız bu konuda size yardımcı oluyoruz ve hastalık yönetiminin sağlık hizmetleri sağlayıcılarla entegre olarak sağlanmasını temin ediyoruz" şeklinde konuştu. - İSTANBUL