Haberler

Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu 5. Oturumu Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu’nun 5. Oturumu Gaziantep’te yapıldı.

Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu'nun 5. Oturumu Gaziantep'te yapıldı.

National Geographic'in öncülüğünde, Medeniyet Araştırmaları Merkezi'nin ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bahçeşehir Üniversitesi, İBB, Bilkent Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ve Türk Tarih Kurumu'nun katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu'nun 5. oturumu 'Nemrut Dağından Zeugma Kıyılarına' ismi Zeugma Müzesi Konferans Salonu'nda yapıldı.

Sempozyuma Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Başbakan Başmüşaviri ve Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, National Geographic Vakfı Başkanı Christopher Thornton, akademisyenler ve çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Karlığa, "İnsanlığın ortaya koyduğu ürünlerin en üst düzeyde ve en mükemmel biçimde ifade edilen medeniyet insanlığın bütün katılımıyla bütün insanların bütün kültürlerin katılımıyla ortaya çıkmış bir olgudur. Ne yazık ki 19. yüzyılda medeniyet sadece batıya has bir olgu gibi algılanmış ancak bu anlayışın geçerli olmadığı yaklaşık 30 civarında medeniyetin yer aldığı tüm insanlık macerasında bütün insanlığın katılımlarıyla medeniyet dediğimiz bu büyük havuzun oluştuğunu görüyoruz. İnsanlığın bilinen medeniyet yolculuğunun başlangıç etaplarından birisini Dicle-Fırat Havzası yani Mezopotamya teşkil ediyor. Bereketli hilalin en üst noktası olan Urfa ve Antep yani bu bölge bu illerimiz teşkil ediyor. 12 bin yıla ulaşan medeniyet anlayışı bu bölgede üst üste binen katmanlar halinde hemen hemen bilinmeden gayri şuuri olarak toplumun bütün alanlarına yansımıştır. Biz onu yakından mercek altına aldığımız zaman fark ediyoruz" dedi.

"Medeniyetin en önemli göstergelerinden birisi çoğulculuk ve birlikte yaşama tecrübesidir" diyen Karlığa, "Kendinden olmayanı ötekini kabul etmeyen ve monolitik yapı oluşturmak isteyen kültürler tarihte çok görülmüştür. Ancak bu kültürler medeniyet düzeyine yükselememişlerdir. Medeniyet düzeyine yükselebilmek için farklı kültürlerin, farklı ırkların, farklı dillerin, farklı dinlerin farklı toplumların bir araya gelerek ortak ve yeni bir çaba oluşturmaları gerekir ki işte bu birlikte yaşama tecrübesi ile tezahür eder" ifadelerini kullandı.

Karlığa'nın ardından konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise diyalog ve medeniyet meselesinin konuşulacağı en önemli merkezlerden birisinin Gaziantep olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Medeniyet nedir dediğinizde aslında insanlık tarihi kadar eski bir kavramdan bahsediyoruz. İnsanoğlu var olduğu ve yaşamını devam ettirdiği sürece üst üste biriken her şeyin medeniyet kavramı içerisinde olduğunu biliyoruz. Özellikle baktığınız zaman coğrafyanın bir kader olduğunu bu alanda yaşayan kişilerin bu coğrafyaya göre ve bundan kaynaklı bir geçmişi ve bundan kaynaklı bir alt yapısı olduğunu görüyoruz. O yüzden bugün diyalog ve medeniyet meselesinin konuşulacağı en önemli mekanlardan birisiyiz. Çünkü bir medeniyet şehriyiz. Bir kültür, bir tarih şehriyiz. Aynı zamanda kardeşlik, huzur ve barış şehriyiz. Zaten diyalog dediğimiz şeyde buradan başlıyor."

Modern dünyanın en önemli problemlerinden birinin diyalog eksikliği olduğuna dikkat çeken Şahin, "Artık yaşlanan modern ve çağdaş dünyanın bugün yaşanan her bir krizde aslında temel sorunun diyalogsuzluk olduğu, iletişimsizlik olduğunu, bir araya gelememek olduğunu, kutuplaşmadan ve yanlış anlaşılmalardan olduğunu görüyoruz. Oysa atalarımız dili, dini, insancı, mezhebi ne olursa olsun bir arada yaşama kültürünü bize geçmişten taşımışlar. Bu topraklar bunun çok önemli örnekleri ile dolu. Geçmişten aldığımız miras çok önemli" diye konuştu.

Şahin'den sonra kürsüye gelen Gaziantep Valisi Erdal Ata da Gaziantep'in medeniyet konusunda büyük bir öneme sahip olduğunu kaydetti. Ata, "İnsanoğlu yeryüzünde var olduğu günden günümüze dek süren uzun yaşamı boyunca çok büyük aşamalar kaydetmiştir. Bir insan hayatına çok benzeyen uygarlıklar sürekli gelişerek yenilenmiş öncekini yok eden uygarlık bir sonraki tarafından da aynı akıbete uğramıştır. Ancak tarih boyunca varlığını ve önemini kaybetmeyen bir değer vardır ki o da inanç değerleridir. Tarihin her döneminde insanoğlu mutlaka bir inanca tabi olmuş ve yeryüzünde bulunduğu sürece bu aidiyet hissini devam ettirmiştir. Bu konuda Anadolu ve ilimiz çok büyük bir öneme sahip başlıca coğrafik yerleşim yerlerinden biridir" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum Prof. Dr. Ralph Salmi'nin Başkanlığında Dr. Oswaldo Chinchilla, Dr. Renee Friedman, Prof. Dr. Lı Lıu ve Dr. Burhan Köroğlu'nun sunumlarıyla sona erdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi! Salı günü olağanüstü toplanıyor

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Macaristan Başbakanı Orban, hakkında tutuklama emri verilen Netanyahu'ya sahip çıktı

Onlarca ülke tutuklamak için sıraya girerken bir liderden destek mesajı geldi

title