Haberler

Uluslararası İslamafobi Konferansı Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) bünyesinde faaliyet gösteren İslam ve Küresel İlişkiler Merkezi (CIGA) İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) iş birliğiyle 2'nci Uluslararası İslamafobi Konferansı düzenledi.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) bünyesinde faaliyet gösteren İslam ve Küresel İlişkiler Merkezi (CIGA) İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) iş birliğiyle 2'nci Uluslararası İslamafobi Konferansı düzenledi.

Yurt içi ve dışından önemli akademisyenlerin katıldığı 'İslamofobi: Söylemlerini  ve  Jeopolitiğini  İncelemek'  konulu konferansta son yıllarda şiddeti artan İslamofobi ve Yeni Zelanda'da yapılan saldırılar tartışıldı.

Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Araştırma ve Uygulama Merkezi (İSEFAM) konferans salonunda düzenlenen etkinliğe, İngiltere Leeds Üniversitesi'nden Salman  Sayyid, ABD Kentucky Üniversitesi'nden Ihsan Bagby, Pennsylvania Üniversitesi'nden Anne Norton, Long Island Üniversitesi'nden Dalia Fahmy, Çin Hong Kong Baptist Üniversitesi'nden Luwei Rose Luqiu ve Hindistan'dan Varsha Basheer gibi dünyaca ünlü bilim insanları katıldı.

PROF. DR. BULUT: İSLAM'A YÖNELİK NEGATİF ALGI VAR

Konferansın açılış konuşmasını yapan İZÜ  Rektörü  Prof. Dr. Mehmet  Bulut, son yıllarda batı dünyasında İslam ile ilgili negatif bir algı olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Bulut, "İslam'ın barış dini olduğunu, insanlık için gönderilmiş, insanları saadet ve mutluluğa ulaştıracak son mesaj olduğunu örtmeye dönük çalışmalar var. Biz de bu medeniyetin mensubu üniversite olarak İslam'ın doğru anlaşılması,  bu konuda önyargıları ortadan kaldırmaya dönük daha öncede buna benzer çalışmalarımız oldu. Doğru İslam'ı anlatmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.

"İSLAMI DOĞRU ANLATMAK İÇİN GAYRET GÖSTERMELİYİZ"

İslam'a yönelik önyargıları kırmak için en önemli sorumluluğun Müslümanlara düştüğünü aktaran Prof. Dr. Bulut, "Biz Müslümanlar olarak İslam'ı doğru anlama, anlatmak konusunda daha çok gayret göstermeliyiz. İslam medeniyet birikimidir. Bu medeniyetin yıldızı parladıkça, yeni ülkeler öne çıktıkça dünyanın belli çevreleri de bu konuda negatif algıyı büyütme konusunda çok bilinçli çalışmalar yapıyor. Ama bu konuda en önemli sorumluluk Müslümanların, bunu akıldan çıkarmamak lazım" diye konuştu.

PROF. DR. EREN: KARŞILIKLI HOŞGÖRÜYÜ YAYMALIYIZ

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Prof. Dr. Halit Eren ise, "Son 10 yıl içerisinde Müslümanlara karşı şiddet, ibadethanelere saldırılar özellikle batıda arttı. Bazı ülkelerde, Müslümanların İslam ile ilgili faaliyetlerini engelleyen gelişmeler de gözlemlemekteyiz. İslamafobinin önüne geçmek için biz Müslümanlar olarak İslam'ın barış dini olduğunu ve barış içinde yaşayabileceğimizi anlatıyoruz. Asırlardır bunu ispatladık, Müslümanların dünyaya hakim olduğu Osmanlı döneminde barış içinde yaşıyorlardı. Balkanlarda yaptığımız kongrede hükümet yetkilileri balkanlarda Osmanlı dönemine ihtiyaçları olduğunu söyledi. Çok dinli, milletli ve ırklı bir toplum oldukları halde Osmanlı bunu nasıl başardı, bu hoşgörüden kaynaklanıyor. Osmanlı Devleti'ne baktığımız zaman bir taraftan caminin yapılmasına yardım ediyor, diğer taraftan gayrimüslimlerin, Yahudilerin ihtiyaç duyduğu ibadethaneleri de yaptırıyor, destek bile veriyor. Karşılıklı hoşgörüyü yaymamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Konferansta, 7 ülkeden 20'den fazla konuşmacının iki gün boyunca görüşmelerini sunacağı altı oturum olacak. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close