Haberler

"Uluslararası İpek Yolu Kongresi" Tamamlandı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde ADAM ile İstanbul Ticaret Üniversitesinin organize ettiği, "Uluslararası İpek Yolu Kongresi: Ticaret, İşbirliği ve Barış Havzası'nı Yeniden Düşünmek" konulu konferans Silence İstanbul Otel ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Cumhurbaşkanlığının himayelerinde Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi (ADAM) İLE İstanbul Ticaret Üniversitesinin organize ettiği, üniversitemiz İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin de desteklediği "Uluslararası İpek Yolu Kongresi: Ticaret, İşbirliği ve Barış Havzası'nı Yeniden Düşünmek" konulu konferans Silence İstanbul Otel ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması üzerinde durulan konferansa; Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi (ADAM) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Bulut, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur katıldı. Yurt dışından da geniş bir protokol katılımının bulunduğu kongreye Gürcistan Kültür Bakanı, Afganistan Ulaştırma Bakanı, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı da katıldı.

Bakan Yıldırım: "Marmaray Asya ile Avrupa'yı Birbirine Bağlayan Bir Projedir"

Yaptığı açılış konuşmasında dünya ticaretinin artık Doğu'ya kaydığını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray'ın da bu anlamda büyük bir görev üstleneceğini söyledi. İpekyolu'nun diğer yollardan çok farklı olduğunu, çıkış noktası ile varış noktası arasında 50'den fazla ülkeyi ziyaret etme, bu ülkelerin örf ve adetlerini, ticaret anlayışlarını öğrenme fırsatının yakalandığını kaydeden Bakan Yıldırım konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"O yüzden zaman zaman bu yolda birtakım yeni alternatifler gelişmekle birlikte önemi azalsa bile tarihi akışı boyunca her zaman önemini korumuştur. Bugün geldiğimiz durum itibariyle tarihi İpekyolu'nun tekrar hayata geçirilmesi için bölge ülkeleriyle önemli sayılabilecek ortak çalışmalar yapmaktayız. Bunların en tipik örneklerinden biri Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye olarak gerçekleştirdiğimiz Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesidir. Bu proje tarihi İpekyolu'nun kayıp halkasını tamamlayan en önemli projelerden biridir. Bu proje üç ülkenin projesi değil, Çin'den Batı Avrupa'ya devam eden tarihi İpekyolu'nun güzergâhında bulunan bütün ülkelerin ortak projesidir"

İki kıtanın yakasını bir araya getirecek tarihi proje Marmaray'ı Boğaz'ın 62 metre derininden dünyada bir emsali görülmemiş mühendislik teknolojisiyle birleştiren bir projeyi tamamladıklarını ve 29 Ekim 2013 tarihinde hizmete açacaklarını ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu proje Türkiye'nin projesi değildir, bu proje asırlardan beri insanlığa hizmet eden İpekyolu'nun Asya ile Avrupa'yı birleştiren projesidir. Bu bir medeniyetleri birbiriyle buluşturan projedir. İpekyolu bir kervan yolu değil, aynı zamanda batı medeniyetiyle doğu medeniyetinin de buluştuğu bir yoldur."

Bakan Yazıcı: "İpek Yolu Birliği Oluşturmalıyız"

İpek Yolu'nun, tarihten bu yana kadim dostluklar kurmuş ülkelerin yeniden güçlü bağlarla bir araya gelmesine vesile olacağına inandığını dile getiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı konuşmasında; "Tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunan, Çin, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Afganistan, Pakistan, Moğolistan, Vietnam, Tayland, İran, Hindistan, Güney Kore, Tayvan ve Türkiye dün olduğu gibi bugün de dostluk ve ticaret bağlarını sımsıkı devam ettirmelidir" dedi.

İpek Yolu'nun halklar arasında ticarette, ulaşımda, fikirde ve düşüncede bir değişim aracı olarak canlandırılması olduğunu belirten Yazıcı, "Hedefimiz, komşu ülkeler başta olmak üzere aramıza örülen psikolojik duvarları yıkmak, ekonomilerimizi güçlendirmek, siyasi olarak en üst düzeyde temaslarımızı arttırmaktır" dedi.

İpek Yolu'nun amacının geniş tren ağları, ulaşım hatları, gümrük kapıları, enerji koridorları, doğalgaz boru hatları ve coğrafyayı dünya ekonomisinde yeniden yükseltmek olduğunu da söyleyen Bakanı Yazıcı; bakanlık olarak İpek Yolu ülkeleri arasında gümrüklerde işbirliği ve ortak çalışmayı getiren "Kervansaray Projesi"ni yaptıklarını ve bu proje tamamlandığında çok büyük miktarda mal ve üretim araçlarının Orta Asya'dan Avrupa'nın diğer ucuna veya Avrupa'dan Orta Asya'ya transfer edilebileceğini söyleyerek konuşmasına son verdi.

Bakan Çelik: " Marmaray Stratejik Eksen Oluşturacak"

Türkiye'nin modern İpek Yolu'nda öncü bir rol üstlendiğini kaydeden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise "Marmaray tünelinin açılmasıyla İpek Yolu'nun kesintisiz bir şekilde işleyebilmesi, Doğu-Batı hattındaki ulaşım hattının etkin bir şekilde kurulmasını temin edecektir. İpek Yolu'nun tarihteki önemini yeniden kazanmasına büyük bir adım olarak Marmaray stratejik bir eksen oluşturacaktır" dedi.

Marmaray sadece ticaretin gelişmesine katkı sağlamakla kalmayacak kültürel etkileşime de yol açacak" diyen Bakan Çelik, İpek Yolu'nun bu bölgenin kültürel zenginliğinin yeniden dünyaya tanıtılması için bir fırsat olduğuna dikkat çekti.

Konuşmanın ardından Rektörümüz Prof. Dr. Hamit Okur, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e plaket takdim etti.

Açılış konuşmalarının ardından "Uluslararası İlişkiler", "Ekonomi ve Finans", "İpekyolu İktisat Tarihi", "Din ve Eğitim", "Kültürlerarası İlişkiler", "Türkiye Ekonomisi", "Çevre ve Enerji" gibi farklı başlıklar altında düzenlenen oturumlar gerçekleşti. Son gün Rektör Yardımcımız ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Gülfettin Çelik "İpek Yolu'nun Ekonomik Tarihi" başlıklı oturumun başkanlığını yürütürken, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Bilal Eryılmaz da "İpek Yolu'nda Enerji" konulu oturumu yönetti.

Toplam 20 oturumda 100 civarında bildirinin sunulduğu kongreyi; Dış İşleri, Ulaştırma-Denizcilik ve Haberleşme, Kültür ve Turizm ile Gümrük ve Ticaret Bakanlıklarının yanı sıra; Başbakanlık Tanıtma Fonu, TİKA, TÜBİTAK, İTO, T.C. Merkez Bankası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TRT, Türk Hava Yolları, AVEA, Türk Telekom ile Bursa Büyükşehir Belediyesi gibi kamu kurum ve kuruluşlar destekledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close