Uluslararası Göçmen Kaçakçılığı Şebekesi Üyesi 13 Kişiye Tahliye
İzmir merkezli olarak altı ilde geçen yıl aralık ayında eş zamanlı yapılan operasyonda, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine kaçak göçmenlerin geçişini sağladıkları iddiasıyla yakalanıp tutuklanan 13 kişi, avukatların itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
İzmir merkezli olarak altı ilde geçen yıl aralık ayında eş zamanlı yapılan operasyonda, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine kaçak göçmenlerin geçişini sağladıkları iddiasıyla yakalanıp tutuklanan 13 kişi, avukatların itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Nöbetçi sulh ceza hakimliği sanıklara yurt dışına çıkış yasağı koydu.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ve Milli İstihbarat Teşkilatı ekipleri, yaptıkları çalışmalar sonrası, yasa dışı yollar ile Türkiye'ye gelen başta Suriye, Irak, Afganistan ve Afrika uyrukluları yasa dışı yollardan Yunanistan'a götüren bir çeteyi tespit etti. Geçen yıl temmuz ayında göçmen kaçakçılığı yapan uluslararası şebeke teknik ve fiziki takibe alındı. Liderliğini Suriye uyruklu Saeed Seheıkh S.'nin yaptığı şebekenin İzmir, İstanbul, Muğla, Mersin, Hatay ve Kilis'te faaliyet gösterdiği, ayrıca İstanbul ve Mersin'de açtıkları paravan seyahat acentası ile işlerini yürüttükleri belirlendi. Yasa dışı yollarla Türkiye'ye gelen göçmenlerin 'yolcu başı' denilen kişiler ile irtibat kurdukları, yolcu başlarının da şebekenin 'kasa' olarak tabir edilen şebekenin para toplandığı kişilerle temasa geçtiği belirlendi. Şebekenin en üst birimi olduğu ileri sürülen kasaların, kişi başı bin 200 euro ile bin 500 euro arasında para aldığı öğrenildi. Ayrıca, emanet kasaların göçmenlerin kendilerine ait paraları da belirli bir komisyon karşılığında banka gibi aldıkları ve belirli bir şifre verdikleri, kaçak göçmenlerin gittikleri ülkelerdeki kasalar ile irtibat kurup, verilen bu şifre ile yatırdıkları paraları geri aldıkları belirlendi.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ve Milli İstihbarat Teşkilatı ekipleri, şebekenin işleyişini çözdükten sonra geçen yıl aralık ayında harekete geçti. İzmir merkezli, İstanbul, Muğla, Mersin, Hatay ve Kilis'te perşembe günü eş zamanlı şafak operasyonunda şebeke lideri olduğu iddia edilen Saeed Seheıkh S.'nin de aralarında bulunduğu Suriye ve Fililtin uyruklular ile Türklerden oluşan 31 kişi gözaltına alındı. Operasyonda ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, 27 bin 590 Euro, 43 bin 980 dolar, 8 bin 50 lira ve 2 bin 19 Suriye Lirası ile 2 para sayma makinesi, 17 pasaport, 12 dizüstü bilgisayar, 4 tablet bilgisayar, 2 video kayıt cihazı, 6 harici bellek, 7 USB bellek, 1 kart okuyucu, 46 cep telefonu, 51 GSM hattı, şebekenin para transferlerini gösteren çok sayıda ajanda ele geçirildi.
Emniyetteki işlemlerin ardından 14 şüpheli savcılığın talimatı ile serbest bırakılırken şüphelilerden 17'si 'Örgütlü olarak göçmen kaçakçılığı yapmak' suçlamasıyla adliyeye sevk edildi. Savcılık 4 kişiyi serbest bırakırken, 13 kişiyi tutuklanma istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk etti. Nöbetçi sulh ceza hakimliği, Mahmut K., Mehmet A., Suhaib Al F., İmadeddin M.T., İssa Raji Y., Mohammad A., Ramiz Sheikh S., Hajl K., Saeed Sheikh S., Ahmad Sheikh S., Mohammed Sehikh S., Ahmed Rattep Hmdan A. ve Yasel Al G.'yi tutukladı. Tutuklananlar arasında bulunan şebeke elemanlarından Filistin uyruklu Ahmed Rattep Hmdan A.'nın bilgisayar mühendisi olduğu, iki kez Yunanistan'a geçmek istediği sırada yakalandığı, sonrasında ise şebekeye katılıp Türkiye'de faaliyet yürütmeye başladığı ortaya çıktı.
Yaklaşık 9 aydır tutuklu bulunan 13 şüpheliyle ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı, henüz dava açmadı. Şüphelilerin avukatları, müvekkilerinin tutuksuz yargılanması için İzmir 2'nci Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz dilekçesi verdi. Sadece sanıkların avukatlarının katıldığı davada, 2'nci Sulh ceza Hakimi Ümit Özmen, şüphelilerin uzun süreden beri tutuklu olduklarını, bu süre içerisinde Cumhuriyet Savcılığı'nca yapılan işlemler dikkate alındığında, her ne kadar suçu işlediklerine dair haklarında yeterli emare var ise de, suçların kanunda gösterilen cezanın alt sınırları ve delil karartma ihtimallerinin bulunmayışını göz önüne alarak, tahliyesine karar verdi. Hakim Özmen, süpheliler hakkında ayrıca yurt dışına çıkış yasağı da koydu. - İzmir