Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi
Harran Üniversitesi (HRÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abuzer Pınar, toplumda Suriyelilerin çalışmasına yönelik kategorik olarak bir karşı duruş olmadığını belirterek, "Kültürel ve dini anlamda bir kabullenme var" dedi.
Harran Üniversitesi (HRÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abuzer Pınar, toplumda Suriyelilerin çalışmasına yönelik kategorik olarak bir karşı duruş olmadığını belirterek, "Kültürel ve dini anlamda bir kabullenme var" dedi. Pınar, maliyet konusunda ise ciddi kaygılar bulunduğunu vurguladı.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatınca (UCLG-MEWA), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi"nin üçüncü gününde "Göç, göçmen ve mülteciler" konusu ele alındı.
Pınar, zirvede yaptığı konuşmada, Suriyelilerin en çok yaşadığı illerden biri olan Şanlıurfa'da işveren ve işçiler üzerine bir araştırma yaptıklarını ifade etti.
Araştırmada, "İşverenlerin Suriyeli çalışanlara bakış açısı nasıl, Suriyeli işçi çalıştırıyor mu?" gibi sorular yönelttiklerini aktaran Pınar, "Suriyeliler kentteki birçok iş yerinde çalışıyor ancak uygun yasal düzenlemeler yapılmadığı için kayıt dışı çalışıyorlar. Yani şu anda Türkiye'de çalışıyorlarsa mecburen kayıt dışı çalışıyorlar." dedi.
Suriyelilerin yüzde 51'inin imalat, yüzde 33'ünün hizmet, yüzde 10'unun tarım ve yüzde 6'sının maden sektöründe çalıştığının belirlendiğini kaydeden Pınar, çalışan Suriyelilerin yüzde 51'inin asgari ücrete yakın bir gelire sahip olduğunu ifade etti.
İşverenlerin Suriyelileri düşük ücret için çalıştırdığı algısının araştırma sonuçlarıyla yanlış olduğunun ortaya çıkarıldığını anlatan Pınar, şöyle devam etti:
"Burada Suriyelilerin bir işte çalıştırılması için çok farklı nedenler ortaya çıktı. Araştırmada Suriyelilere çalışma izni verilmeli midir sorusunu da sorduk. Genellikle şartlı olarak 'evet' dendi. Örneğin, yüzde 70'i 'Suriyelilere çalışma izni verilsin.' diyor ancak uluslararası kuruluşlar tarafından bunun desteklenmesini istiyorlar. Burada yüzde 40'ı da devlet tarafından desteklenmesini istiyor. Dolayısıyla çalışanların ve işverenlerin yüzde 70'i diyor ki 'Suriyelilere çalışma izni verilsin, bu konuda bir sıkıntı yok ancak bunun bir maliyeti var. Bu maliyetin de uluslararası kuruluşlarca bir şekilde finanse edilmesi lazım."
"Suriyelilerin çalışmasına karşı olan yok"
Pınar, Türk halkının Suriyeliler'i özümsediğini vurgulayarak, "İşverenler de çalışanlar da Suriyelilerin çalışmasına karşı değiller. Eğer meslek sahibi değillerse, bilgi ve donanımları yeterli değilse bizim onlara eğitim vermemiz gerekiyor. Kim bu eğitimi verecek? Örneğin biz Türkiye'de bunu İŞKUR vasıtasıyla yapıyoruz. Halkta Suriyelilerin çalışmasına yönelik kategorik olarak bir karşı duruş yok, kültürel ve dini anlamda bir kabullenme var." diye konuştu.
Oturumda, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kıvanç Ulusoy, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Koyuncu, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yeşer Yeşim Özer, Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Çağrı Levent Uslu ile Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökçe Bayındır Goularas da birer konuşma yaptı.