Haberler

Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatınca (UCLG-MEWA), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ve 4 gün sürecek "Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi" başladı.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatınca (UCLG-MEWA), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ve 4 gün sürecek "Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi" başladı.

UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, bir otelde gerçekleştirilen zirvenin açılışında, 4 gün sürecek zirve kapsamında Suriyeli sığınmacıların durumuna ilişkin değerlendirmede bulunacaklarını söyledi.

Göç konusunda koordinasyonun sağlanmasına ilişkin fikir alışverişinde bulunacaklarını aktaran Duman, zirvenin sonuçlarının ulusal ve uluslararası ilgili kuruluşlara ulaştırılacağını belirtti.

Göçün küresel bir sorun haline gelmeye başladığına işaret eden Duman, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki derneklerin yüzde 1,5'i, vakıfların ise yüzde 0,5'i insan hakları ve savunuculuğu alanında çalışma yapıyor. Göçün küresel bir sorun haline geldiği günümüzde 3 milyon Suriyelinin yaşadığı bu ülkede bu oranın daha da yüksek olması gerekir. Bunun için sivil toplum kuruluşlarının sayısının yasal düzenlemeyle tekrar gözden geçirilmesi ve kapasitesinin artırılması gerekiyor. Bölgemizde göç yönetimi kavramının içini dolduracak çalışmalarla farkındalık oluşturmak durumundayız. Göçü bizim için yönetilemez kılan sorunları irdeleyip çözümler üretmeliyiz. Göç yönetiminde birincil sorunların, sağlıksız kayıtta, farklı paydaşların iletişim konusundaki kopukluğundan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Diğer yandan göç yönetiminin sadece uluslararası ilişkilerle çözülmesi gerektiğine yönelik bakış açısı sürecin tıkanmasına neden olmaktadır. Oysa günümüzde kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları bu konunun bizatihi yereli ilgilendiren bir konu olduğunu yaşayarak görmektedir."

Yerel yönetimlerle sivil toplum kuruluşlarının sığınmacıların sorunlarının çözümü için güç ve iş birliği yapması gerektiğini anlatan Duman, yerel ve ulusal yönetimde görev alan kişilerin deneyim ve tecrübelerini birbiriyle paylaşmasını önemsediklerini söyledi.

"Biz biriz ayrı değiliz"

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdulkadir Acar da Türkiye'de en fazla sığınmacının Şanlıurfa'da ağırlandığını hatırlattı.

Kentte farklı ırk ve kökenden binlerce insanın kardeşçe yaşadığını dile getiren Acar, kentin birlikte yaşama kültürü konusunda dünyaya örnek olduğunu vurguladı.

Şanlıurfa'nın Suriye ile yaklaşık 250 kilometre sınırı bulunduğunu anımsatan Acar, "Bu kentler yüz yıl önce ayrı değildi. Onlar Osmanlı'ydı. Daha önce birlikte olduğumuz insanlarla aramıza birisi gelmiş, bir tel çekmiş 'siz ayrısınız' demiş. Bazı insanlar ise 'evet ayrıyız' demiş. Ama gönül coğrafyamız Suriyeliler ile bir. Biz biriz, ayrı değiliz. Bir kardeş Türkiye'de, bir kardeş Suriye'de kalmış. Bu sebeple göçle gelenlere mülteci veya sığınan değil onlara misafir veya muhacir diyoruz. Çünkü onlar Osmanlı'nın evlatları, Türkiye Cumhuriyeti de Osmanlı'nın devamıdır. Gönül coğrafyamızın sınırları tüm İslam alemini ve mazlumların olduğu her yeri kapsamaktadır." dedi.

Zirve, açılış konuşmalarının ardından "Göç Olgusunda Kadın" ve "Suriyeli Mülteciler ve Uyumu" ile "Şanlıurfa'nın Suriye krizindeki vizyonu" konularında yapılan sunumlarla devam etti.

Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi
Kaynak: AA / Güncel
title
Close