Haberler

Uluslararası Gaziantep Alimleri ve Gaziantep'te Dini Hayat" Sempozyumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi ve Gaziantep İl Müftülüğü organizasyonunda "Uluslararası Gaziantep Alimleri ve Gaziantep'te Dini Hayat" konulu sempozyum düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İlahiyat Fakültesi ve Gaziantep İl Müftülüğü organizasyonunda "Uluslararası Gaziantep Alimleri ve Gaziantep'te Dini Hayat" konulu sempozyum düzenlendi.

GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'ndeki konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, bu topraklarda yaşamış ilim ve irfan sahipleriyle gurur duyduklarını söyledi.

Çok şanslı topraklarda yaşadıklarını vurgulayan Gür, Evliya Çelebi'nin yaşadığı dönemde 2 defa Gaziantep'e geldiğini belirtti.

Evliya Çelebi'nin Gaziantep'e "Küçük Buhara" dediğini aktaran Gür, şunları kaydetti:

"Buhara'nın İslam medeniyetinde de Türk medeniyetinde de çok önemli bir yeri var. İmam Buhari orada yetişmiştir. Eğer Evliya Çelebi bu benzetmeyi yapıyorsa han, hamam, kervansaray için benzetmedi. O zamanda orada yerleşmiş kalenin etrafındaki mana anlamını da anlatıyor. İlim ehliyle, irfan meclisleriyle, medreseleri ve yetişen alimleriyle bize Buharı'yı örnek göstererek oradan bir numune olduğunu gösterdi. Dolayısıyla Buhara'da ne görüyoruz. Burada bir sorun yok mu? Evet kalemizin etrafındaki camileri imar ettik. Vakıflarımızdan Allah razı olsun. Onlar cismi imar ederken içini doldurabildik m? Mana aleminde ne durumdayız? Ortadoğu'nun ana kapısında yer alan, medeniyetlerin çatışma noktasında, kültürlerin birleşme noktasında olan bir şehirde yaşıyoruz. Hazreti Yuşa ile Museviliğin merkezi, 12 havariden biri olan Yuhanna ile Hristiyanlığın merkezlerinden birisi, Hazreti Ömer'in fethiyle birlikte Sad bin Vakkas ile burası İslam'ın merkez olan kale hükmündeydi. Şu anda ekonomisiyle sanayisiyle ün yapmış fakat irfan meclisleri alanında geride kaldıysak geçmişi biraz daha irdelememiz gerek."

Gaziantep Müftüsü Ahmet Çelik de düzenledikleri sempozyumla kendini ilim ve irfana adamış insanları anlatmaya çalışacaklarını vurgulayarak daha çok gence ulaşarak ışıkları çoğaltacaklarını belirtti.

Gaziantep Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin müzik dinletisinin ardından Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma açılış dersi yaptı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close