Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Uluslararası Gayrimenkul Fuarı Mıpım 2017'ye Doğru

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM 2017, 14-17 Mart'ta Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek.

Uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM 2017, 14-17 Mart'ta Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek.

Türkiye temsilciliği Alkaş tarafından yapılan MIPIM'e ilişkin basın toplantısında konuşan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, MIPIM'i özellikle kurumsal yabancı yatırımcılara ulaşmak ve projeleri tanıtmak adına verimli bir fuar olarak değerlendirdiklerini, bu tür fuarları, ülkelere yönelik ilgiyi fırsata çevirmek açısından en önemli buluşma noktası olarak gördüklerini ifade etti.

Pek çok özelliğinin yanı sıra nitelikli gayrimenkul projeleriyle dünyanın farklı coğrafyalarından yoğun ilgi gören Türkiye'ye yönelik bu ilginin bu fuarlar vasıtasıyla fırsata çevrilebileceğini belirten Torun, önce Türkiye, sonra da İstanbul gibi şehirlerin daha iyi tanıtılması gerektiğini söyledi.

Torun, şunları kaydetti:

"Yalnızca proje tanıtımı bu açıdan yeterli değil. Bu tanıtımları yaparken ilgili bakanlıklar, belediyeler, sivil toplum örgütleri birlikte hareket etmeli, ülkemizi ve sektörümüzü ön plana çıkartacak stratejiler kurgulamalıyız. Türkiye'de gayrimenkul sektörü son 10 yıl içerisinde çok önemli bir gelişim gösterdi. Mahalle müteahhitliğinden uluslararası projelere imza atan geliştiricilere, barınmak amaçlı inşa edilen binalardan uluslararası ödüller alan yaşam alanlarına dönüşen bir zihniyet değişikliği söz konusu. Bugün en son teknoloji ile üretim yapan şantiyelerimiz var. Dünyanın birçok ülkesinde proje yapan mimarlarımız, danışmanlık şirketlerimiz, proje yönetim şirketlerimiz var. Tüm bunlar gayrimenkul sektöründe ülkemizin uluslararası alanda rekabet edecek bir güç haline geldiğinin en somut ifadesi. Bu rekabetçi yapımızı tanıtmak için de fuarlar en doğru platform. MIPIM de bu fuarlar arasında en prestijli organizasyon olarak ön plana çıkıyor."

Türkiye'de yaşanan terör olayları ve darbe girişimi sonrası oluşan olumsuz algının giderilmesi adına MIPIM'in önemine işaret eden Torun, "Terör yalnızca Türkiye için değil, dünyanın geneli için bir risktir. Ancak Türkiye'nin olumsuz algıyı ortadan kaldırması için daha çok çalışması gerekiyor. MIPIM de buna destek olacak." dedi.

"(Yabancıya satış) Umudumuz. geçmiş yıllardan daha fazla rakamlara ulaşmak"

Aziz Torun, gayrimenkulün ihracat ürünü olarak görülmesi gerektiğini belirterek, "Hem de en avantajlı ihracat ürünü... Girdisi diğer ihracat kalemlerine göre yerli. Gayrimenkul alanındaki yabancı yatırımları Türkiye'ye getirmemiz gerekiyor. Bu fuarın profili farklı. Yabancı yatırımcıya sağladığımız ve sağlayacağımız imkanların tanıtılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Yabancıya konut satışında arzu edilenin 2015 rakamlarının da üzerine çıkmak olduğunu vurgulayan Torun, şunları kaydetti:

"Bununla birlikte tanıtıma da ihtiyaç var. Türkiye'nin güvenli bir ülke olduğunun tanıtımına ihtiyaç var. Geçen yıl yabancıya konut satışında TÜİK rakamlarına göre yüzde 20 düşüş var ancak aslında daha fazla düşüş var. TÜİK rakamları, biraz geriden geliyor. Umudumuz. geçmiş yıllardan daha fazla rakamlara ulaşmak. Birtakım yatırımcılar arazi alarak burada gayrimenkul geliştiriyorlar. MIPIM aslında bu tür yatırımcılar için önemli bir mecra."

"MIPIM gibi fuarlar, Türkiye'ye yatırım çekmek için çok önemli"

Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş da MIPIM'in dünyanın en büyük, en önemli gayrimenkul ve perakende organizasyonu olduğunu belirterek, "MIPIM'i büyük ve önemli kılan en önemli etken ise alanın gerçekten en büyük yatırımcılarının ve iddiasını sadece bulunduğu coğrafya ile sınırlı tutmayıp dünya çapına taşımaya kararlı olan gayrimenkul şirketlerinin burada istikrarlı bir şekilde yer almasıdır." dedi.

Türkiye'nin zor bir yılı geride bıraktığını ve bunun gayrimenkul sektörüne de yansıdığını ifade eden Alkaş, böyle bir dönemde MIPIM ve benzer uluslararası organizasyonlarda her zamankinden daha etkin bir şekilde varlık gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Alkaş, Türkiye'den mülk edinen yabancıya vatandaşlık verilmesi yönündeki gelişmenin, Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaatın hareket kazanması açısından heyecan verici olduğunu dile getirerek, "Bu hamle ile Türk inşaat sektörüne yurt dışından daha çok talep yaratılacaktır. Ancak, bu fırsatı yabancılara daha iyi tanıtmak için yurt dışında da pazarlama faaliyetlerinde bulunmak gerekiyor. MIPIM gibi Avrupa'nın önemli gayrimenkul fuarları, Türkiye'ye yatırım çekmek için çok önemli bir platform." diye konuştu.

Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer ise MIPIM 2017'de dünyaya Türkiye'nin gücünü bir kez daha ancak daha güçlü bir şekilde göstermeye kararlı olduklarını, bu iddianın Türkiye'nin içinde bulunduğu dönem açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Aközer, İstanbul Ticaret Odasının (İTO) katkılarıyla fuarda gerçekleştirilen 685 metrekarelik İstanbul Çadırı'nda İstanbul'un, gözde projelerle temsil edileceğini, ayrıca Beyoğlu İş Adamları Grubu'nun da Beyoğlu, Galataport, Haliçport, Tarlabaşı, Okmeydanı, Piyalepaşa ve Örnektepe'den oluşan 6 proje ve 45'e yakın yatırımcısıyla MIPIM'e katılma kararı aldığını bildirdi.

"Uluslararası vitrine çıkmamız çok anlamlı"

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, MIPIM'e hayal satmak için değil, proje dolu çantalarıyla Türkiye'nin en gözde projelerini dünyaya arz etmek için katıldıklarını belirterek, "Beyoğlu, standartlarını arayan bir şehir değil. Yüzyıllar boyunca insanlığın merkezi olmuş, dünyaya yön vermiştir. Tarihi ve kültürel mirasıyla dünyanın en pırıltılı şehrinin, İstanbul'un merkezi, Türkiye'nin boy aynasıdır. Beyoğlu'nda yaşamak, burada mülk sahibi olmak, yatırım yapmak tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de bir prestij vesilesidir." şeklinde konuştu.

Demircan, Türkiye'nin en prestijli projelerinin Beyoğlu'nda hayat bulduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Galataport ve Haliçport projeleri Beyoğlu'nda yükseliyor. Pera bölgesindeki Tarlabaşı projesi Beyoğlu'nda inşa ediliyor. Ülkemizin en büyük kentsel dönüşüm hamlelerinden biri olan Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi bizim sınırlarımızda. Mahalle ve modern kent yaşamına uygun konseptteki Piyalepaşa yine Beyoğlu'nda. Sütlüce'deki Örnektepe örnek dönüşüm projemiz yatırımcıların ilgisini çekiyor. Çantamız projelerle dolu. MIPIM'e hayal satmaya gitmiyoruz. Mimarisi, mühendisliği ve şehirleşme konseptiyle Türkiye'nin en iddialı projelerini götürüyoruz.

Son 3 yıldır dünya emlak piyasasının kalbi MIPIM'e düzenli olarak katılıyorduk. Bu yıl, Beyoğlu'ndaki tüm iş insanlarımızla bir araya gelerek Beyoğlu Yatırımcılar Grubu olarak müşterek bir platformla MIPIM'e çıkarma yapma kararı aldık. Konjonktürel sıkıntılarla uğraştığımız şu günlerde tüm yatırımcılarımızla kenetlenerek uluslararası vitrine çıkmamız çok anlamlı."

Türkiye'nin toplam temsil alanı bin 800 metrekare

Verilen bilgiye göre, 19 bin metrekarelik alanda düzenlenecek ve 23 bini aşkın ziyaretçinin katılması beklenen fuarda, 5 bin 300'ü aşkın yatırımcı ve finansal kurum yer alacak. Ayrıca, 3 bin 500 geliştirici, 2 bin 450 şirket, 2 bin mimar ve 500 yerel yönetimin temsil edilmesi bekleniyor.

Küresel gayrimenkul piyasasındaki gelişmeleri öğrenebilmede de en önemli bilgi alışverişi platformu olarak nitelendirilen MIPIM 2017'de 150 network etkinliği ve 100 konferans düzenlenecek.

Binlerce yatırım şirketini bir araya getirecek olan ve 500 milyar dolarlık yatırım ödeneği verilen MIPIM'de, Türkiye, gayrimenkul ve mimarlık şirketleri kadar uluslararası iş birlikleri ve yatırımlarda ön plana çıkmaya kararlı kentlerle de temsil edilecek.

MIPIM'e katılımcı sayısı açısından 5'inci sırada yer alan Türkiye'nin 850'ye yakın kişiyle temsil edilmesi beklenirken, fuarda yer alacak şehir sayısının ise 18-20 civarında olacağı tahmin ediliyor. Fuara, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de katılımı bekleniyor.

Türkiye'nin MIPIM 2017'de toplam temsil alanı bin 800 metrekareye ulaşmış durumda. MIPIM'de milyar dolarlık projelerle şimdiden yerini alan şehirler ise Antalya, Balıkesir, Hatay, İstanbul ve Kocaeli oldu.

Kaynak: AA / Güncel
title