Haberler

Uluslararası Entegre Havza Yönetimi Çalıştayı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Akman "2014'te 4 havzada daha Nehir Havza Yönetim Planlarının hazırlanmasına başlayacağız." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, 2014'te 4 havzada daha Nehir Havza Yönetim Planları'nın hazırlanmasına başlayacaklarını belirterek, "2020 yılına kadar bütün havzalar için Nehir Havza Yönetim Planları'nı tamamlamış olacağız" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin (SESRIC) organizasyonuyla toplanan "Uluslararası Entegre Havza Yönetimi Çalıştayı" başladı.

Türkiye'nin su yönetimi konusunda edindiği bilgi ve tecrübelerini katılımcı ülkelerle paylaşmak ve olabilecek önemli işbirliği konularını görüşmek üzere gerçekleştirilen çalıştayda, "Havza Yönetimi ve Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri", "Hidroloji Çalışmaları", "Ormancılık ve Doğa Koruma" ile "Tarım" başlıklarında oturumlar yapılacak.

Çalıştayın açılışında konuşan Akman, bakanlık olarak doğal kaynakları sürdürülebilir bir şekilde yöneterek ve geliştirerek, bölgesel ve uluslararası platformlarda deneyimlerini aktaracak seviyeye ulaştıklarını ifade etti.

Akman, su kaynaklarının miktarı, kalitesinin korunması ve sürdürülebilirliklerinin sağlanmasının hayati önem taşıdığını dile getirerek, bu nedenle mevcut su kaynaklarının, potansiyelinin koruma ve kullanma dengesi çerçevesinde sürdürülebilirliğinin sağlanması için nehir havzası bazında yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Su kaynaklarının kontrollü şekilde kullanımını sağlamak üzere 25 havzada "Havza Koruma Eylem Planları" hazırlandığını aktaran Akman, "2014 yılında 4 havzada daha Nehir Havza Yönetim Planları'nın hazırlanmasına başlayacağız. 2020 yılına kadar bütün havzalar için Nehir Havza Yönetim Planları'nı tamamlamış olacağız" diye konuştu.

Türkiye'nin Afrika'ya yardım eli uzattığını belirten Akman, Somali, Burkina Faso, Nijer, Sudan, Cibuti ve Etiyopya'da açtıkları içme suyu maksatlı kuyularla toplam 1 milyon 300 bin kişiye su temin edildiğini dile getirdi.

Benzer çalışmaların 7 ülkede daha planlandığını kaydeden Akman, dünyada ilk kez kullanılacak bir teknikle denizin 250 metre altında, askıda kurulacak 1600 milimetre çapında ve 107 kilometre uzunluğundaki boru hattı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yıllık 75 milyon metreküp içme suyu götürüleceğini anlattı.

Akman ayrıca 2013-2017 yıllarını kapsayacak şekilde "Erozyonla Mücadele Eylem Planı", "Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı" ve "Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırması Eylem Planı"nın hayata geçeceğini kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close