Haberler

Uluslararası Bitlis Sempozyumu Tarihi Elaman Hanında Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu tarafından organize edilen '1'nci Uluslararası Bitlis Sempozyumu' Bitlis-Tatvan Karayolu üzerinde bulunan tarihi El Aman Hanı'nda başladı.

Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu tarafından organize edilen '1'nci Uluslararası Bitlis Sempozyumu' Bitlis- Tatvan Karayolu üzerinde bulunan tarihi El Aman Hanı'nda başladı. 3 gün sürecek sempozyumda Kürt sorunu üzerine araştırmalar ve yazılarıyla tanınan İsmail Beşikçi'nin yanı sıra 50 Kürt bilimci ve yazar bildiri sunacak.

Sofya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Abdulselamoğlu'nun internet üzerinden oluşturduğu ve dünyada bir çok Kürt bilimci ve yazarın yer aldığı Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu, bu yıl '1'nci Uluslararası Bitlis Sempozyumu' düzenlemeye karar verdi. Bu sempozyum için İsmali Beşikçi'nin de aralarında bulunduğu 50 Kürt bilimci ve yazar, 500 yıllık tarihe sahip olan El Aman Hanı'nda bir araya geldi. Buradik Sempozyum'a Bitlis Valisi Orhan Öztürk, Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, STK Temsilcileri ve 200 vatandaş katıldı.

Sempozyumun organizatörlüğünü yapan Sofya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulselamoğlu yaptığı açılış konuşmasında, geçmişte Bitlis'in Osmanlı İmparatorluğu ile Kürt beylikleri arasında sağlanan ittifakta büyük rol oynadığını, günümüzde başlatılan çözüm sürecinde Bitlis'in tekrar bu barışa katkıda bulunmak için rol oynaması gerektiğini söyledi.

'11 MART'TA OLSA BU SEMPOZYUMA SORUŞTURMA AÇILIRDI'

Bitlis Valisi Orhan Öztürk ise Kürt sorunu ile ilgili çıkarılan yeni kanunlara dikkat çekerek şöyle dedi

Bu sempozyum 11 Mart 2014 tarihinde yapılmış olsaydı, burada devletin herhangi bir savcısı olsaydı, kendi halkımızın konuştuğu, bizim yabancı kabul ettiğimiz dil hakkında soruşturma başlatması gerekirdi. 12 Mart tarihli Resmi Gazetede bununla ilgili bir kanun yayınlandı. Bu kanuna göre Türkçe dışında başka diller serbest bırakıldı. Bunun ne anlama geldiğini henüz anlamış değiliz. Yağmurlu havalarda şimşek çakar, sesi çok sonra gelir. Bunun bir anayasa değişikliği kadar önemli olduğunu zaman içinde göreceğiz.

Sempozyumdaki açılış konuşmaların ardından Dr. İsmail Beşikçi, 'Bitlis Anıları ve 60'lı Yıllarda Bitlis'te Yaşam ve Bitlis'teki Çalışmalar' konulu konferans verdi. Beşikçi, Bitlis uluslararası sempozyumunun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close