Haberler

"Uluslararası Bitlis Sempozyumu"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu tarafından organize edilen ve ilki gerçekleşen Uluslararası Bitlis Sempozyumu'nun açılışı yapıldı.

Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu tarafından organize edilen ve ilki gerçekleşen Uluslararası Bitlis Sempozyumu'nun açılışı yapıldı.

Tarihi El-Aman Hanı'nda düzenlenen sempozyumda, 50'nin üzerinde Kürt bilimci, akademisyen, gazeteci ve yazar bir araya gelerek, kentin tarihi, kültürü, ekonomisi, sosyal yaşamı ve tarihi şahsiyetlerini ele aldı.

Üç gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Bitlis Valisi Orhan Öztürk, insanların yıllar önce çok dilli, çok dinli yaşadığını ve o dönemlerde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi.

Bu konuların zaman içerisinde problem haline geldiğini ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:

"Bunlar problem değildi. Bizde problem haline geldi. İstediğiniz kadar haklı veya haksız olun, bu bir süreç. Ülkemizin de dünya ölçeğinde olması için bu süreçleri, daha evrensel yaşayarak, insanı birinci plana alarak, devlet yapısıyla bazen kavga ederek, bazen uzlaşarak çözmeliyiz. Bu sempozyum, 11 Mart 2013 tarihinde yapılmış olsaydı ve burada devletin herhangi bir savcısı olsaydı, kendi halkımızın konuştuğu, bizim yabancı kabul ettiğimiz dil hakkında soruşturma başlatması gerekirdi."

"Kendi vatandaşımızın ana dilini resmi kurumlarda yasaklamak gibi bir yanışlığı yıllar boyu uyguladık" diyen Öztürk, söz konusu yasağın yanlış olduğunu, bu nedenle de yasağın kaldırıldığını belirtti.

Öztürk, yanlışın her zaman yanlış olduğu kadar doğrunun da her yerde doğru olduğunu bildirerek, "Biz 50 yıl önce yaptığımız yanlışı düzeltiyorsak bu yanlışı ortaya koyanların yanlışını göstermek demektir. Bu sempozyumda çok karşı çıkacağımız fikirler de ortaya çıkacaktır. Ama burada yapılan eleştiriler, çözüm önerileri, Bitlis açısından bir kazançtır. Bu sempozyumun ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Sempozyumun Organizatörü Sofya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yaşar Abdulselamoğlu ise Kürtçe yaptığı konuşmada, Bitlisli akademisyenlerin ve üniversite öğrencilerinin ihtiyaç duyduğu ve olmasını istedikleri bir platform oluşturduklarını söyledi.

Bitlis'in, Osmanlı İmparatorluğu ile Kürt beylikleri arasında sağlanan ittifakta büyük rol oynadığını ifade eden Abdulselamoğlu, günümüzde başlatılan çözüm sürecinde Bitlis'in tekrar bu barışa katkıda bulunmak için rol oynaması gerektiğini kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından Dr. İsmail Beşikçi, "Bitlis Anıları, 1960'lı yıllarda Bitlis'te yaşam ve Bitlis'teki çalışmalar" konulu konferans verdi.

Sempozyum, oturumlarla devam etti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close